A 24.hu számolt be arról, hogy Magyarország gazdasági növekedése európai viszonylatban is jól mutat, ám látszanak annak jelei is, hogy a hatalmas összegű és megkérdőjelezhető célú költekezésnek meglesz a böjtje.

Hiába mondja Orbán, nem áll jól a gazdaság – meglesz a böjtje a hatalmas, megkérdőjelezhető költekezésnek
Kép: Facebook/Orbán Viktor

Orbán Viktor azt mondta, olyan jól áll a magyar gazdaság, hogy az a 435 ezer ember is megkaphatja a maximális 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot novemberben, akiknek ennél kevesebb járt volna.

Egyáltalán nem áll jól a magyar gazdaság

– mondta lapnak Karsai Gábor, a GKI Gazdaságkutató vezérigazgató-helyettese.

Idehaza 2017 óta erőltetett növekedést generáltak, 2020-ig az amúgy is kedvező nemzetközi és magyar konjunktúrára rátett még egy lapáttal a költségvetés és a nemzeti bank is, az előbbi az erőteljes költekezéssel, az utóbbi a laza monetáris politikával, vagyis az alacsonyan tartott kamatokkal. A koronavírus-válság időszakában annyiban módosult a képlet, hogy a nagy állami költekezések immár a visszaesés mérséklését célozták. Ennek az ötödik éve tartó gazdaságpolitikának mára meglett az ára: az egyensúly romlása

– fejtette ki bővebben a közgazdász, hogy miért nem áll jól szerinte a gazdaság.

Az erőltetett növekedés, a béremelések, a laza monetáris politika mind ebbe az irányba hatottak, már 2016-tól. A reálkamat kirívóan negatív Magyarországon, és az időközben elrendelt kamatemelések ellenére is egyre inkább az, mert az infláció jobban nőtt, mint ahogy a kamatok emelkedtek.

A kormány szereti hangsúlyozni, hogy az államháztartási hiány 2020-ig 3 százalék alatt volt, tavaly aztán a járvány miatt elszállt. A folyó fizetési mérleg 2016-ig pozitív volt, 2017-ben már csak minimálisan, azóta pedig negatív

Az államadósság 2019 előtt kétségtelenül csökkent, árnyalja azonban a képet, hogy a 2010 és 2019 közötti időszakban a javulás mértéke nagyjából annyi volt, mint amennyit a magánnyugdíj-pénztári vagyon államosítása jelentett. Következményként pedig öt-hat év múlva jócskán megnövekedhetnek a nyugdíjkiadások, ami szűkítheti a gazdaságpolitika mozgásterét.

A szakember szerint a gond az, hogy az európai pénzek nagy részét olyan dolgokra költjük el, ami nem hoz profitot, és a széles értelemben vett társadalmi jólétet sem javítja. Azaz jellemzően nem az oktatásba vagy az egészségügybe ment.

2021 nyarán ráadásul elzárták a pénzcsapokat. Azt még nem tudni, hogy az újjáépítési alapból és az új költségvetésből mikor kapunk újra forrást, mert vita zajlik arról, teljesítjük-e a feltételeket.

De az biztos, hogy ha az uniós pénzáramlás megakad, akkor a magyar gazdaság bajban van

– mondta a közgazdász, megemlítve a szeptember közepi 1600 milliárd forintos devizakötvény-kibocsátást.

Nemcsak a nagy állami költekezés a gond, hanem annak összetétele is

– utalt Karsai Gábor arra, hogy a pénzek egy része állami tulajdonú cégeknek, illetve a kormányhoz lojális tulajdonosok vállalataihoz ment. Sok olyan célra osztogattak, aminek semmi köze nem volt a válságkezeléshez, a gazdaság talpra állításához, legyen szó sportfejlesztésről, egyházi célokról vagy határon túli támogatásokról.

Tény, hogy a magyar visszaesés alacsonyabb volt az európai átlagnál 2020-ban, ám azt, hogy nagy a baj a kiadási struktúrával, jól jelzi a Románia utáni második legnagyobb államháztartási hiány, ami azt mutatja, rossz hatékonysággal próbálták fékezni a növekedés visszaesését.

