A glasgow-i klíma-konferencián beszélt erről a magyar köztársasági elnök.

Glasgow nemcsak az ambíciók emeléséről, de a hitelesség visszaszerzéséről, a cselekvésről és a mielőbbi látható eredményekről is szól – mondta Áder János köztársasági elnök hétfőn a skóciai nagyvárosban, az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének 26. ülésén (Conference of the Parties, COP26).

Áder János bejelentette: 2026-ra, de legkésőbb 2030-ra beszüntetik Magyarországon a szénalapú áramtermelést

Illusztráció: Áder János köztársasági elnök a Kincskeresés, kaland, tudomány – Közösségi régészeti projektek Pest megyében című kiállításon a szentendrei Ferenczy Múzeumban 2021. október 29-én. Mellette Rácz Tibor Ákos régész, a kiállítás kurátora.

Fotó, címlapkép: MTI/Bruzák Noémi

Felszólalásában az államfő kijelentette: a helyzet kritikus mivoltára, a 24. órára, az emberiség döntő jelentőségű pillanatára figyelmeztető drámai hangütésű mondatok elhangzottak már Durbanben, Cancúnban, Koppenhágában – vagyis korábbi éghajlatváltozási ENSZ-konferenciák helyszínein – is, márpedig "nehéz a választókkal elhitetni, hogy már 26 éve mindig, folyamatosan a 24. órában vagyunk".

Leszögezte: nehéz sikeres tanácskozásról beszélni, hogyha a helyzet – jelen esetben a légkör szén-dioxid-koncentrációja – folyamatosan romlik. Márpedig a légkör szén-dioxid-koncentrációja nőtt az elmúlt 25 évben, és sajnos a párizsi klímavédelmi egyezmény megkötése óta is – fűzte hozzá Áder János.

"A tudomány eredményei és a természet jelzései egyértelműek, cselekednünk kell" – fogalmazott hétfő esti glasgow-i beszédében az államfő.

Kijelentette: ahogy az a glasgow-i COP26-találkozó hétfői munkanapján mindenki részéről elhangzott, szükséges az ambíciók emelése, ami helyes. Áder János feltette ugyanakkor a kérdést, hogy mit is jelent ez, mi legyen ennek a tartalma.

A köztársasági elnök szerint először is őszinte számvetésre van szükség az egyes országok eredményeit illetően, és a PR-mutatványok helyett cselekvés kell.

Másodsorban szükséges az is, hogy a nagy kibocsátók, amelyek a szennyezőanyag-kibocsátás nyolcvan százalékáért felelnek, mielőbb megállapodásra jussanak a csökkentés üteméről – hangsúlyozta Áder János.

Az államfő kitért a 19 legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaság, valamint az Európai Unió alkotta G20-csoport hét végi római csúcsértekezletére is, megállapítva: azon a találkozón nem született döntés az új szénerőművek építésének tilalmáról, és a résztvevők nem állapodtak meg a fosszilisenergia-támogatások megszüntetésének semmiféle időpontjáról sem.

Mindemellett "azt tapasztalom, hogy a 1,5 fokhoz való ragaszkodás annál gyakrabban kerül be a különböző nemzetközi dokumentumokba, minél távolabb kerülünk ettől a céltól" – mondta hétfő esti glasgow-i beszédében a köztársasági elnök.

Áder János arra a nemzetközi klímavédelmi célkitűzésre utalt, amelynek alapján 1,5 fokra kell korlátozni a további globális felmelegedés mértékét.

Az ambíciók emelésének tartalmi kérdéseire visszatérve az államfő szükségesnek nevezte, hogy azok az országok, amelyekben az egy főre eső kibocsátás jelentősen meghaladja a nemzetközi átlagot, vállaljanak nagyobb szerepet az ambícióemelés finanszírozásában.

Áder János szerint a kibocsátás csökkentése mellett legalább akkora gondot kell fordítani az alkalmazkodásra is.

Elmondta: Magyarország a világ kibocsátásának mindössze 0,13 százalékáért felel, vállalja ugyanakkor, hogy 2050-re klímasemleges lesz. Erről törvény született és a végrehajtás megkezdődött – tette hozzá.

Mindemellett "2030-ig biztosan, de reményeink szerint talán már 2026-ra beszüntetjük a szénalapú áramtermelést" – mondta a köztársasági elnök.

