Az Mfor számolt be arról, hogy a Moody's Investors Service felminősítette Magyarországot. Szerintük a magyar gazdaságon belül mérsékelt a kormányzati jelenlét.

Régóta várt erre az Orbán-kormány – megtörtént
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi "Baa3"-ról egy fokozattal "Baa2"-re javította a magyar államadós-osztályzatot

- közölte tegnap este az MTI.

A Moody's ezzel egy időben a tavaly szeptember óta érvényben tartott pozitívról stabilra módosította a magyar szuverén besorolás kilátását.

A döntés indoklásában a cég a felminősítés fő tényezői között kiemelte, hogy

a növekedés erőteljesen visszalendült az idei év első felében, és ez is erősítette a magyar gazdaság ellenállóképességét. Mindezt a hatékony költségvetési és monetáris politika is segítette.

A hitelminősítő közölte:

megítélése szerint a kilátások – mindenekelőtt a robusztus beruházási lendület miatt – középtávon is erőteljesek.

A cég várakozása szerint a magyar hazai össztermék potenciális növekedése évi 3-4 százalék környékén lesz a következő öt évben. A Moody's értékelése szerint

az erőteljesen visszalendülő növekedés és a szintén erőteljes középtávú kilátások elősegítik az államháztartási konszolidációt és az államadósság-teher csökkentését, alátámasztva a magyar költségvetési helyzet erősségét.

Ezért bizakodó a Moody's

A hitelminősítő az államadós-besorolás javítása mellett az eddigi "A2"-ről egy fokozattal "A1"-re emelte a kereskedelmi adósok forint- és devizaadósságára adható besorolások felső határát.

A Moody's elemzése szerint a magyar forintadósság-besorolási országplafon és a szuverén adósosztályzat közötti négyfokozatnyi különbség a magyar gazdaságon belüli mérsékelt kormányzati jelenlétet, a kormányzati lépések erőteljes kiszámíthatóságát, a kulcsfontosságú intézmények megbízhatóságát, valamint a mérsékelt politikai kockázatot és a robusztus külső sérülékenységi profilt tükrözi.

A Moody's hangsúlyozza, hogy a devizaadós-besorolási plafon megegyezik a forintkötelezettségek felső osztályzati határával.

A Moody's véleménye szerint a magyar gazdaság középtávú kilátásait a 2025-ig tartó előrejelzési időszakban a magas beruházási ráták támasztják alá, és ez egyrészt azt tükrözi, hogy

Magyarország vonzó a külföldi befektetők számára, másrészt azt, hogy a magyar kormány növekedésbarát gazdaságpolitikát folytat, beleértve alacsony társasági adót és a munkáltatók társadalombiztosítási hozzájárulásainak folyamatos csökkentését.

A cég közölte:

azzal számol, hogy 2021-2025 között a GDP 0,3 százalékának megfelelő nettó pozitív külföldi működőtőke-beáramlás valószínűsíthető a magyar gazdaságban.

A hitelminősítő közölte:

várakozása szerint Magyarország a "Baa" besorolási kategórián belül azon kevés szuverén adós között lesz, amelyeknek a 2020-2023-as időszakban sikerül csökkenteniük GDP-arányos államadósság-rátájukat.

A Moody's előrejelzése azt valószínűsíti, hogy a magyar államadósság-ráta csaknem 4 százalékponttal a hazai össztermék 76,7 százalékára csökken, emellett szűkülni fog a különbség magyar adósságráta és a többi "Baa2" besorolású szuverén adós adósságrátájának jórészt stabil, 65 százalék körüli mediánja között.

Az erőteljes jövedelmi bázis alapján ugyanakkor a bevételekhez mért 184,9 százalékos magyar adósságráta kedvező a "Baa2" besorolású többi szuverén adós mediánjával összemérve, ez ugyanis 285,3 százalék – hangsúlyozza elemzésében a Moody's Investors Service.

A Moody's által pénteken bejelentett felminősítés nyomán több év után először mindhárom globális piacvezető hitelminősítő azonos államadós-osztályzattal és besorolási kilátással tartja nyilván Magyarországot.

A hitelminősítő az eddigi pozitívról stabilra módosította a magyar osztályzat kilátását. A Fitch és az S&P is stabil kilátást tart érvényben a magyar besorolásokra.

A döntésre már reagált is a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amely az MTI beszámolója szerint üdvözli a Moody's kedvező értékelését, mellyel Baa3-as szintről Baa2-es szintre javította Magyarország adósbesorolását.

Ahogyan a jegybank korábban már több alkalommal jelezte, Magyarország megérett az újabb felminősítésre, amelyet a koronavírus válság utáni gyors gazdasági helyreállás és a pénzügyi stabilitás megőrzése is indokol

- emelte ki az MNB a közleményében.

Az adósbesorolás javításában a jegybank szerint fontos tényező volt, hogy a magyar gazdaság 2021 első fél évében sikeresen újraindult. A GDP gyors helyreállását a fiskális és a monetáris politika is hatékonyan segítette. A hitelminősítő várakozása szerint az erős középtávú növekedési potenciál a fiskális konszolidációt is támogatni fogja

- írták.

Erős és világos visszajelzés a magyar gazdaságpolitikának, hogy felminősítette Magyarországot a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő

- mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett videójában szombaton.

A Moody's szakértői szerint a magyar gazdaság ellenállóképességét bizonyítja az első félévi kimagasló növekedés, amely hatékony gazdaságvédelmi és gazdaság-újraindítási intézkedéseknek köszönhető

- emelte ki a pénzügyminiszter.

