Csak decemberben közel 1200 milliárd forinttal csökkent az MNB-nél vezetett kormányszámla.

A Portfolio.hu cikke szerint a magyar kormány által a Magyar Nemzeti Banknál (MNB) vezetett számla decemberben egyetlen hónap alatt alatt nagyjából 1200 milliárd forinttal apadt le, ami nagy csökkenésnek számít, mert így tavaly év végére alig több mint 1700 milliárd forintot tettek ki a kormányzat betétei.

Elképesztő mértékben égette a pénzt tavaly év végén a kormány

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A cikk szerint a jegybank előzetes statisztikai mérlege szerint közel másfél éve, 2020 júliusában volt utoljára ennél alacsonyabb a kincstári egységes számla (kesz) állománya.

Hogy az óriási költekezést érzékelni lehessen, álljon itt, hogy tavaly szeptember végén még közel 4500 milliárd forint állt a számlán, ezt sikerült decemberre majdnem harmadára csökkenteni. A lap szerint ugyanakkor megszokott az év végi nagyobb költekezés, 

"viszont a mostani pénzszórás még az átlagos decembert is felülmúlta: az utóbbi húsz évben csak egyszer, 2015-ben zuhant nagyobbat a likvid tartalékok összege az év utolsó hónapjában."

A 24.hu ehhez kapcsolódóan még hozzátette, hogy a kormány kikültekezése mögött van a novemberi fejenként 80 ezer forintos nyugdíjprémium is. A költségvetési hiány nagy, és a költekezés tovább folyik az országgyűlési választásig olyan elemekkel, mint a 13. havi nyugdíj, családiadó-visszatérítés. Mindeközben a kormány karácsony előtt arról rendelkezett, hogy rengeteg beruházást lenulláznak, vagy csökkentenek, 755 milliárd forintos kiadásvágást rendelve el így.

Forrás: portfolio.hu, 24.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
"Öcsi-bácsit" támogatni kellett? Hát, ez nem volt efftársi!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.