Kacskovics Imre immunológus, az ELTE Természettudományi Karának dékánja szombaton az M1-nek beszélt arról, hogy azért is nőhet a koronavírus-fertőzöttek száma most Magyarországon, mert a korábban megkapott két oltás már nem nyújt elég védelmet.

Immunológus: azért nő itthon a fertőzöttek száma, mert a korábban beadott két oltás már nem elégFotó: MTI/Rosta Tibor

Az immunológus hangsúlyozta, ezért javasolják a szakemberek, hogy 4-6 hónap után mindenki adassa be a harmadik oltást.

A szakértő rendkívül jó döntésnek nevezte, hogy Magyarországon – Európában elsőként – még a nyáron bevezették a harmadik oltás felvételének lehetőségét.

Kérdésre elmondta: a harmadik oltásnál azt kell szem előtt tartani, hogy ha lehet, akkor vektorvakcinára – ilyen például a Szputnyik – ne egy újabb vektorvakcinát kérjenek az emberek, mert ezek bizonyos esetekben „kiolthatják egymást”.

Hozzátette, a harmadik oltás előtt felesleges PCR-tesztet vagy antitest vizsgálatot végeztetni.

Az utóbbinak inkább akkor lehet értelme, ha később, már jóval az oltás után ellenőrzik az ellenanyag szintjét – mondta Kacskovics Imre.

Felhívta a figyelmet, hogy a harmadik vakcinának köszönhetően jelentősen erősödhet az immunválasz a vírus ellen, de nemcsak az ellenanyag szintje, hanem a minősége is javulhat.

Tehát a harmadik védőoltás – ha már eltelt 4-6 hónap –, újra visszaállítja, sőt sok esetben magasabb szintre emeli az antitest-szintet és a védettséget

– fogalmazott az immunológus.

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Rosta Tibor

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
division
@Gazella: Hol tombol az influenza te takarítók gyöngye? Egy influenzás esetet sem azonosítottak idáig! Ha hülye vagy valamihez inkább ne szólalj meg.
justhpeter
Mi van azzal, aki a harmadik oltás ugtán is elkapta ? Legközelebb szenteltvízzel oltsák ? Gondolom a katolikus egyház jó pénzért vállaja.
terlasz
@division: De bizony influenza szezon van. Emberekkel foglalkozom, és nagyon sokan panaszkodnak influenzás tünetekre.
inhuman
De elég a kettő, baszd meg!
Többször nem adod be nekem azt a szart, szétbaszva az immunrendszerem, a kurva anyád!

Szétfejellek, ha csak csúnyán nézel rám.

Elég volt !!!
division
@terlasz: Az influenzaszerű tünetek még messze nem jelentenek influenzát, ráadásul sokan még a náthával is képesek összekeverni. Emberekkel foglalkozol, nagyszerű, én is, ennek ellenére nincs saját laborom hogy elemezzem a mintákat...
terlasz
@division: A háziorvosnak sincs saját laborja, a tünetek alapján kezeli a beteget. Ha a könnyű lefolyású náthán túlmutató tünetek jelentkeznek a betegnél, akkor a fertőzött számára mindegy, hogy minek hívják, melyik mutáció támadt meg. Persze, most bezavar a Covid.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.