Hozzátette:

válságidőszakban, vagy azt követően nem felminősíteni, hanem gyakran leminősíteni szokták az országokat.

Aláhúzta, hogy Magyarország jelenleg mindhárom nagy hitelminősítőnél befektetésre ajánlott. A Standard and Poor's és a Fitch Ratings már elvégezte idei felülvizsgálatát, nyáron mindketten stabil kilátással megerősítették a befektetésre ajánlott osztályzatokat.

Forrás: mfor.hu
Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
A moody mar regen csak egy kirakatceg, es igazi kockazati mereseket nem tud csinali - pedig az lenne az IGAZI segitseg az uzletembereknek, penzbefektetoknek - szoval ok valoszinu csak azokbol a szamokbol dolgozhatnak, amiket a ksh lejelent - az pedig mint tudjuk, orban kedvenc ferdito-intezete - ahelyett, hogy valosagos es hasznalhato szamokat, adatokat gyujtene es dolgozna fel.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Yoda69
Az Euro mindeközben 356.8 forint!
Az infláció pedig 5,8%
karma1
A moody mar regen csak egy kirakatceg, es igazi kockazati mereseket nem tud csinali - pedig az lenne az IGAZI segitseg az uzletembereknek, penzbefektetoknek - szoval ok valoszinu csak azokbol a szamokbol dolgozhatnak, amiket a ksh lejelent - az pedig mint tudjuk, orban kedvenc ferdito-intezete - ahelyett, hogy valosagos es hasznalhato szamokat, adatokat gyujtene es dolgozna fel.
csak úgy....
@karma1: nem beszélve arról,hogy nem vette figyelembe a kínai-orosz...stb. titkosított kölcsönöket!
ómió
Belátták, hogy hiába várnak bolsi kormányra?
karma1
@csak úgy...: Persze, mert az csak a jovo evi szamokban fog jelentkezni. Bar azert ennek a hirnek van am alapja, es be kellett volna meg kerni par aktualis friss adatot is.
csak úgy....
@karma1: orbánék nem arról híresek,hogy kiteregetnék a szennyest!
a moody csak a hasára csapott...
fűre lépni szabad
"Szerintük a magyar gazdaságon belül mérsékelt a kormányzati jelenlét."

What the fuck?!

Amit meg Varga Mihály mondott, az bullshit!
Trükköznek az adatokkal és az ilyen manipulált adatok alapján történt a felminősítés. Mindenki tudja, hogy csak az oligarcháikat segítették, segítik, a többieket (vállalkozók, munkavállalók) meg vagy le se szarták, vagy aprópénzzel szúrták ki a szemüket.

Az van (ami már régóta megy egyébként), hogy Magyarország fejlődésének a kárára, a magyar emberek anyagi jóléti fejlődésének a kárára belepumpáltak egy csomó pénzt (azon kívül, amit elloptak, elherdáltak látványberuházásokra és elégettek propagandára vagy rossz beruházásra) az eredményi oldalba, hogy villoghassanak azzal, milyen jól kezelték a válságot és indították újra a gazdaságot.
De ez nem igaz!!!
Hazudnak!!!

Gyurcsány pont ezért (inkább ilyesmiért, mert ezek összehasonlíthatatlanul nagyobb mértékben trükköznek), mondta el az őszödi beszédet.
Vágod, orbánista KisGyökérTehén, aki most büszke a kormány eredményére?

A felvett milliárdok is erre és a mérhetetlen osztogatásra fognak elmenni a következő hónapokban, hogy megvegyék az embereket.
Undorító !!!

A tanácsom továbbra is az, hogy ha már így alakul a helyzet, fogadd el a pénzt Orbántól és szavazz az ellenzékre, mert ha Orbán marad, itt kő kövön nem marad!

Uff
namihami
Na, akkor a Moody"s-nak már megfelel ez a kormány. Akkor csak a magyar nép több, mint fele tartja sz@rnak.
Javaslom a Moody's fenti szakvéleménye kiadónak, hogy cseréljünk helyet.
namihami
@sgl: Szerinted nem lesz 2,5 millió ellenzéki voks? Hát, remélem hogy csak összejön.
namihami
@sgl: Vannak napok, amikor az ember feje nem százas. Én pl. egy másik cikknél (ahol gyalogos kontra autós és zebra volt a téma) valahogy a biciklis kontra autós pályára futottam át. Megvallom, nem tudom hogyan. Biztos a férfiklimax zavart meg kissé?!?!
Visszatérve a témára.
Sajnos mára eljutott a baloldali pénztőke arra a szintre, hogy gyakorlatilag már megmutatni se meri magát. Ha esetleg kidugja a fejét, azonnal kap/hat egy ""visszautasíthatatlant"" és a tulajdonát, vele együtt, addig amortizálják, amíg ""önként"" fogja akár az értéke töredékéért odaadni, csak hogy ne totálisan tönkrement ember legyen. És igazad van, ezt a médiahatalmat a szoci vezetés alatt lehetett és kellett volna kiépíteni. De a szocik egyrészt gyávák, másrészt hülyék, de leginkább (akkor is) balf@szok voltak. Itt az eredménye.
CsipkeRózsa
Azért lett jobb a minősítés, mert mérsékelt a kormányzati jelenlét a gazdaságon belül, persze, mert már majdnem mindent a saját nevükre vettek, ajándékba.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.