Szűkebb kínálat és drágulás a népszerűbb termékkategóriákban, erre kell számítani az idei szezonban, amihez még a romló forint is hozzáteszi a magáét.

A Népszava cikke szerint számos népszerű termékkategóriában szűkebb kínálatra és magasabb árakra kell számítani az idei karácsonyi szezonban, ám a vásárlási kedv nagyobb lesz a várakozások alapján. 

Jó drágának ígérkezik az idei karácsony, 20-30 százalékkal lehetnek magasabbak az árak

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A jelenség hátterében a koronavírus-járvány világgazdaságot érintő hatása áll, vagyis a gyártási kapacitások beszűkülése és a szállítmányozási problémák. Ezek miatt Európába több termék is jóval kisebb számban és lassabban juthat el. 

A lapnak megszólaló Madar Norbert, a GKI Digital vezető tanácsadója szerint a drágább termékekből emiatt szélesebb, míg az olcsóbb termékeknél szűkebb kínálat lesz, ami

eleve egy erőteljes drágulás érzetét kelti a vásárlókban.

Madar hozzátette, ehhez jön még a romló forint/euró árfolyam miatti áremelkedés is, és emiatt a magyar vásárlók azt fogják érzékelni, hogy a telefonokért, laptopokért 

20-30 százalékkal többet kell fizetni az idei karácsonyi szezonban, mint tavaly.

Madar Norbert arra is kitért, hogy nagy léptékű leárazásokra, mint a november elején induló Black Friday, nem lehet számítani. Ez annak köszönhető, hogy a kereskedők csak olyan termékekre mernek akciót hirdetni, ami már most készleten van, ez pedig egy szűkebb és drágább termékkör.

Ezt azt jelenti, hogy az idei ünnepi vásárlási szezonban el lehet búcsúzni az 50-70 százalékos leértékeléstől. Az ugyanakkor megtörténhet, hogy a késve megérkező árucikkekre az ünnepek után hirdetnek meg akciókat a kereskedők

– mondta el a Népszavának.

Forrás: nepszava.hu

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Szóval, már 20-30%-os inflációt hazudnátok, efftársak!? Pedig azzal legutóbb még Bokros efftársatok látott el bennünket!
jesz
lári-fári...vaklárma az egész...az üzletekben pont akkora tolongás lesz, mint évekkel ezelőtt, ha meg nem, mert kiürültek, akkor ott van Bécs, vagy az Ali-baba, és társai..

Pénz van, dől az adó a kasszába...lehet szórni...
Nessy
Nem kell mást figyelembe venni, csak az üzemanyag és energia drágulását. Miután mindennek van energia és szállítási igénye, az árfelhajtó hatást generál. A forint gyengülése miatt az import alapanyagok, termékek ára drágul. Ez mind a végponton, a vásárlónál csapódik le magasabb árakban. Az élelmiszerek jó része is tovább drágul a az előrejelzések szerint.
Eladott Ország
Inflációban is verjük Európát! Nem tudom, ki hogy van vele, de én általában többször vásárolok ételt, mint mondjuk emelődarut. Szóval ha utóbbi ára jelentősen csökken, a kajáé meg ugyanannyival nő, ki lehet hozni nulla százalékot is, és akkor mindenki hiphiphurrázhat, hát nem? Aki nem űrrakétát vesz, az annyit is ér!
Eladott Ország
"Az már tényleg csak részletkérdés, hogy a fogyasztói árak emelkedésében törünk a csúcsra. Azt már tudjuk egy ideje, hogy a csökkenés tulajdonképpen negatív emelkedés, tehát tényleg egy szavunk nem lehet. Az egész Európai Unióban 1,2 százalékos volt a fogyasztói árak emelkedése, de mi az átlag fölött, 2,9 százalékot teljesítettünk. Biztos vagyok abban, hogy az élelmiszer-áremelkedés még ennél is magasabb értéket mutat. Ez – sok egyéb mellett – azért is nagyon jó, mert a minimálbér Magyarországon a második legalacsonyabb. Tehát ott is dobogón vagyunk – ha alulról nézzük, de mi többnyire mindent onnan szoktunk nézni -, és ebben még nincs is benne az, hogy sokan még a minimálbért sem keresik meg, mert részmunkaidőben foglalkoztatják őket. Itt egy szép, színes térkép az Eurostattól:
sp-ao.shortpixel.ai/client/to_auto,q_lossy,ret_img,w_1066,h_881/https://kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2021/02/minim%C3%A1lb%C3%A9r.png
Ott vagyunk, szorosan Bulgária mögött. Ameddig le nem hagyjuk azokat is, mert azért lássuk be, igyekszünk. Ehhez számoljuk hozzá a valódi munkanélküliek számát – a statisztikában távolról sem jelenik meg mindenki, aki jövedelem nélkül él – és azt, hogy az állami segítség gyakorlatilag nem létezik a jövedelem nélkül maradtak számára, akinek megszűnt a munkahelye, az három hónapig számíthat némi pénzre, aztán szevasz. Mert ártunk és ormányunk nem akarja segélyre szoktatni az embereket, tessék szépen elmenni dolgozni. Valamint gondoljunk az egyre növekvő szakadékra a társadalmi csoportok között, és az évtizede nem emelkedő családi pótlékra és minimum nyugdíjra, aztán már tudjuk is, milyen remekül teljesít a kormány."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.