Németországban is felbukkant az omikron variáns, az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) Dél-Afrikából indult változatát két ember szervezetében mutatták ki – jelentették be szombaton Münchenben.

A világjárványt okozó vírus legújabb változatát egy házaspárnál mutatták ki. Szerdán érkeztek haza Bajorország tartományba hosszabb dél-afrikai tartózkodás után.

Breaking! Anglia után már Németországban is felbukkant az omikron variáns

Fotó: CHRISTOF STACHE / AFP

Amikor SARS-CoV-2-fertőzésre utaló tüneteket tapasztaltak, megvizsgáltatták magukat. A PCR-teszt mindkettőjük esetében pozitív volt. A mintákat szombaton tovább vizsgálták egy úgynevezett variáns-specifikus PCR-teszt segítségével a müncheni Ludwig-Maximilians Egyetem (LMU) higiéniai és orvosi mikrobiológiai intézetében (Max von Pettenkofer Intézet – MVP).

A vizsgálat mindkét esetben az omikron változat jelenlétét mutatta ki – mondta Klaus Holetschek tartományi egészségügyi miniszter a Bayerischer Rundfunk tartományi közszolgálati médiatársaságnak.

A mintákon a napokban az úgynevezett génszekvencia-vizsgálatot is elvégzik, de az eddigi eredmények alapján is egyértelmű, hogy a hazaérkezésük óta karanténban lévő házaspár az omikronnal fertőződött meg – tette hozzá Oliver Keppler, az MVP kutatója.

A házaspár esete az első igazolt fertőződés az omikron variánssal Németországban.

Három omikron-gyanús fertőződést még vizsgálnak. Egy péntek este a dél-afrikai Fokvárosból Münchenbe érkezett repülőjárat két utasánál ugyancsak kimutatták a SARS-CoV-2-t, és még vizsgálják, hogy melyik változat jutott be a szervezetükbe. Hessen tartományban is elemeznek egy pozitív mintát, amelyet szintén egy Dél-Afrikából hazatért utazótól vettek.

Az ügyvezető szövetségi kormány az első adatok szerint rendkívül fertőzőképes variáns megjelenése miatt a veszélyes vírusváltozatokkal sújtott területek közé sorolta Dél-Afrikát és térségét, azaz Namíbiát, Botswanát, Zimbabwét, Mozambikot, Malawit, Eswatinit és Lesothót.

A besorolás a többi között azzal jár, hogy a légitársaságok csak német állampolgárokat és Németországban élő külföldieket szállíthatnak a régióból Németországba, és nekik is karanténba kell vonulniuk 14 napra, akkor is, ha rendelkeznek a vírus okozta betegség (Covid-19) elleni védőoltással és nem mutatható ki szervezetükben a kórokozó.

Forrás: MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

division
@rokker33: Amíg nincs kötelező oltás, maszkviselés minden zárt térben, lezárások, addig nem is.
Pálinkás Pál
ezzel legalább megint ellesztek egy darabig picsogók...@rokker33: vége akkor lesz ha a nép megunja, és erővel elsöpri a covid nácikat...egyébként sosem hagyják abba...
rokker33
@Pálinkás Pál: Ha a nép megunja :D : D akkor tényleg soha nem lesz vége : D

@division: de mi a céljuk ezekkel a kötelező szarokkal ?Kinek mi haszna van, hogy az emberek megvannak félemlítve?Én bevagyok oltva, de nincs túl sok előnye max az osztrák határon hamarább jutok át, meg osztrákba tudok étteremben enni...húha...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.