Sajtóközleményt adott ki a COVID-19 betegség elleni harmadik oltás szükségességéről és az ehhez kapcsolódó feladatokról Balkányi László belgyógyász, Falus András immunológus, Rékassy Balázs orvos és Sarkadi Balázs kutató orvos – írja a 444.hu.

A kormány nem akarja beismerni, pedig egyértelmű: Nem nyújt elegendő védettséget a kínai vakcina az időseknél
Fotó: Pixabay

Azt írják, jobbító szándékuk az, hogy még sikeresebb legyen a védekezés a negyedik hullám ellen.

Szerintük az oltással kapcsolatos feladatok közül a legfontosabb és legsürgősebb a Sinopharm-vakcinát kapott 60 év feletti korcsoport pót-oltásának szakmai vizsgálata, és javaslattétel a védettségük hatékony megoldására.

Javasolják továbbá:

a még be nem oltottak mielőbbi beoltását

az oltásellenesség jobb megértését

az oltási protokollért felelős független, transzparensen működő szakmai grémium összehívását

transzparens, a szakma szabályainak megfelelő tudományos vizsgálat lefolytatását az oltások hatásosságáról és annak eredményeinek közzétételét.

Magyarország egyik legfontosabb járványügyi feladatának jelenleg az oltottak számának és arányának növelését tartják, különösen a veszélyeztetett és fokozott terjesztő-képességgel rendelkező célcsoportok tekintetében.

A közleményben hangsúlyozzák, hogy

az eddigi hazai kutatások szerint kijelenthető, hogy a Sinopharm-vakcinával oltott 60 év felettiek közül sokak védettsége nem megfelelő, ezért sürgős feladat az ő védettségük biztosítása.

Orbán Viktor március 11-én egy facebookos videóban mondta, amint átvett újabb 450 ezer adag Sinopharm-oltást a reptéren

Ez a vakcina jó, engem is ezzel oltottak be, és ha most sikerül a következő napokban ezeket beadnunk, akkor Magyarország továbbra is éllovas marad Európában az átoltottság tekintetében

Az 58 éves miniszterelnök számára nem volt kérdés, hatékony-e az Európai Unióban egyedül Magyarországon használt kínai vakcina, de a 60 évnél idősebbek nem lehettek teljesen biztosak a dolgukban.

Amikor Magyarország engedélyezte a Sinopharm-vakcinát, mindenki tudta, hogy alig vizsgálták a hatását 60 év felettieken.

Mégis beoltottak vele több mint félmillió idős embert.

Egyre több bizonyítékunk van rá, hogy az ő szervezetükben sokszor nem termelődik elég antitest.

A kormány mégsem ellenőrzi a kínai vakcinával oltott idősek védettségét, inkább rájuk bízza, leteszteltetik-e magukat saját pénzen, és kérnek-e harmadik oltást.

Jó szervezéssel még a negyedik hullám előtt mérsékelhetnék a kockázatot, de azzal elismernék, hogy korábban hibás döntést hoztak.

A szakértők szerint további szakmai döntést és az egészségügyi ellátórendszer kapacitásának felmérését igényli annak eldöntése, hogy ennek helyes megoldása az előzetes, neutralizáló antitestet mérő vizsgálat után a negatívak újraoltása, vagy előzetes tesztelés nélkül minden ilyen alany újraoltása (lehetőleg mRNS-vakcinával).

Álláspontunk és szakmai ismereteink szerint az EU-ban az EMA által engedélyezett és szabályosan felhasznált vakcinák esetében a harmadik oltás e pillanatban nem prioritás. Egy ilyen általános harmadik oltás ráadásul csökkentheti a későbbi oltási hajlandóságot, amikor valójában – egy mutáció következtében – szükség lesz rá.

- írják.

Újra kiemeljük azonban, hogy a Sinopharm-vakcinával oltott idősek harmadik oltása akut probléma, amelyet sürgősen kezelni kell.

A részletes eredményeket végül május végén tették közzé a vakcina fejlesztői, amiből kiderült, hogy a harmadik tesztfázis résztvevőinek 98,4 százaléka 60 évnél fiatalabb volt. Nem véletlen, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is azt mondta májusban:

a vakcina alapvetően rendben van, de nincs elég bizonyíték arra, hogy 60 év felett is hatásos, pláne, hogy krónikus betegeken is jól működik.

Az OGYÉI nem magyarázta meg pontosan, miért engedélyezték a Sinopharmot 60 év felett. Szentiványi Mátyás főigazgató januárban elismerte a HírTV-ben, hogy kevés idős ember volt a tesztalanyok között, „de volt, éppen ezért a kínai gyártó is úgy ítélte meg, hogy alkalmazási előírásába ezt belehelyezi, és nálunk Magyarországon is megtörtént”.

Kásler Miklós miniszter korábban azt mondta, országos kutatásban mérik fel, milyen immunválaszt váltanak ki a különböző vakcinák. Május végére ígérték az első eredményeket, de azóta sem hozták őket nyilvánosságra, Orbán Viktor és Gulyás Gergely is csak annyit mondott, sürgetik a dolgot.

Orbán Viktor végül július 16-án jelentette be, hogy augusztustól bárki kérhet harmadik oltást. Mindössze annyi a feltétel, hogy legalább négy hónapnak el kell telnie a második adag után, de orvosi jóváhagyással ettől is eltekinthetnek.

Hamarosan tehát azokat az időseket is beolthatják akár Pfizerrel, akik attól tartanak, esetleg papírjuk is van róla, hogy a szervezetük nem termelt elég antitestet két adag Sinopharm után.

Célzott tesztelést és oltási kampányt viszont láthatóan nem tervez a kormány:

ez annak a beismerése lenne, hogy korábban rossz döntést hoztak. Így sosem fog kiderülni, pontosan mennyien érintettek, és biztosan lesznek, akik az oltás ellenére védelem nélkül maradnak.

Forrás: 444.hu
Címlapkép: Pixabay

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
madlaci66
Különben is kik ezek az orvosok? A szíjjártó, na az ért hozzá, meg a Hunyadiakat kereső kásler.
rokker33
@madlaci66: Gyurcsány Soros migráns Brüsszel Soros Soros Soros! Ez a valódi sorrend.xD xD Orbán sohasem hibázik! xD xD
Csizmás Kond
...ismerje be az aki gyártotta. A kormány azért vette hogy segítsen a megelőzésen.
Qqberci
@Csizmás Kond: Pontosítok: a qrmány azért vette, mert sokat lehetett rajta lopni...
ómió
Még mindig nem sikerült ráhazudnotok, efftársak!?
Qqberci
Akkor most mi lesz a debreceni vakcinagyárral? Állítólag ott is Mao Könnyét akarták/akarják gyártani...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.