Válságkezelés címszó alatt sorjáznak a választás szolgálatába állított költségvetési lépések is, például a tavaly tavasszal meghirdetett 13. havi nyugdíj visszavezetése. Fedezet önmagában nem volt rá, nem kötötték össze a nyugdíjrendszer reformjával, és mindenki megkapja, így a magasabb nyugdíjúak is. Ez is egy példa a Fidesz-kormány sajátos családpolitikájára, arra, hogy a magasabb jövedelműeket jobban támogatják, mint az alacsonyabb jövedelműeket. Hab lehet a tortán, ha tényleg odaadják jövőre a teljes 13. havi nyugdíjat, nem csak az ígért kéthetit.

Az viszont támogatható szerinte, hogy a kisnyugdíjasok is megkapják a maximális, 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot, és hogy a második nyugdíjkorrekció a vártnál magasabb, mert így az idei nyugdíj a magas infláció mellett is reálértéken maradhat.

A 25 év alattiak januártól tervezett szja-mentességét viszont erősen vitathatónak tartja, például azért, mert egyforma munkáért kortól függően más nettó járhat. A gyermeket nevelők pedig visszakaphatják februárban az idén befizetett szja-t, legfeljebb fejenként 809 ezer forintig, amivel megint csak nem az alacsonyabb jövedelműek járnak igazán jól.

Béremelések is körvonalazódnak, januártól az egészségügyi szakdolgozók, a bölcsődei dolgozók és a szociális munkások, valamint a kulturális szektorban dolgozók bére nő, és úgy tűnik, talán a pedagógusok sem maradnak ki. A rendvédelmieknél a költségvetési előirányzatnál nagyobb emelés jöhet. A gyenge forint mellett az exportorientált cégeknél bizonyára nem fog gondot okozni a béremelés, a

magyar kis és közepes vállalkozásoknak viszont még az adócsökkentés mellett is fejtörést okozhat a megemelkedett bérköltség kigazdálkodása.

Különösen úgy, hogy nemcsak a minimálbéreket kell majd emelni, hanem a többi bérkategóriát is, hogy elkerüljék a bértorlódást.

Karsai azt is mondja, az előrejelzések szerint a magyar hiány az idén és jövőre is a legnagyobb lesz az unióban a román után. Ugyan a maastrichti kritériumok teljesítését felfüggesztették, de a növekvő magyar deficit, a tartalékcélokat is szolgáló devizakötvény-kibocsátás nem nagyon teszi lehetővé az államadósság csökkentését, csak formálisan, vagy technikai ügyeskedéssel. Igaz, javíthat a helyzeten a vártnál nagyobb növekedés, de azt sem szabad elfelejteni, hogy az államadósságnak kamatterhei vannak.

A kormány dicsekszik, milyen jó feltételekkel bocsátotta ki a devizakötvényt, de évtizedes kibocsátásról van szó, és számítani lehet rá, hogy a kamatok idővel emelkedhetnek, és ekkora összegnél a kis kamatemelkedés is számít

– jegyezte meg.

Jövőre 5,9 százalékos államháztartási hiányt állítottak be a költségvetésbe, és a közgazdász úgy véli, ez elérhető, feltéve, hogy a második félévben lesz némi korrekció, mondjuk elhagynak egyes tervezett beruházásokat.

Az Európai Unióval való megállapodás kapcsán azt mondta, hogy ez a választások utánra várható: 

ha az ellenzék nyer, nekik nyilván nem esik nehezükre a megegyezés, ha a Fidesz marad kormányon, kénytelenek lesznek kompromisszumot kötni.

A kérdés csak az, miben és mennyire. Olyan óriási pénzről van ugyanis szó, ami nélkül tényleg nagy baj lenne.

