Értesülések szerint az Európai Bizottság azt tervezi, hogy az Alapjogi Chartában lefektetett jogok betartásához és ellenőrzéséhez köti a soron következő pénzügyi ciklus kohéziós forrásainak kifizetését – számol be róla az Index.

Kiüthet minket Brüsszel – hamarosan ledobhatják a politikai bombát, elzárhatják a pénzcsapokat
Kép: Pixabay

Egyre komolyabb nyomás nehezedik az Európai Bizottságra az Európai Parlament és a vezető tagállamok részéről is, hogy használja a pénzek elosztásának ügyét arra, hogy megrendszabályozza az Alapjogi Chartában lefektetett jogokat és az uniós értékeket semmibe vevő államokat írja az Insider Voice a Financial Timesra hivatkozva. Mint ismert, Magyarország és Lengyelország keveredett komoly vitába Brüsszellel az uniós értékek megsértése és a melegellenes módosításokkal kiegészített pedofiltörvény, valamint az LMBTQ emberek diszkriminálása miatt.

Politikai bombaként hatna, ha Brüsszel visszatartaná a kohéziós forrásokat, amelyek eredetileg arra szolgáltak, hogy támogassák a kétezres évek elején csatlakozott kelet-európai államok felzárkóztatását a régebb óta tag országok gazdaságának szintjére.

Egy név nélkül nyilatkozó vezető uniós tisztviselő azt mondta, hogy ezt nem lehet megtenni, mert a döntés vízválasztó lenne, és tovább mérgezné a politikai légkört.

Az unió 2021 és 2027 között tervezett 1200 milliárd eurós költségvetéséből Magyarországnak 38 milliárd, míg Lengyelországnak 121 milliárd eurónyi kohéziós kifizetés jár. Azonban kikötés a támogatások kifizetéséhez, hogy mielőtt megkezdődik, a bizottság vizsgálja meg, a tagállamokban miként érvényesülnek az uniós Alapjogi Chartában lefektetett jogok.

Ezen a területen Brüsszellel fennálló vitái miatt leginkább Magyarország és Lengyelország számíthat nagyon alapos vizsgálatra, elsősorban a pedofiltörvény és az LMBTQ emberek diszkriminációja, másfelől pedig a jogállamiságot érintő, folyamatban lévő jogi eljárások miatt.

Věra Jourová, az Európai Bizottság uniós értékekért felelős alelnöke azt mondta a lapnak, hogy nagyon komolyan mérlegelik a lehetőségeket, és annak kidolgozása folyik házon belül, miként lehet átültetni ezt a gyakorlatba. Jourová arról is beszélt, hogy az Alapjogi Chartában pontosan lefektették az uniós polgárokat megillető jogokat, így a támogatásra váró tagállamoknak előzetesen nyilatkozniuk kell arról, miként tartják be a chartában foglaltakat. Kifizetések pedig csak azokban a tagállamokban lesznek, ahol érvényesülnek ezek a jogok.

Teljesen egyértelmű, hogy az uniós adófizetők pénzét csak olyan területeken lehet elkölteni, ahol betartják ezeket a jogokat

– tette hozzá.

Nemrégiben a bizottság levélben jelezte az érintett lengyel regionális hatóságoknak, hogy felfüggesztik az úgynevezett REACT-EU kohéziós pénzek kifizetését, mert „LMBTQ-mentes övezetekké” nyilvánították magukat. Ezek a felfüggesztések az előző uniós pénzügyi ciklus forrásaira vonatkoznak, de Jourová szerint hasonlóan dönthetnek esetükben a 2021–2027-es ciklus pénzeinek esetében.

Nézeteltérés van Magyarország, Lengyelország és Brüsszel között a helyreállítási alapból nekik járó támogatások kérdésében is. A jogállamiság értelmezése fölötti vita miatt a bizottság nem fogadta el a felhasználás módjára kidolgozott lengyel és magyar tervet sem, pedig ez esetben is eurómilliárdokról van szó.

Az FT megkeresésére a budapesti vezetés azt a választ küldte, hogy a magyar kormányt sem formálisan, sem informálisan nem tájékoztatták arról, hogy a bizottság milyen vizsgálódásra készül.

Forrás: Index
Címlapkép: Pixabay

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
@rokker33: erröl miért csak most regélsz,kik lettek volna abban a bizonyos bizottságban ha te-ti az ellenzéket is hülyének nézed? :) kilopták alólatok a jövötöket,ti meg még ezt sem veszitek észre,- a nemzeti púdertól és buzeránsozástól!?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Peller Anikó
Az eus pénc megcsappan, a fidesznyaló buzeráns lakájok egymásnak esnek, megpróbálnak lemenekülni a süllyedő hajóról, ennek a nyomorult hülyének meg felmondanak, mert a csicska sokkal többet árt a fidesznek mint használ. De a többi elmebeteg is munka nélkül marad, mert nem lesz szükség az építő hozzászólásaikra.
rokker33
@csak úgy...: Ez az ellenzék és Gyurcsány miatt nyert a Fidesz ezt ne felejtsd el!!! A jövőmért meg ne aggódj az sik egyenesbe van,de Te inkább a gyerekeid és család tagjaid jövőjéért aggódj, ha van egyáltalán!Nekem nem volt és nem lesz anyagi gondjaim ;)
Nessy
@Peller Anikó: Jelenleg, most a választás előtt sok milliárd hitelt vett fel Orbán, de az kitől, milyen kondíciókkal 30 évre titkosítva.
lusta
A módszer valójában nagyon is hatályos. A lengyeleknél a régiókban szép lassan a közgyűlések vonják vissza az LMBTQ ellenes határozataikat. Köll a pénz.
karma1
@lusta: Pedig milyen szepen indult az egyutt-buzizas a lengyelekkel! Dehat ok meg sokkal tobbtol esnenek el, - viszont allitolag naluk nem csak ezzel van sulyos problema, hanem ok mar joval elorebb jarnak a jog fuggetlensegenek a lebontasaban.
lusta
@karma1: Az egy dolog, de a saját bőrükön tapasztalják nem csak a pénz hiányát, hanem a büntetést is. Az uniós bíróság ítéletének semmibe vétele miatt, cseh/lengyel vita, napi fél millió eurót kell fizetniük az Uniónak. Mondjuk a Soros-bérenc felcsúti kis tolvaj zsebcézár mindezt óriási sikerként harsogná, miután a csehek napi 5 millát követeltek büntetési tételként. Ugyanakkor ott van az uniós bírósági ítélet végre nem hajtása igazságszolgáltatás ügyében, ahol már most sejtik, hogy bizony a napi tétel jóval magasabb lesz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.