Másodfokú figyelmeztető előrejelzés és riasztás van érvényben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hétfőn az ország nagy részén erőteljes gomolyfelhő-képződésre van kilátás, és többfelé, akár több alkalommal is számíthatunk záporokra, zivatarokra, amelyeket felhőszakadás kísérhet. 

Zivatarokkal, felhőszakadással indul a hét

Fotó: met.hu

A zivatarveszély miatt az egész országra elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki a meteorológiai szolgálat, a felhőszakadás veszélye miatt – mely károkozó széllel és jéggel járhat – Nógrád, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyék kivételével mindenhol másodfokú a figyelmeztető előrejelzés fokozata (a kiemelt megyékben elsőfokú a figyelmeztetés). Az ország nagyobb részén a zivatarok miatt elsőfokú riasztás van érvényben, felhőszakadás miatt pedig másodfokú a riasztás mértéke.

Az előrejelzés szerint a Dunántúl északnyugati felén azonban kevesebb lesz a felhő, és ott kisebb a csapadék esélye is. Estefelé máshol is elkezd csökkenni a felhőzet, ezzel együtt pedig egyre kevesebb helyen valószínű csapadék.

Az északias szél többfelé megerősödhet, néhol viharos széllökések is előfordulhatnak. Zivatarok környezetében is lehetnek átmenetileg erős vagy akár viharos széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 26 és 30 fok között alakul. Késő estére 18 és 24 fok közé hűl le a levegő.

Hétfő éjjel nyugat felől egyre nagyobb területen csökkenni kezd a felhőzet, és lecsengenek a záporok, zivatarok. A Duna-Tisza közétől keletre viszont még felhősebb marad az ég, és ott továbbra is lehet helyenként csapadék. Az északi, északkeleti szél időnként megélénkül, néhol meg is erősödik. A késő esti 18, 24 fokról hajnalra 13 és 19 fok közé csökken a hőmérséklet.

Kedden napos idő várható gomolyfelhőkkel, északkeleten lehet erőteljesebb a felhőképződés. Az ország túlnyomó részén csapadék nem lesz, de északkeleten elszórtan, illetve attól távolabbi határvidékeken helyenként fordulhat elő zápor, zivatar. Az északnyugati, északi szelet nagy területen kísérik élénk, néhol erős lökések. A legmelegebb délutáni órákban 25, 30 fok valószínű.

Forrás: mti.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.