Elmondta azt is, hogy Magyarország az év végéig kiépülő 3000 megawattról 2030-ig 6500 megawattra növeli a naperőmű-kapacitást, 2030-tól a városi tömegközlekedésben csak elektromos buszokat használ, addig is folyamatosan cseréli a járműparkot, és mindezzel együtt jelentős erdőtelepítési programot is végrehajt.

"Egy hónap múlva Fenntarthatósági Expót és Világtalálkozót szervezünk Budapesten, hogy ne csak az ambícióemelés fontosságáról beszéljünk, de a közös cél eléréséhez szükséges megoldásokat, innovációkat, technológiákat is bemutassuk" – zárta hétfő esti glasgow-i felszólalását Áder János.

Forrás: mti.hu

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verőce21
Ez a 2030-as határidő is csak akkor garancia, ha addig még a Fidesz lesz kormányon!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tudode
Az un. államfő magánügyének kellene lennie annak, hogy pecázik, meg a KÁK BOLYGÓ alapítványával hetenként jelentkezik
.
greendex.hu/kek-bolygo-ader-janos-podcast-musora/
.
amelybe a fideSS egyik selejtje nyomja a lóvét, legutóbb
.
----- 5 milliárd forint közpénzt kap Áder klímavédelmi alapítványa
24.hu/kozelet/2020/05/28/ader-janos-alapitvany-kormany-tamogatas-5-milliard-forint/
--------------------------
.
Miközben elvtársa patás ördögként egyre több sötét felleget rajzol az ország horizontjár, az un. "köztársaság" nélküli államfő "eltűri" azt is, hogy az egyeduralkodónak "NEM AZ A DOLGA, HOGY KORMÁNYOZZON"
.
---- , Orbán: ,,A kormánynak soha nem az a dolga, hogy kormányozzon."
www.youtube.com/watch?v=_ohPINnmPAI
=============
.
A Sándorpalota lakója sem tesz eleget alapvető feladatának, a magyar honvédség főparancsokaként, amelyre az egyeduralkodó jóvoltából, nem az állampolgárok felhatalmazásával éli úri életét, előbbre valónak tartva a NEMZET EGYSÉGÉRŐL VALÓ ŐRKÖDÉST, a hobbijait
.
Nézzük csak:
.
------ A köztársasági elnök
2010-2014.kormany.hu/hu/mo/a-koztarsasagi-elnok
.
"""A köztársasági elnök alkotmány által definiált legfontosabb feladata.„Magyarország államfője a köztársasági elnök, aki kifejezi a nemzet egységét, és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett.”"""(...)
-----------------------
.
Miközben GAZDÁTLAN AZ ORSZÁG, az alattvalók ELHIVATOTTSÁGA tartja egyben ezt a jobb sorsra érdemes országot!
.
Olyan riherongy módon, a fideSS alapítók JÁTÉKSZEREKÉNT, ahogy arra a honfoglalás óta nem volt példa!
.
Ahelyett, hogy '26-ra ez lesz meg az lesz, betipeghetne a Parlamentbe feloszlathatná NER-estől az egész kompánIÁT, nem kellene megvárnia azt, hogy Petőfi Sándor sorai 173 lv után értelmet kapjon
.
Mácsai Pál: Dicsőséges nagyurak (Petőfi Sándor verse)
www.youtube.com/watch?v=5UxjWISWslg
------------------
..
Tehát hobby, vagy amit tenni, tenni kéne!!!
.
???
csak úgy....
@verőce21: ne csak a magad és családod jólétével számolj,nem mindenki nyalta még föl magát a fideszes új gazdag arisztokrácia alá mint te a született arisztokrata...
Lepényleső
Valószínűbb hogy az életben lévők újra nyitják a berobbantott bányákat,
hiszen ők nem részesei a nagy álmoknak,a bán mesevilágának?
Istenakinincsen
Paprikajancsinak nem 2026-tal kellene foglalkoznia!...A mával foglalkozzon,egyszerűen azért hogy legyen holnap!
Istenakinincsen
@KisTehen:ma, 08:20
Igazad van!Lehet hogy nem a sugárzástól tébolyultak meg az emberek.
A pénz lehet hogy károsabban hat az agyra mint a neutron vagy gammasugarak:))
Istenakinincsen
@KisTehen: Amig az érdekek mozgatnak mindent,addíg nem lesz változás.Gyanútlan munkába igyekvő emberekre atombombát dobtak!
Mi jót lehet elvárni ilyen idióta társadalmaktól?Ki az aki végrehajt egy ilyen embertelen parancsot?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.