Szerinte az egész nem több, mint egy kampányfogás, de az is kiolvasható a lépésből, hogy a már kedvezőbb anyagi helyzetű családoknál is nehezebb a bevásárlás.

A Népszavának nyilatkozott Szentpéteri Nagy Richard politológus, alkotmányjogász, aki szerint a SZÉP-kártyák felhasználhatóságát érintő karácsonyi módosítás nem egyéb kampányfogásnál. (A módosítás szerint 2022. február 1. és május 31. között élelmiszert is lehet vásárolni a kártyával, ezt maga Orbán Viktor jelentette be karácsony előtt pár nappal.)

Politológus: egyértelmű, hogy a kormány csak a választások miatt módosította a SZÉP-kártya felhasználási szabályait

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Az időzítés és a részletszabályok is azt támasztják alá, hogy a kormány csak a jövő évi országgyűlési választások miatt módosított a SZÉP-kártyák felhasználási szabályain. 

Szentpéteri szerint az orbáni bejelentés, valamint a módosítás időbeli hatálya mind azt mutatják, hogy az egész nem egyéb kampányfogásnál. 

Míg a választópolgárok élelmet, a kormánypártok szavazatokat vásárolnának az intézkedéssel

- tette hozzá.

Szentpéteri az ellenzéki esélyeket is latolgatta kicsit a lapnak, úgy látja, hogy "miután az ellenzék egységesebbé vált, és papírforma szerint legalább 50 százalékos esélye lehet a győzelemre, a Fidesz kampányában a megszokott propaganda-elemeken – migránsozás, brüsszelezés, újabban a melegellenesség – túl nagyobb szerepet kap az osztogatás."

A Népszavának nyilatkozott Bass László szociológus is, aki szerint a SZÉP-kártya felhasználhatóságának kiterjesztését nem lehet egy az egyben a szegényebb településeken választások előtt rendre feltűnő krumpliosztogatásokhoz hasonlítani, mert a szegénységben élő családk nem nagyon találkoznak a SZÉP-kártyával sem. Ehhez ugyanis állandó, stabil munkaviszony kell, mivel ez egy béren kívüli juttatás, amellyel Bass szerint a szegények szemszögéből nézve "luxuscélokra" lehet fordítani: éttermekre, szállodákra, kulturális szabadidő eltöltésére.

Szentpéter Nagy Richard a lapnak azt is felvetette, hogy azzal, hogy a SZÉP-kártyát már élelmiszer-vásárlásra is lehet használni, az azt mutatja, hogy már a kedvezőbb anyagi helyzetű családok is inkább erre vannak rászorulva.

"A Közalkalmazottak Országos Munkaügyi Tanácsa munkavállalói oldalának ügyvivője, Gosztonyi Gábor szerint sok munkavállalónak jelenthet segítséget az intézkedés, különösen a közszférában dolgozóknak. Ám úgy véli, ez egyben azt is sugallja, hogy a fizetések “nincsenek a toppon”. – Az, hogy a kormány a megélhetést segíti a regenerálódás helyett, jó is lehet. Viszont ha egy munkavállaló szívesebben költené a rekreációra szánt pénzt élelmiszerre, ott valami baj van – fogalmazott Gosztonyi Gábor."

A cikk szerint nem is véletlen, hogy a szállodai és vendéglátós oldal képviselői aggódnak a módosítás miatt, erről Baldauf Csaba, a Szállodaszövetség elnöke is beszélt hétfőn, aki szerint a szállodásokat és vendéglátósokat meglehetősen váratlanul érte a miniszterelnöki bejelentés. A szövetség elnöke úgy látja, a SZÉP-kártyák felhasználása és az adókönnyítés nagy szerepet játszott a turizmus tavalyi újraindításában, stabil bevételt hozott nekik, és ezért is aggasztó a kártya felhasználásának módosítása a számukra.

