A Závecz Research személyes, 1200 fős közvélemény-kutatást végzett az előválasztáson induló miniszterelnök-jelöltek támogatottságáról – írja a 24.hu.

Hatalmas különbségek vidék és a főváros között: így állnak most az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek
Fotó: Karácsony Gergely/Facebook

A Závecz Research 2021. június 21-e és június 30-a között személyes, 1200 fős közvélemény-kutatást végzett az előválasztáson induló miniszterelnök-jelöltek támogatottságáról. Ahogy a korábbi Závecz-IDEA jelentések során, úgy a kutatás lebonyolítását most is a Závecz Research önállóan szervezte, az IDEA Intézet az elkészített vizsgálatok adatainak elemzését végezte el, olvasható a két kutatóintézet hétfői közleményében – kezdi összefoglalóját a 24.hu

A közölt adatok továbbra is az ellenzéki pártok szavazóira, illetve az úgynevezett aktív bizonytalanokra vonatkoznak. A legfontosabb kérdés így hangzott:

Melyik jelöltre szavazna egy előválasztáson, ha a következő jelöltek közül választhatna?

Jakab a vidéki kisvárosokban 35, a községekben 34 százalékot kapna, szemben például Dobrev Klára 22 és 28, illetve Karácsony Gergely 21 és 18 százalékával. Ahogyan azonban növekszik a települések mérete, egyre csökken Jakab, és egyre erősödik Dobrev és Karácsony támogatottsága.

A Závecz-IDEA felmérés szerint a megyeszékhelyeken Dobrev 27, Karácsony 26 százalékos, Jakab pedig 23 százalékot kapna. A fővárosban ugyanakkor Jakab helyzete majdnem annyira kedvezőtlen (13%), mint Karácsonyé a községekben. Budapesten ugyanis a szavazók mintegy harmada Dobrev Klárát (32%), egy másik harmada pedig Karácsony Gergelyt (32%) támogatja.

A közvélemény-kutatás eredményei alapján a hat miniszterelnök-jelölt mögött eltérő életkori csoportok állnak.

A 40 év alattiak körében Jakab Péter messze a legtámogatottabb (36%). A közleményben megjegyzik, szokatlan, hogy a középkorúak (40–59 évesek) körében teljesen kiegyenlített Dobrev Klára, Jakab Péter és Karácsony Gergely támogatottsága (26–26%).

Míg a gazdaságilag aktív ellenzékiek és aktív bizonytalan szavazók között Jakab Péter 30 százalékos támogatottsággal vezet, addig a nyugdíjasok körében már csak 19 százalékot kapna. Ebben a rétegben ugyanis – összhangban az életkori csoportban látottakkal – egyértelmű Karácsony előnye (39%), a második helyezett Dobrev Klárával (30%) szemben.

Bár az egyéb inaktívak között Jakab előnye a második helyezett Dobrevvel szemben egészen kimagasló (+17%), ugyanakkor fontos felhívni a figyelmet, hogy ez egy nagyon szűk, alacsony részvételi szándékkal rendelkező társadalmi réteg. A versenyt nem ők, hanem az aktív és a nyugdíjas szavazók fogják eldönteni, zárják a közleményt.

Forrás: 24.hu
Fotó: Karácsony Gergely/Facebook

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
1200 fős reprezentatív elemzés jól árasítva. A mai kutatási eredménye az előzmények fényében egy meteorit becsapódásának erejével rázta meg lelkem húrjait. Egyébként bárki alkalmasabb, mint a bűnöző román cigány és politikai prostituált!
cdn.shortpixel.ai/client/q_lqip,ret_wait,w_720,h_720/https://kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2016/03/search-1019904_960_720.jpg
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Béla333
@Eladott Ország: 14.44
Én nem azt mérlegelem, hogy kinek mekkora a támogatottsága, hanem hogy ki az, akinek az elképzelése a legközelebb áll az enyémhez.
Az elmúlt 31 évben minden szavazásnál azt mérlegelte mindenki, hogy erre meg arra szavazzunk, hogy ne a másik legyen.
Ezért jutottunk ide, ahol vagyunk!
Arra kell szavazni, akivel egyet tudsz érteni, akiben látod a lehetőséget, hogy VALÓDI változást hozzon!
Szerintem.
Béla333
@Emmersson71: 14.48
Na látod ebben igazad van: pont annyira tudod leellenőrizni mondjuk a Závecz a cikkben szereplő felmérését, mint amennyire le tudjuk ellenőrizni a maffia konzultációnak csúfolt kérdésekre adott válaszokat.
Magyarán semennyire.
Akkor mindkettő egy nagy kalap szart ér!
Eladott Ország
@Béla333: ma, 15:13 ◘ A valódi változás első lépése a fidesz eltakarítása a hatalomból! Egy a lényeg Béla, a fideszt, az állammaffiát le kell váltani, és bíróság elé kell állítani! Utána jöhet a finom szerelvényezés és hangolás! Amíg ez meg nem történik egy ellenzéki párt sincs biztonságban ( akkor büntet és annyira a fidesz amennyire neki tetszik) és természetesen addig jogállam plurális demokrácia sem létezik, nem beszélve az ország totális kifosztásáról! Addig Európa Bangladese leszünk.
Béla333
@Eladott Ország: 15.28
Nem kell meggyőznöd erről! De a kettő nem zárja ki egymást: takarítsuk ki a maffiát a közéletből, de olyat válasszunk a helyére, aki valódi változást szeretne. Szerintem sem Karácsony, sem Dobrev erre nem alkalmas, de még Jakabban is elbizonytalanodtam, amikor Zuglóban a pártjával együtt beállt az MSZP-s maffiózó mögé.!
Ezek azért nem finomhangolás, hanem alapvető kérdések!
De azért ne aggódj: azért mert kritikus vagyok az ellenzék ügyeiben, azért a Fideszes maffia leváltására fogok szavazni!
ómió
De, hisz', efftársilag a választást mindig a szavazatszámlálók döntik el!
Lepényleső
Ők mindegy hogyan állanak,szavazatokat 2012.óta csak a bánhűek számolhatnak,- természetesen maguknak?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.