Aki Botswanából, Szváziföldről, Lesothoból, Mozambikból, Namíbiából, a Dél-Afrikai Köztársaságból vagy Zimbabwéből érkezik Magyarországra, annak kötelező lesz 14 napot karanténban töltenie még akkor is, ha a kötelező egészségügyi vizsgálaton nem állapítják meg a koronavírus jelenlétét.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap reggeli közlése szerint november 29-től, azaz hétfőtől szigorodnak a Magyarországra történő beutazás szabályai. 

Az új vírusvariáns miatt szigorodik a beutazás Magyarországra hétfőtől

Fotó: Illusztráció/wikipedia CC By-SA 4.0/Raimond Spekking

"A Botswanából, Szváziföldről, Lesothoból, Mozambikból, Namíbiából, a Dél-Afrikai Köztársaságból és Zimbabwéből érkezők a következő szabályok szerint léphetnek be hazánk területére. 

A felsorolt dél-afrikai országokból csak magyar állampolgárok, valamint családtagjaik léphetnek be hazánk területére. A belépést követően kötelező karanténba vonulniuk. A korlátozás egybevág több uniós ország szigorításával és 2021. november 29-én 0 órától lép életbe"

- olvasható a rendőrségi közleményben.

Az MTI híre szerint a hétfőtől hatályba lépő szabályozás alapján a térségből érkező magyarok Magyarország területére belépve egészségügyi vizsgálaton eshetnek át és ha koronavírus gyanúja merül fel, kijelölt vagy – ha az nem jelent kockázatot – hatósági házi karanténba kerülnek. Azonban akkor is 14 napos hatósági házi karanténba kerülnek a térségből érkező magyarok, ha az egészségügyi vizsgálat nem állapítja meg a fertőzés gyanúját.

Ezekből az országokból főszabály szerint nem magyar állampolgár személyforgalomban nem léphet be, csak meghatározott esetekben, ha azt a rendőrség engedélyezi, például azért, mert az illető bírósági hatósági eljárás résztvevője. Ha a beutazni szándékozó külföldinek van ilyen igazolása, az új szabályozás értelmében beléphet, de akkor is 14 napos hatósági házi karanténba kerül és ennek időtartama alól negatív PCR-tesztekkel sem mentesülhet.

A szigorítást a koronavírus nemrég beazonosított új, omikron nevet kapott variánsa miatt vezették be. A magyar kormány már szombaton jelezte, hogy csatlakozni fog az uniós beutazási szigorításokhoz, melyet a vírus ezen új fajtája miatt vezettek be szerte Európában – derül ki a hvg.hu cikkéből.

Forrás: police.hu, mti.hu, hvg.hu

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
tehát ezzel elismerik, a teszt szart sem ér...
" annak kötelező lesz 14 napot karanténban töltenie még akkor is, ha a kötelező egészségügyi vizsgálaton nem állapítják meg a koronavírus jelenlétét.".. nincs kis ellentmondás?...
Pálinkás Pál
@KisTehen: mi köze a vakcinának ahhoz amit írtam?...
Pálinkás Pál
@KisTehen: nevetséges vagy..le sem tagadhatod hogy fideszes..
vitriol
...HÉTFŐTŐL! - de addig még várunk mindenkit szeretettel, hozhatja magával az omikront is!
division
@Pálinkás Pál: Semmi ilyet nem ismertek el, a vírus nem mutatható ki azonnal a szervezetben amennyiben még friss, plusz tüneteket sem okoz, lehet majd 2-3 nap múlva csak. Ezt elkerülendő a 14 napos karantén, akkor már a tünetek is előjöhetnek. Elővigyázatosság az egész.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok