Továbbra sincs döntés Brüsszelben arról a tervről, amelyet a magyar kormány még májusban nyújtott be az uniós helyreállítási alapból Magyarországnak járó vissza nem térítendő támogatások elköltésére – számol be róla a Privátbankár.

Sarokba szorították az Orbán-kormányt Brüsszelben
Kép: Facebook

A Bizottság folytatja a magyar helyreállítási és rezilienciaépítési terv értékelését azon kritériumok alapján, amelyeket lefektetett a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz szabályzatában

- közölte az Európai Bizottság egyik szóvivője a lap megkeresésére.

Emlékeztetett arra, hogy az értékelés lezárására eredetileg kitűzött határidőt (július 12-t) a Bizottság javaslatára hosszabbították meg a fennmaradó kérdések tisztázása céljából.

Mindkét fél konstruktívan dolgozik azon, hogy szeptember végéig befejeződjön az értékelés. A lehető leggyorsabban szeretnénk lezárni a vizsgálatot

- tette hozzá a szóvivő. Arra a kérdésre, hogy milyen problémák vannak a magyar helyreállítási tervvel, nem kaptunk konkrét választ.

A célunk az volt és most is az, hogy megbizonyosodjunk: a tagállamok tervei eleget tesznek a szabályzatban lefektetett céloknak és követelményeknek. Magyarország esete sem különbözik ettől

- jelentette ki a szóvivő.

Egy brüsszeli, a bizottsági ügyekre rálátó forrásuk szerint most a magyar kormány térfelén pattog a labda:

Minden a magyar félen múlik. A Bizottság világos követelményeket fogalmazott meg a pénz elköltésével kapcsolatban, amik az összes tagállamra ugyanúgy érvényesek. Csehországgal például már sikerült kiegyezni.

Hozzátette: a Bizottság komolyan veszi a szerepét. Egyrészt szigort várnak el tőle a nettó befizető tagországok, amelyek félnek attól, hogy adófizetőik „kiakadnak” az uniós források nem megfelelő elköltésén a keleti tagállamokban. (A magyaroknak pedig mindössze 28 százaléka bízik abban, hogy a kormány megfelelően használja majd fel a forrásokat.)

Marta Wieczorek, az Európai Bizottság gazdaságért, pénzügyekért, munkahelyekért és szociális jogokért felelős szóvivője korábban annyit közölt:

Mindegyik tagállamra ugyanazok a kritériumok vonatkoznak. A 11 kritérium alapján arról készül értékelés, hogy (a nemzeti tervekben vázolt) intézkedések válaszolnak-e azokra a kihívásokra, amelyek szerepelnek az országra szabott ajánlásokban, illetve hogy a tervek megfelelő ellenőrző mechanizmust biztosítanak-e.

Ugyanakkor már nyáron napvilágot olyan értesülések, miszerint a jóváhagyás politikai szempontoktól is függ: a Bizottság a pénz visszatartásával gyakorol nyomást a magyar kormányra, hogy az tartsa magát a jogállamisági kritériumokhoz.

Gyakorlatilag ezt erősítette meg a héten Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke is, amikor azt mondta:

a Magyarországnak és Lengyelországnak szánt források uniós elfogadását a két országgal kapcsolatos jogállamisági aggályok is késleltetik.

A magyar kormány rendszeresen utal arra, hogy az úgynevezett pedofiltörvény miatt nem hagyták még jóvá Brüsszelben a helyreállítási tervet.

Tény, hogy az utóbbi hónapokban a korábbinál is feszültebbé vált a viszony az EU és az Orbán-kormány között. Az Európai Bizottság júliusban kötelezettségszegési eljárásokat indított Magyarországgal (és Lengyelországgal) szemben a szexuális kisebbségek alapvető jogainak megsértése miatt, a magyar menekültpolitika miatt pedig az Európai Bírósághoz fordult.

A kormány már bejelentette, hogy:

költségvetési forrásból létrehoz egy saját helyreállítási alapot, és abból pótolja ki majd a kieső uniós forrásokat.

Orbán Viktor kormányfő szerint ugyanakkor előbb-utóbb úgyis meg fog jönni a pénz Brüsszelből.

Forrás: Privátbankár
Címlapkép: MTI/EPA pool/John Thys

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
"A kormány már bejelentette, hogy:

költségvetési forrásból létrehoz egy saját helyreállítási alapot, és abból pótolja ki majd a kieső uniós forrásokat.

Orbán Viktor kormányfő szerint ugyanakkor előbb-utóbb úgyis meg fog jönni a pénz Brüsszelből."

A kormány miből tud ekkora összeget létrehozni a helyreállítási alap létrehozására?
Mi van akkor, ha mégsem jön meg Brüsszelből a kérdéses pénzt, hiszen Orbán inkább lemond egy óriási összegről, de nem akarja teljesíteni a feltételeket. Nem tud élni korrupció nélkül, nem garantál semmit, amit más ország, természetesen tudomásul véve, teljesít.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
CsipkeRózsa
@Pegero: Gyurcsány és a többiek, kizárólag a lopott vagyonokat szeretné visszaszerezni az országnak.
CsipkeRózsa
@Pegero: Nem tőlünk vette el, nem neki vették el, már a nyilasidőkben nem a tulajdonos lakta, a szoci időkben kiutalták a házat, később Dobrev Klára megvette, ahogy akkor mindenki megvehette a bérlakását.

Talán sorold fel az akkori időkben elvett lakásokat, házakat, és a mostani tulajdonosait is, hogyan lett az övék a több tízezer lakás, ház.

Olvasd el az Orbánkori lakáshoz jutás történeteit is. Pl.: Orbán lakáshoz, majd nagyobb lakáshoz, majd házához való jutásával kezdd.
gina
@ómió: Te akkora idióta vagy,, tudod biztos,, de jobb ha kussolsz kis féreg !!!
gina
@Pegero: Te meg visszakerülsz arab földedre, nem is tudom mit irogatsz itt, Allahodoz irogass. és ne itt okoskodj
CsipkeRózsa
@Pegero: Egyik miniszter v. elnök sem fizetett a kiutalt lakásért, hiszen az csak bérleti viszony volt, az átlagember sem fizetett a bérlakásért régen.

Aprón kívül tudsz még másokat is sorolni?
ómió
@gina: Dove va gina! Kezeltesd a trippeledet! Látom, téged az gyötör szüntelen!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.