"Mégsem vádolja „pártpolitikai tevékenység támogatásával” a január 31-ei tanársztrájkot szervező pedagógus érdekképviseleteket az Orbán-kormány - derült ki a Népszava által ismertetett újabb bírósági iratokból. 

Az Orbán-kormány mégsem vádolja "pártpolitikai tevékenység támogatásával" a tanársztrájkot szervezőket

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A Fővárosi Ítélőtáblához az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) nyújtott be hiánypótlást a múlt héten beadott fellebbezési kérelmük pontosítására.

A szaktárca az elsőfokon eljáró Fővárosi Törvényszék január 28-ai döntését fellebbezte meg, amely jogszerűnek mondta ki a múlt hét hétfőn megtartott kétórás figyelmeztető sztrájkot, amelyben mintegy 26 ezer pedagógus és oktatási dolgozó vett részt. 

A cikk szerint a másodfokú eljárásban az Emmi továbbra is azt kéri, az Ítélőtábla mondja ki, hogy a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által szervezett munkabeszüntetés jogellenes volt; fellebbezésükben ezt azzal is igyekeztek alátámasztani, hogy a sztrájknak “pártpolitikai céljai” voltak.

Indoklásuk szerint egy, a kormánymédiában megjelent szakszervezeti levélben a PSZ és a PDSZ sztrájkbizottsága először kék szalag viselését ajánlotta a sztrájkolóknak, ami az Emmi szerint “nem kétségesen egy politikai párt szimbóluma”. Itt az ellenzéki összefogásra és Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltre gondolhattak, aki szintén kék szalagot visel.

Az Emmi egy egész oldalon keresztül magyarázta, miért kellene a sztrájkot a bíróságnak is “politikai akcióként” értelmeznie. Azt egy mondat erejéig sem tartották fontosnak megemlíteni, hogy a kék szalag egyébként évtizedek óta a szolidaritás jelképe szakszervezeti körökben. Pontosító beadványukban végül visszavonták a politikai vádaskodást: a bíróságot arra kérik, hogy a pártpolitikai tevékenység támogatásával kapcsolatos hivatkozásokat „figyelmen kívül hagyni” szíveskedjen.

Forrás: nepszava.hu

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
nocsak...megvilágosodtak? ezekszerint kell az a néhány ezer tanító/tanár/oktató/pedellus szavazat...most már csak egy mézezett madzag kellene a bűnbocsánathoz?
justhpeter
A kormány nem fogja bevallani, de megtette a első lépést a kapituláció felé. Ígérgetni azért nem tud, mert üres a kassza, ha pedig visszavinnének az ellopottból az önbevallás lenne.
ómió
Eléggé helytelenül! Ezek az efftársak amúgy se Fidesz szavazók, hanem a háromszoros gázáré!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.