Forrás: 24.hu
Címlapkép: Facebook/Orbán Viktor

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Az újabb és újabb hitelek nélkül azonnyomban csődbe mennénk (Matolcsy).
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Néro
Mióta vannak böjt van úgyhogy nem lesz benne semmi újdonság. Újdonság Nemzethy Sikereiknek böjtje lesz.
Annak meg már nagyon ideje.
Ja és azzal együtt múlik a böjt is.
Peller Anikó
Az újabb és újabb hitelek nélkül azonnyomban csődbe mennénk (Matolcsy).
tudode
Miről is van/volt nagyba szó, ellenzékben!
.
----- Nehezen viheti Orbán bíróság elé Gyurcsányt
www.origo.hu/itthon/20060922nembuntetheto.html
.
"""Nem lesz könnyű dolga Orbán Viktornak, ha tényleg bíróság elé akarja állítani Gyurcsány Ferencet. A Fidesz-elnök szerint ugyanis a kormány meghamisította a költségvetés számait, és ezért büntetőjogilag is felelnie kell. Az [origo] által megkérdezett ügyvédek szerint azonban a kormány politikai tevékenysége jogi szinten nem számonkérhető, a miniszterelnök perléséhez pedig konkrétumok kellenének."""
-----------------------------

Miután SS módon birtokba vette a bársonyfotelt mit is mondott:
.
----- Orbán: az államadósság ellenzék
hvg.hu/itthon/20110621_orban_allamadossag
.
"""" A kormány keddi döntésével kilenc év után először jelentősen csökkentette Magyarország államadósságát, és ezzel megnyitotta a stabil és tartós államadósság-csökkentés korszakát - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, és kijelentette: Magyarország ezzel fordulóponthoz érkezett."""
---------------------------
.
Oszt' mi lett az adósság elleni "harcának"?
.
-----Huszonöt éves csúcsra ugrott Magyarország államadóssága járvány alatt.
www.portfolio.hu/gazdasag/20210118/huszonot-eves-csucsra-ugrott-magyarorszag-allamadossaga-a-jarvany-miatt-465620
------------------------------
.
Na nem a járvány leküzdésére szórja a gazdaságvédelmi alapba, az önkormányzatoktól is visszavont lóvét, hanem

---- Pár nap alatt százmilliárdokat szórt ki a kormány
www.portfolio.hu/gazdasag/20210928/par-nap-alatt-szazmilliardokat-szort-ki-a-kormany-502768
----------------------------
.
Akor hol van az IGAZSÁG, vagy a GAZSÁG, egy hatalom, és pénzéhes piros pacsis pasinál, aki MEGKONGATJA A VÉSZHARANGOT, a gazdasági válság, és a pandémia összehasonlításában!
ómió
Meglesz a böjtje? Hát, ha jövőre bolsiék jönnének, tuti meglenne!
Szevasztok
Remélem lesz kormányváltás, ideje már a rendes megszoritásoknak, hogy O1G tékozlását valahogy az ország 10 év alatt ki tudja izzadni. Én telyesen megbizom Gyurcsányékban. Köszönet az ellenzéki lakájmédiának, hogy idejében tájékoztatják az embereket, hogy miért lesz szar.
penege
2021. OKTÓBER 12. 16:01

7,6 százalékra javította a magyar gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap (IMF)

persze tudom az imf is orbán kezében van.. :D
It's good to be bad
@KisTehen: Mennyi volt Gyurcsány alatt az államadósság,és mennyi most?
kereső
@KisTehen:" A hitelminősítő csütörtök éjjel Londonban közölte, hogy a befektetésre már nem ajánlott ajánlott "Ba1"-re rontotta a magyar államkötvények osztályzatát az eddigi "Baa3"-ról, és az új besorolásra is a további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

