A Portfolio számolt be róla, hogy boltok ezrei tűnnek el minden évben Magyarországon. Nem meglepő módon a Covid-válság közepette is folytatódott a kedvezőtlen trend.

Összeomlik egy szektor – így vérzik el a magyar kiskereskedelem

2020 végén közel 116 ezer kiskereskedelmi üzlet működött Magyarországon, a 2015. véginél csaknem 18 ezerrel, a 2019. véginél közel 4 ezerrel kevesebb, derült ki a KSH kiadványából. Vagyis nem meglepő módon a Covid-válság tovább rontotta a boltok helyzetét.

Elsősorban a nem élelmiszertermék jellegű üzletek száma esett vissza, az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzleteké, valamint az üzemanyagtöltő állomásoké kisebb mértékben csökkent. 2020 végén összesen 5,9 ezer nemzeti dohánybolt, valamint 2,4 ezer gyógyszertár működött az országban.

Az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes üzletek 2015. végi 42,3 ezres állománya 2020 végére 12%-kal, 37,4 ezerre csökkent.

Ez döntően az élelmiszer jellegű vegyes üzletek számában bekövetkezett 15%-os visszaesés következménye, a szakosodott élelmiszerüzletek száma kisebb mértékben (7,8%) mérséklődött.

A nem élelmiszertermék jellegű üzletek száma 2020 végén 76 ezer volt, csaknem 13 ezerrel kevesebb, mint 2015 végén. Számottevően a ruházati szaküzleteké (4 ezerrel), valamint az egyébiparcikk-szaküzleteké (3 ezerrel) esett vissza. Ugyanakkor bővült a humán (114-gyel), illetve az állatgyógyászati termékek üzleteinek (20-szal) köre. A gépjármű- és járműalkatrész-üzletek száma 2020 végén 7,7 ezer volt, 315 bolttal kevesebb, mint 2015 végén.

A 120 négyzetmétert el nem érő alapterületű egységek száma 2015 és 2020 között 15%-kal csökkent, miközben az 1000 négyzetmétert meghaladó alapterületű üzleteké 6,8%-kal nőtt.

2020 végén Budapesten és Pest megyében kiemelkedően magas volt az országos hálózaton belül az üzletek száma és aránya (22 és 11%), de az üzletszám csökkenése is a fővárosban volt a legnagyobb mértékű 2015-höz képest (19%). 

2020 végén 284 olyan település volt hazánkban, ahol nem működött kiskereskedelmi üzlet.

A KSH statisztikai besorolása alapján vendéglátóhelyként is működő kiskereskedelmi egységeket nem számítva, ezek jellemzően az aprófalvas térségekben fordultak elő.

Forrás: Porfolio.hu

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
@Horizont: Valamikor volt falugondnok hálózat, ami viszont csökkent pénz hiány miatt. Ő figyelt az egyedül élő idősekre, mozgáskorlátozottakra. Bevásárolt, esetleg ebédet vitt stb. A munkalehetőség hiány miatt elnéptelenednek a kis települések. Nincs bolt, a közelben iskola, orvos, a közlekedés sem megfelelő. Néha a támogatást értelmetlen látvány beruházásra fordítja az önkormányzatuk.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Málna
@Horizont: Hú, ez csúnya volt. Hányszor mész még házhoz a pofonért?:-)
Namely
@Horizont: Látszik, hogy militánsan gondolkozol erről. Semmilyen legyőzésről nincsen szó, szimplán nem ismered el, hogy igazam van. Azzal, hogy kicsit bővebben fejtetted ki, hogy nem vagy hajlandó mondani semmit, igazad lett? :) Nem.
lusta
@Namely: Ezt speciel nem értem, de legyen ez a legnagyobb gondom az életben.
Namely
@lusta: a bajoroknál, ha valaki belefog egy üzletbe, akkor előzetes kalkulációt végez. Nem véletlen hogy nem érted, mert Magyarországon ez szitokszó.

@Horizont: Akkor sem volt az, most sem az.
lusta
@Namely: Speciel ezt nem kell nekem magyarázni, mert a minden napos gyakorlati tapasztalatból adtam meg a freisingi példát.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.