Drasztikusan emelkedtek mind az energia-, mind a munkabér- és az üzemanyag-költségek, illetve a búza ára is. Ezért nagyjából 40%-kal emelkedik majd a liszt ára, ami a pékárukra is kihat majd.

Brutális áremelkedés jön! Januártól annyira drága lesz a liszt, hogy egy kiló kenyér megvásárlása is fájni fogFotó: MTI/Rosta Tibor

Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója a VG-nek nyilatkozva elmondta:

Az őrlésre alkalmas jó minőségű búza tonnánkénti ára 90 ezer forint körül jár, és mivel nem látszik semmilyen ellentétes hatás, arra lehet számítani, hogy januárban 100 ezer forint alatt már nem lehet búzát találni a piacon.

A további áremelkedés irányába hat, hogy egyrészt már nagyon kevés szabad búza van a piacon, másrészt azok a termelők, akiknél még van készlet, tartják az árujukat – írja az agrokep.vg.hu

Lakatos Zoltán számításai szerint, ha januártól nincs 100 forint alatti búza, akkor – figyelembe véve a fent említett költségnövekedést okozó energia-, munkabér- és üzemanyagköltségek emelkedését is – csak úgy termelhetik ki a ráfordításaikat, ha kilónként 155 forintért árulják a lisztet.

Ha ezalatt adnák, veszteséget termelnének, így az átadási ár 40 százalékos növekedésére számíthatunk.

Ez a liszt mellett pékárukban is jelentkezik majd, még ha ennél kisebb mértékben is.

Lakatos Zoltán az eddigi áremelésekről is beszélt: a malmok idén már kétszer is emeltek árat, először valamivel kevesebb mint 5, majd – bár 10-et szerettek volna – 8 százalékot sikerült elfogadtatni partnereikkel. Ezzel az összesen körülbelül 12-13 százalékos emeléssel pedig sehol sem tart az iparág.

Hozzátette: ilyen mértékű árnövekedést még nem tapasztalt negyvenéves pályafutása során.

Januártól az átadási áraknak is robbanniuk kell, és nem csak a malomiparban – nyomatékosította Lakatos Zoltán. Abba bele sem mer gondolni – tette hozzá –, mi történik, ha nem tudják a jelzett mértékben emelni a liszt árát.

Forrás: agrokep.vg.hu
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.