Az MSZP EP-képviselője bejegyzésében írt arról, hogy a törvényileg előírt 15 napos határidőn belül a kormány illetékesei nem válaszoltak az ezzel kapcsolatos közérdekű adatigénylésére, ezért bírósági és hatósági eljárást indít az adatok nyilvánosságra érdekébe.

Ujhelyi: "Ez valami egészen elképesztő. Világos, hogy a kormány titkolni akar valamit"
Fotó: MTI/Kovács Attila

Ujhelyi arról is beszámolt, hogy ezután levelet kapott az országos tiszti főorvostól, Müller Cecíliától.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetője ebben azt közli, hogy a járványkezelés okozta leterheltségük miatt – és egy, az Orbán-kormány által meghozott vészhelyzeti rendeletnek köszönhetően – csak mostantól számított 45 napon belül fognak válaszolni a megkeresésemre.

Ujhelyi úgy véli:

Ez valami egészen elképesztő, hiszen minden adat a rendelkezésükre áll, annak közzététele semmilyen adminisztrációs plusz terhet nem jelent. Világos, hogy a kormány tudatosan titkolni akar valamit.

Szerinte a tisztességes tájékoztatás és az oltási kedv hatékony növelése érdekében a kormányzatnak kötelessége lenne folyamatos és részletes adatokat közölnie arról, hogy a jelenleg kórházi – azon belül is lélegeztetőgépi – ellátásra szoruló, illetve elhunyt covid-betegek közül hányan voltak egy-, vagy kettő vakcinával beoltva és milyen oltóanyagot kaptak.

A kormányzat részleges és elejtett információi alapján tudható, hogy a kezelésre szoruló koronavírus-betegek 45 százaléka, vagyis közel fele oltottan kerül kórházba. Ez nagyon magas szám; ezért van szükség érdemi és részletes tájékoztatásra az ügyben. Nyilvánvalóan tudatosan titkol valamit a kormány és éppen a titkolózása erősíti azt a gyanút, hogy az idősek esetében megkérdőjelezhető hatékonyságú Sinopharm vakcina miatt húzzák az időt. Épp a kormány titkolózása erősíti azt a gyanút, hogy a kórházi adatok azt bizonyíthatják: a Fidesz-kormány által korrupciógyanús körülmények között, túlárazott módon beszerzett kínai oltóanyag kevesebb százalékban nyújt védelmet a hatvan év felettiek körében. Azt pedig tudjuk, hogy a kínai gyártó javaslata ellenére is Magyarországon elsősorban ezt a korosztályt oltották ezzel a vakcinával

- fogalmaz.

Hozzáteszi, hogy a 45 napos válaszadási haladék közlése ellenére a bírósági és az adatvédelmi hatóság eljárását az adatok megismerhetősége érdekében a tegnap napon hivatalosan is megindította – írja az ATV.hu.

Forrás: ATV.hu
Címlapkép: MTI/Kovács Attila

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.