A Kúriához fordul az LMP a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) által nem hitelesített klímanépszavazási kérdés miatt – közölte Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt társelnöke pénteken online sajtótájékoztatón.

"A Fidesz csak akkor fog cselekedni, ha ezt mi, állampolgárok kikényszerítjük" – a Kúriához fordul az LMP
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Schmuck Erzsébet kiemelte:

a klímavédelem ügyében cselekedni kell, és a Fidesz "csak akkor fog, ha ezt mi, állampolgárok kikényszerítjük".

Erre szolgálna a népszavazás, így miután az NVB "mondvacsinált okokra hivatkozva" elutasította az LMP szigorúbb, 65 százalékos klímacélokra vonatkozó népszavazási kérdését, fellebbeznek a Kúriánál

- mondta.

A héten az ENSZ is "megkongatta a vészharangot, kiadta az emberiség számára a vörös kódot". Az ENSZ éghajlatváltozási kormányközi testületének legfrissebb jelentése alapján "vagy most cselekszünk, azonnal és összehangoltan, vagy nem lesz több esélyünk".

- emelte ki.

Schmuck Erzsébet szerint a Fidesz csak a "vonakodásban", az "ellenség keresésében erős", a célszámai, a 2030-ig vállalt 40 százalékos csökkentés semmire sem elég. Szinte teljes a tudományos konszenzus, hogy a globális felmelegedés sikeres mérsékléséhez és a legsúlyosabb következmények elkerüléséhez az Európai Uniónak, így Magyarországnak is 2030-ig 65 százalékkal kellene csökkentenie az üvegházhatású gázok kibocsátását

- hangoztatta.

Hozzátette, ez ugyan komoly kihívás, de nem "választható opció: vagy meglépjük, vagy a civilizációnk léte kerül közvetlen veszélybe".

Szerinte a magyar polgárokat megilleti a jog, hogy véleményt mondhassanak egy ilyen fontos kérdésben. Ha a Kúria hozzájárul, akkor népszavazáson, ha nem, akkor legkésőbb 2022 tavaszán az országgyűlési választáson.

Schmuck Erzsébet népszavazási kérdésének hitelesítését az NVB július 30-i ülésén tagadta meg. Az indoklás szerint azért, mert egy eredményes népszavazás három évig köti az Országgyűlést, a kezdeményezés azonban 2030-ig teljesítendő kötelezettségvállalás bevezetését célozza. Így a kérdés az NVB többsége szerint megtéveszti a választókat, amikor azt sugallja, az "igen" válasszal öt-hat évig tartó kötelezettséget róna az Országgyűlésre.

Az NVB határozata ellen 15 napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.

Forrás: MTI
Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
..."cselekedni kell, és a Fidesz "csak akkor fog, ha ezt mi, állampolgárok kikényszerítjük"...

Ez eddig dícséretes...

...és tessék mondani, eddig mit sikerült kikényszeríteni?
NKF
Mi a faszt akar az LMP? 1%-al akar választást nyerni?Röhej ezek a nyikhajok jó pénzért szarakodnak épkézláb ötletük még nem volt!Köcsög banda az egész ellenzék!
RonaGyuri
nahiszen az ENSZ és Orbán, még kevesebb a renoméjuk nála, mint az EU-nak!!! =))
ómió
Brüsszelhez fussatok, efftársak! Mára már az számotokra az "íz-konform"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.