A hitelminősítő a leminősítést azzal indokolja, hogy növekszik a bizonytalanság azzal kapcsolatban, az ország képes lesz-e teljesíteni a költségvetési konszolidációra és az államadósságcsökkentésre irányuló középtávú terveit, különös tekintettel a magyar gazdaság egyre korlátozottabb középtávú növekedési kilátásaira."
2011 november.- ez a bóvli kategória.
kereső
@KisTehen: Mind amellett Magyarország finanszirozható volt 2006-ban, 2007-ben is. 2008-ban pénzügyi világválság következett be. Ez elsődlegesen a pénzügyi szektort érintette- bankok szüntek meg, pénzügyi finanszirozók- lizing cégek tüntek el a süllyesztőben. Magyarország gazdasági-és pénzügyi kitettsége indokolttá tette az IMF hitel megkérést- a magyar fizzetőeszköz, a Ft védelmében- a lehivott hitelből a magyar bankszektorban csak az OTP igényelt ebből "támogatást"- amelyet később vissza is fizetett, A többi bank feltőkésitését, pénzügyi stabilitását a külföldi tulajdonos anyabankok végezték. És mivel a hitel felvételének fő célja a fizetőeszköz stabilitásának megőrzése volt- ezért a hitel legnagyobb része/ már amit le is hivtak az az MNB-be került deviza fedezet biztositására.
kereső
@KisTehen: arról nincs információd, hogyan áll most a forint stabilitása, deviza fedezete? Mert az arany fedezet nem ér! Nem mobilizálható, az árfolyama kiiszámithatatlan az euro kötvényekhez képest.
Államadósság 2010: 21.000+milliárd
2021: a rossz nyelvek azt mondják: 47000 milliárd.
Lassan elérjük azt az inflációs szintet bevallottan is, amit a pénzügyi válság okozott.
kereső
@sgl: A 47ezer milliárd a jelenlegi helyzet( meg nem erősitett info)- de mindenképpen túl van a 40 ezer milliárdon..
Aki Én
@penege: Nem. Az IMF zsidó spekulánsok gyűjtőhelye, uzsora kamattal és belügyekbe való beavatkozással.
Legalábbis a fidesz és szektája szerint.
Én még ezekre is emlékszem.
Szóval mindig épp az a jó, az a hivatkozási alap, aki nektek tetszik.
Egyébként megjegyzésed szerint nem értetted meg az olvasottakat.
kereső
@KisTehen: A gdp-t, és a növekedést számold euroban, vagy dollárban...
kereső
@KisTehen: Igen, és másnap kibocsájtott a kormány 1600 milliárd Ft devizás kötvényt- viszonylag magas kamattal/fix kamattal/, vitték is mint a cukrot. Te emlegetted 2006-ot, én csak arra igyekeztem rámutatni, hogy 2006-ban( a 2x 100 napos program pü-i hatásai, a még meglévő orbán kormány által hozott lakástámágotasái terhek hatásai ellenére) nem volt az ország finanszirozhatatlan- és nem kényszerült arra, hogy az átlagos piaci kamatoknál magasabb kamatért folyamodjon hitelért. Statikusan nem lehet ezeket dolgokat nézni, hiszen az előző kormányok gazdasági intézkedéseinek hatásai éveken átnyúlnak. Viszon a 2011-es bóvlibba csapás az teljesen egyértelmúen matolcsynak köszönhető. És ha már 20111 utá, tiz év kellett ahhoz, hogy a Modys"x változtasson a besoroláson. Tehenke.
kereső
@sgl: Ezért irtam, hogy akkor értékeljük már a gdp-t euroban, vagy dollárban.Mert az a reálisabb- nem az elszaljtott forint árfolyamon történő mérőszám. A költségvetés is ft-ban, és dollárban számol- éééééééééés, ugye ha elszalad az árfolyam, az akkor papiron többeletet jelent a költségvetésbben pénzbőséget teremtve. Ugyanigy működik az infláció is, ami meg nem más mint az szegények adója.Akkor kit is rabol ki ez a gané társaság?
kereső
@sgl: Igen , ebből a legsúlyosabb csapás volt, ami az MNB leminősitését jelentette, nem is emlékszem ilyenre a 30 évből..
Lepényleső
...részünkre biztosan,ám azért hogy őt hajléktalanként lássák páran,ne aggódjunk túlzottan?
penege
@Aki Én: tudom.. nálatok egyféleképpen lehet értelmezni..."nemzet halál lesz, van, de lehet, ha a Fidesz marad" :D
Aki Én
@penege: ...ja, akkor tényleg nem értetted meg.
Ezt sem...
Te penge akartál lenni, csak elbasztad azt is?
csak úgy....
@Aki Én: holliki penge,dömötör és vizslás kovács is öt használja..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.