Ezt a kérdést járta körbe az mfor.hu. Úgy gondolják a rövid válasz az, hogy nem, miután a Monetáris Tanács tagjait leváltani szinte képtelenség.

Ha Márki-Zay Péterék nyernek veszélybe kerülhet Matolcsy Györgyék állása?
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Maximum lemondással távozhatnak idő előtt, ilyenre az utóbbi két évtizedben már volt példa, ahogy arra is, hogy a jegybanktörvény módosításával megemelték a tanács létszámát, hogy az új kormány is jelölhessen személyeket.

Enélkül személycserére csak az a lehetőség marad, hogy a lejáró mandátumokat nem hosszabbítják meg. A lap szerint, erre először 2022 szeptemberében kerülhet sor.

Június közepén volt húsz éve annak, hogy a jegybanktörvény módosításával Magyarországon is létrehozták a központi bank legfőbb döntéshozó szervét, amelyet Monetáris Tanácsra kereszteltek el.

A Monetáris Tanács a törvény szerint eleinte 7-9 tagú volt, közülük öt MNB-alkalmazott (az elnök és négy alelnök) volt, négy pedig „külső” tag. Ez a létszám az évek során több alkalommal is változott, 2004 végétől 13 főre bővült, majd 2007 júliusára csökkent vissza 11-re, miután a 2004-es módosítás hosszabb távon 9-11 főt írt elő.

A Monetáris Tanácsra vonatkozó újabb, egyúttal a jelen ideig utolsó változtatására a 2010-ben hivatalba lépett második Orbán-kormány idején került sor.

Eszerint a legalább öt, legfeljebb kilencfős tanács tagjai a megbízatásuk időtartama alatt munkaviszonyban állnak az MNB-vel.

A lap szerint, ha az ellenzék nyer, akkor elvileg folyamodhat az egyszer már bevált módszerhez és a jegybanktörvény módosításával felemelheti a tanács létszámát, így juttatva be az ő nézeteihez közelebb álló személyeket, némileg ellensúlyozva a mostani tagok hatását.

A dolgok mostani állása szerint Márki-Zay Péter által megalakítandó kabinetnek 2023 áprilisáig kellene várni. Addigra jár le ugyanis a Monetáris Tanács jelenlegi 9 tagjából 3-nak a mandátuma. 

További részletek itt olvashatóak.

Forrás: mfor.hu
Címlapkép: MTI/Mohai Balázs

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gauntlet
sajnos a kabinet áll nyerésre :( megint narancs lesz az ország - egy szégyen.
ómió
Itt, akkor - a neobolsevizmust kivéve - minden és mindenki veszélybe kerül!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.