A szokásosnál nagyobb mértékű áremelésre kell készülni 2022 elején az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége egyik vezetője szerint. Az energiaárak növekedése miatt átlag 20 százalékos emelkedéssel kalkulálnak a szakszövetségnél.

Bár ősz elejére némileg mérséklődtek az építőiparban az év eleji brutális dráguláshoz mérten, most attól tartanak a szektorban, hogy a jövő év eleje ismét áremelkedéseket hozhat. 

Jövő év elején ismét nagyot drágulhatnak az építőanyagok

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A Világgazdaságnak Tibor Dávid, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Hazai Építőanyag-gyártó Tagozatának (HÉT) elnöke arról beszélt, hogy reális forgatókönyv a szokásosnál nagyobb mértékű áremelés 2022 elején, ami nem egy öngerjesztő folyamat eredménye lesz, hanem ténylegesen költségvezérelt lépés. A HÉT elnöke szerint „a hirtelen megnőtt energiaárak korrekciója, a jelenlegi energiaárszinttel számolva, a jövő év elején átlagosan 20 százalékos áremelést indokol az építőanyag-gyártásban, erre készülnek a HÉT tagjai.”

A cikk szerint egy átlagosan 20 százalékos építőanyag-drágulás hatására körülbelül 10 százalékkal kerül majd többe az építkezés és felújítás. "Az átlagban nagy a szórás, jellemzően 10–30 százalék között mozog, és szinte minden építőanyagot érint, az energiaintenzív területet kevésbé, a többit nagyobb mértékben" – olvasható a cikkben, amely szerint leginkább a tégla és a kerámiaburkolatok ára fog emelkedni, ezek mellett pedig a szálas és műanyag hőszigetelők, gipszkarton lapok jelenlegi árára is rárakódik legalább 20 százalék. 

Tibor Dávid szerint – aki Európa legnagyobb tetőcserépgyártó cégcsoportjának, a Creatonnak a magyarországi ügyvezetője is – az energiakrízis uniós szintű beavatkozást idényel, és az elszálló önköltség miatt gyárbezárások is lehetnek a a gazdaságtalan mértékben megemelkedő termelési költségek, a potenciálisan túl magas végfogyasztói árak miatt. Üzemszünetre ugyanakkor a Creaton nem készül a cikk szerint.

Forrás: vg.hu

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csipetke
Orbán,és novák szatyor(by papa49) el vannak ájulva önnön nagyságuktól,hogy milyen óriási segítséget nyújt az állam a fiatal családosoknak. A gond az,hogy baromira visszájára sült el a dolog,mert a CSOK,(ami tulajdonképpen életük végéig eladósítja a családokat) olyan szinten drágította meg az építőanyagokat,és nyomta fel az új,és használt lakások árát,a telekárakat, hogy az összeg vissza nem térítendő része édeskevés ahhoz,hogy boldoguljanak.Ezt a támogatási rendszert másképp kéne megoldani.
csipetke
@csipetke: Nem beszélve a szakmunka áráról,ami már-már megfizethetetlen,és ezt az anyagárak húzzák magukkal,miután a mesterek anyagárban dolgoznak.
ómió
Pláne, ha Márki efftársnak sikerülne az egekig emelnie a benzint, gázt, villanyt!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok