Csach Gáborral készített interjút a HVG360. Csach magyar művészettörténész és politikus. 1989 óta tagja a Fidesznek, 2006 és 2019 között Balassagyarmat alpolgármestere, 2019 óta a város polgármestere.

"Unortodox fideszes vagyok, a vadaknak libsi vagyok, a libsiknek náci" – interjút adott Balassagyarmat polgármestere
Kép: YouTube

Szerinte Balassagyarmat különleges világ, a kommunizmus idején a megyeszékhely áthelyezését nehezen emésztette meg az itteni öntudatos, büszke nép, ebben a közegben könnyebb „bolondnak” lenni, a művészetek kezdtek érdekelni.

Arra a kérdésre, hogy egy ilyen sokoldalú, érzékeny ember mit keres a politikában azt felelte:

A városvezetés is rendkívül kreatív dolog. Annak idején az fordított a közélet felé, amikor 16 évesen a rendőrök elvittek minket. Bátyám Fodor Gáborral együtt volt katona, nekem meg Bilecz Endre, a később az MDF-et és az SZDSZ-t is megjárt politikus lett a gimnáziumi tanárom. Orbán is, Fodor is többször járt nálunk, Nagy Imre temetését követően egyértelmű volt, hol a helyem. Így alakult meg az első nógrádi Fidesz-csoport.

Őket a rendszerváltás eufóriája vitte a Fideszhez, ez erősebb kötődés bármely ideológiánál.

Ha '94-ben nem jönnek vissza Horn Gyuláék, talán hagytam volna a francba az egészet, de hát jöttek.

- tette hozzá.

Majd elmondta, hogy:

Bizonyos szempontból unortodox fideszes vagyok, de fideszes. A vadaknak libsi, a libsiknek náci.

Ő volt az első Nógrád megyei Fidesz-tag, az 1000. tagkönyvet kapta, mondta az 52 éves, művészettörténész és zenész polgármester. Aki a város egykori Lenin lakótelepén nevelkedett, a zeneiskolában több hangszeren tanulva még az érettségi előtt, 1987-ben megalapította a Kinopuskin zenekart mely Lovasi András szerint Magyarország legjobb funkyzenekara.

Korán bekapcsolódott a helyi közéletbe is:

1998-ban lett önkormányzati képviselő, 2001-től a helyi Fidesz elnöke, 2006-tól három cikluson át alpolgármester, 2019 óta a város polgármestere.

A nógrádi kulturális élet aktív résztvevője, kiállításokat szervez, időnként ma is koncertezik, könyveket szerkeszt, publikál a Palócföld és az Új Művészet folyóiratban, a Magyar Nemzetben és a helyi sajtóban is.

A kommunikáció kétségbeejtően butul, a szavazatok miatt sokszor nem a legnagyobb jó, hanem a legkisebb rossz felé kell menni. Vannak dolgok, amiket nem lehet vállalni, ilyen volt a járványügyi menetrend vagy a lakástörvény-tervezet, tiltakoztunk, visszavonták.

- mondta el azzal kapcsán, hogy miben nem értett egyet a Fidesszel.

Az interjú további részleteit a HVG360-ban olvashatja el.

Forrás: HVG360 
Címlapkép: YouTube

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Felnott letere ismerhetne Robespierre mondatat: "A forradalom felfalja gyermekeit" Mint ahogy ot is lefejeztek 1789 utan. O a fideszt valasztotta, tamogatta, most is fideszes - hat sajnos vele egyutt fog bukni - pedig biztosan nem tehet rola.
Talan a nacik kozt is volt olyan, aki elobb kerdezett , es csak utana lott.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
Ha nem lop nap mint nap és úgy is él, amit hírdet, felőlem rendes ember is lehet (fodeSS-tagkönyvvel is).
Pipás
Ha nem látja, vagy nem akarja látni, hogy mi történik ebben az országban, akkor mehet a többi tolvajjal együtt a "levesbe".
fergeteg
Horthy Miklós katonái vagyunk. Csak az M1-et nézzük.
ómió
Csak nem az "efftársi oltáspártiság" hatott rá is?
kissé felnőttem
amit én ebből értek zsidó származású, és hidd el ez engem nem zavar, van pár hasonszőrű ismerősőm és mind emberek se nem harapnak se nem ostobák, csak az emberi butaságnak határ a csillagos világűr. másik felére soha semmiféle pártnak nem voltam tagja rosz időben születtem közel volt még A Kormányzó mint munkaadó az őseimnek aztán divat lett nyilasozni hortistázni ma libsiznek maradt még besúgó is máig bőven. PÁRTAG KÖNYVVEL meg bátran haza árulóznak. ezt tette a regnáló hatalom. örőkké ők sem élnek mert " minden elmulik egyszer minden a végére ér " Fel a fejjel Az hogy pártkönyved van a fidesznél abszolu nem zavar. Amig emberkényt cselekszel mindenki felnéz rád és lehet bármilyen rendszer váltás azok ugyanigy elfogadják az embert az ismert multjával .Az én lelkiismeretem és a gerincem is még ép a cápa is csak ropogtathatná ha érted. akkor, aggodnod felesleges a tegnapokért.ezt fent kurták el és szét is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.