A Semmelweis Egyetem rektora a harmadik oltás felvételének fontosságára hívta fel a figyelmet, mégpedig az omikron variáns rendkívüli fertőzőképessége miatt.

Merkely: itt az ötödik hullám, az oltatlanok most nagyobb veszélyben vannak, mint valahaFotó: MTI/Kovács Attila

Merkely Béla szerint a vakcina az oltottak esetében várhatóan megszelídíti a vírus okozta kórképet, védőhatása stabilan magas szintű a súlyos lefolyású megbetegedés kialakulása ellen, jelentősen csökkenti a kórházba kerülés, illetve a halálos kimenetelű fertőzés kockázatát. Emellett felhívta a figyelmet arra, hogy a 65 év felettiek, az onkológiai, kardiológiai és cukorbetegséggel, valamint a jelentős túlsúllyal küzdők nehezebben tudják legyőzni a betegséget.

A vírus korábbinál gyorsabb terjedése miatt az esetszámok robbanásszerű növekedésére kell számítani, az oltatlanok pedig még nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint eddig

– emelte ki a rektor.

Merkely Béla úgy fogalmazott: „mindenkit buzdítok a harmadik oltás felvételére, mert csak ezzel lehet esélyünk az egészség és a munkaképesség megőrzésére”.

A nemzetközi tapasztalatokból az látható, hogy a vakcinák a korábbi variánsokhoz képest az omikron esetében kevésbé nyújtanak védelmet magával a fertőzéssel szemben, ugyanakkor ha kialakul az oltottaknál a Covid-19, az jellemzően csak enyhébb lefolyású, szezonális felsőlégúti kórkép formájában jelenik meg, és nem a szervezetet komplexen érintő súlyos betegségként.

Merkely elmondta: „úrrá tudtunk lenni” a negyedik hullámon, ugyanakkor kijelenthető, hogy a rendkívül fertőzőképes omikron variáns megjelenésével és elterjedésével elkezdődött az ötödik hullám. Ez arányaiban kevésbé okoz súlyos lefolyású betegséget, de kiemelkedő fertőzőképessége miatt az esetszámok jelentős növekedésével kell számolni Magyarországon is, akár napi több tízezerre felmehet az új megbetegedések száma, és ezért összességében a súlyos esetek száma is emelkedni fog. Ebben a helyzetben kiemelten fontos, hogy minél nagyobb legyen a lakosság átoltottsága – fűzte hozzá.

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Kovács Attila

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Clavigo
Ezek nem egy alomból származnak a Lölővel ?
fergeteg
Fas. bolsik kerülgetnék a vírust de belefutnak. A vírus nem válogat.
Eladott Ország
@Clavigo: ma, 13:30 ♦ Merkelynek, inkább maláji beütése van, de lehet hogy van benne egy kis indiai is, olyan albínó típus.
magyar1
Ősszel vagy a nyáron még azt mondta 4. sem lesz.
Bözsi
Kedves Béla, semmi màst nem kéne írni, CSAK az igazat.Nehéz?
Lepényleső
Igen? A hullám neve; fydes - bán - fydes - bán - fydes - bán stb., - ebbe merülünk el ennyien?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.