Szlovákiában a most fertőző delta-variáns egy almutációját mutatták ki, amely 10-15 százalékkal fertőzőbb a delta-variánsnál. De közben a Pfizer is gyógyszert fejleszt a koronavírus ellen, és a Pécsi Tudományegytemen is kutatások folynak egy olyan orrsprével, amely hatékonyan gátolná meg a fertőzés szervezetbe jutását.

Az ATV Híradójának nyilatkozott Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológusprofesszora hétfőn az atv.hu cikke szerint, aki többek közt arról beszélt, hogy ugyan a vírus alapvetően egy kicsi szervezet, ám nem buta:

ami neki kedvező az evolúcióban, vagy ami neki kedvező a genetikai állapotában, és ami segíti a terjedését, azt meg fogja tartani, tehát egyre jobban arra kell felkészülni, hogy újabb, erősebb variánsok, és jobban fertőző variánsok jelennek meg.

Jakab Ferenc virológus szerint újabb járványhullámra is készülni kell: "Erősebb és jobban fertőző variánsok jelennek meg"

Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológiai kutatócsoportjának vezetője beszél a Pécsi Tudományegyetem humán reprodukciós nemzeti laboratóriuma és a virológiai nemzeti laboratórium megnyitása alkalmából tartott rendezvényen a tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában 2020. szeptember 25-én. Fotó, címlapkép: MTI/Sóki Tamás

Ezt azzal kapcsolatban mondta el, hogy szlovák virológusok a most fertőző delta variáns egy almutációját fedezték fel nemrég, amely a delta-variánsnál is 10-15 százalékkal fertőzőbb. Azt is hozzátette, hogy most már jobban ismerjük a vírust, mint két éve, az mRNS-vakcinákat pedig akár néhány hét alatt hozzá lehet igazítani az újabb mutációkhoz, amennyiben azok gnetikai kódja ismert. 

Az RNS-vakcináknál pont ez a hatalmas előny. Ez nemcsak elvi síkon, de gyakorlati síkon is megvalósítható, nem szükséges hozzá maga a vírus, hanem elég a vírus genetikai kódja, a szekvenciája, és annak ismeretében bármikor el lehet kezdeni az új vakcinák gyártását

– fogalmazott.

Az atv.hu cikkéből az is kiderül, a Pfizer már fejleszteni kezdte a koronavírus elleni gyógyszert is, de a Pécsi Tudományegyetemen is kiutatásokat végeznek egy csirkében termelt, antitestből készített orrspray fejlesztésében, ami a tervek szerint a koronavírus szervezetbe való bejutását akadolyozná meg. Jelenleg a szer hatékonyságát tesztelik.

A professzor a cikk szerint arra is kitért, hogy a gyógyszerfejlesztések is nagyon fontosak, hiszen az oltás nem minden embernél alkalmazható egyformán – ilyen esetekben jön jól a gyógyszeres terápia. 

Jakab Ferenc virológus szerint egyelőre még nem látszik a fény az alagút végén, azaz, hogy még nem tudni, meddig lesz közöttünk a vírus, az viszont biztos, hogy az oltással mérsékelhető a következő járványhullám erőssége.

Forrás: atv.hu

Címlapkép: MTI/Sóki Tamás

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
division
@Pálinkás Pál: Megint okosabbnak akarsz látszani egy virológusnál, na de ezt már megszokhattuk Gazella Pali:-)
division
@Pálinkás Pál: A vírus genetikai kódját magából a vírusból elemzik ki, és ez alapján már meg tudják változtatni a vakcinát az mRNS technológiának köszönhetően az új vírusra hangolva, na de ezt eddig is tudtuk, erről (is) szólt ez a vakcina. Látom nem érted az egészet.
Pálinkás Pál
@division: ha nem ismered pontosan az új változatot,mire hangolsz?...persze,próbálkozni,kísérletezni lehet, ez folyik most, csak most egerek meg majmok helyett ti vagytok az alanyai.
division
@Pálinkás Pál: A vírus szerkezeti változásait látják, a tünetek is eltérőek lehetnek, és ez alapján hangolják át. Semmivel nem jelent nagyobb kockázatot mint az eddigi vakcinák, továbbra sem gyengített vagy elölt vírust fecskendeznek a szervezetbe.
Pálinkás Pál
@division: szövegértés?...csak akkor látod a változást..ha vizsgálod az új variánst..egyébként csak tippelgetés az egész..
division
@Pálinkás Pál: Szerinted hogyan értettem a szerkezeti változás felismerését? Nyilván laboratóriumi vizsgálattal mintából. Abból tudják majd megállapítani hogyan tovább.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.