Forrás: nepszava.hu

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
@KisTehen: ma, 09:15 ♦ "Tehénszarban toporogni jó. Mesélte a nagypapám, hogy télen, amikor kihajtották a teheneket, alig várta, hogy trottyantsanak, mert meztelen lábával azonnal beleállt. Jó meleg volt. Egyetlen cipőjét csak az iskolába menet vehette fel. Kivágták az orrát, hiszen a lába növekedésével nem nyúlt az átkozott lábbeli. Ma cipő még csak lenne, ha az szandál, papucs is a hóban, tehénből nincs, csak szarból van sok. Abból pedig nem lehet megélni, élni pláne nem. Kecske sincs. Pintér Sándor milliárdos, nyugdíjas, örökös belügyminiszter a kecskében látta a jövőt: a szegény ember „ha megtermeli a saját településén azokat a javakat, amelyek az élelmezéséhez szükségesek, mert kap hozzá magot, kap hozzá megfelelő nevelt állatot először, kap hozzá még esetleg malacot, vagy kecskéket kérnek sokan, hogy a tej is meglegyen minden nap, akkor meg”. Meg lehet élni 47 ezer forintból. Hogyan, főzsaru? Így? Imádták az emberek a kecskét, mert nem kívánta a luxust, evett, ivott, minden konyhai maradékot ha volt felzabált. Eltartották. Elmaradt a kecsketejben fürdés. Vége lett ennek a villámgyors esztelen kitalációnak is. Pintér nem is emlékezett már rá, különben is kihagy az agya, tudják, elfelejtett bevallani 2,7 milliárd forintot a vagyonlistáján. A szétszakadt Magyarországon Orbán Viktor birtokba veszi Buda várát saját magának, onnan uralkodik. A fideszes kiskirályok, földesurak, ingatlanbárók, kegyeltek lakják a magyar földet a Dunán innen és túl. Kétlábú barom is van sok, legelhetnek kedvükre, ám csurig tömött bendővel a látásuk is elveszik: tojnak a cselédségre, a kialakult jobbágyságra. A látvány mindent megér nekik, csak segíteni ne kelljen a nyomorultságukba veszőknek. Nem csak a kirekesztettek félnek, szoronganak, cidriznek naponta. Mert ebben a diktátortól bűzlő országban hamar körön kívülre kerülhet bárki. Ki hord tovább a tenyerén? Tele a hócipőnk, mi a meleg tehénszarra várunk még?!"
Peller Anikó
@Eladott Ország: Lehet 4 millió ember szavaz az ellenzékre de abból lecsanak hármat.
Eladott Ország
@KisTehen: "A csúti kancigány és bűnöző bandája illiberális rendszere nem kompatibilis a nyugati jóléti fogyasztói társadalommal és a szabad versenyre építő kapitalista piacgazdasággal, de a kísértetiesen hasonló jelek ellenére szocializmusnak sem mondható. Nyolc éves kormányzásuk sok jele mutatott arra, hogy mire megy ki itt a játék. 2010 után elkezdték mohón felvásárolni az ország javait: erdőt, szőlőt, földeket, szállodákat, kastélyokat, Balaton parti ingó és ingatlanvagyonokat, de vettek médiát, és még ki tudja mi mindent nem vásároltak maguknak. A Vezér barátjának mesés gazdagodásáról nem is beszélve. A magyar emberek magán nyugdíjkasszáját önkényesen bekebelezték, a felzárkóztatásra szánt pénzeket rendre lenyúlták, vagy haszontalan dolgokra herdálták el, így a nép zömét tudatosan leszegényítették, s cselédsorba taszították. Terhes lett nekik az EU, és most már onnan menekülni szeretnének. Nosza, váltsunk hát ismét köpönyeget, és mivel az új rendszerhez immár minden adott – földbirtok, kastélyok, pénz, gazdag és szegény ember egyaránt – itt az idő, hogy építsünk egy régi vágású kereszténydemokráciát. Mert miről van szó? Az a bizonyos, nagyapáink által átélt régi vágású kereszténydemokrácia, az valójában egy nagyon szegény világ volt, amely milliőt elviselni bizony csak erős Istenhittel lehetett. „Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa” – prédikálta a pap a szentmisén az uradalmi cseléd és szolga híveinek, és ők hitték, hogy a haláluk után végre ők is elégtételt nyernek a megaláztatásukért Istentől a Mennyországban.Az uraság egész nap dorbézolt és mulatott, míg a cselédeik a birtokain reggeltől napestig keményen dolgoztak (lásd, Ady Endre A grófi szérűn című versét). Olykor csak egy karéj kenyérért és egy köcsög aludttejért siratta a cseléd a másét. Abból a világból való az a mondás, hogy cseléd volt az apád, fiam, hát cseléd leszel te is! Szép új urambátyám-cselédvilág vár ránk! Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!"
Eladott Ország
@Peller Anikó: ma, 11:18 ♦ Valóban! Azért kellenek a kamupártok, és a pornókirály indítása (kötelezése) , hogy legyen hová írni az ellenzéki szavazatok számát! Az nem számít, hogy közpénzmilliárdokba kerül! Sőt a fidesz így jutalmazza meg a kamupártokat/haverokat!
simmering73
@KisTehen: @ómió: Rokonok vagytok, faszkalapok?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.