A PDSZ és a PSZ a Kúriához fordul a Fővárosi Ítélőtábla döntése miatt – adta hírül az MTI.

A tanári szakszervezetek visszavágnak: a Fővárosi Ítélőtábla döntése után nagy lépésre készülnekFotó: PDSZ/Facebook

Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a Kúriához fordul a Fővárosi Ítélőtábla döntése miatt – a két szakszervezet közleményét a PDSZ juttatta el az MTI-hez csütörtökön. Ahogy mi is megírtuk,

a Fővárosi Ítélőtábla a február 10-én tárgyaláson kívül hozott ítéletével az elsőfokú bíróság végzését megváltoztatta és megállapította, hogy a január 31-én tartott sztrájk jogellenes volt.

A szakszervezetek közleményükben kiemelték: a Kúriához fordulnak felülvizsgálati kérelemmel, mert álláspontjuk szerint jelen eljárásban kizárólag az első fokon a kormány által előadott jogi érvek alapján lehetett volna vizsgálni a sztrájk jogszerűségét.

Szerintük a jelenleg hatályos sztrájktörvény alapján ahhoz, hogy a sztrájk megkezdhető legyen, olyan területen, ahol lakosságot érintő alapvető szolgáltatást végeznek, meg kell állapodni a sztrájk alatti még elégséges szolgáltatásokról. Amennyiben a felek nem tudnak megállapodni, erről a bíróság nem peres eljárásban dönt.

A sztrájktörvény szerint – megállapodás hiányában – a bíróság jogerős határozatában állapítja meg a még elégséges szolgáltatás mértékét és feltételeit. A bíróság megállapítása szerint január 31-én még nem volt jogerős végzés a még elégséges szolgáltatásról.

Az érdekvédelmi tömörülések értelmezése szerin a bíróság a szakszervezetek által beterjesztett még elégséges szolgáltatásról szóló ajánlatot hagyta helyben,

és elutasította a kormányoldal eljárásjogi indítványait is, amelyben kérte, hogy tiltsa el a bíróság a jogerős végzés nélkül szervezett sztrájktól, vagy utalja vissza újból első fokra az eljárást.

A kormány kérte a bíróságtól, hogy állapítsa meg két sztrájkkövetelésünk jogellenességét,

amelyet a szakszervezetek közleménye szerint a bíróság úgyszintén elutasított. A másodfokon eljáró bíróság kimondta azt is, hogy a pandémia nem lehet akadálya a sztrájk megtartásának, illetve a sztrájkjog korlátozásának.

Rámutattak: ennek ellenére a másodfokú bíróság – álláspontjuk szerint tévesen – a jogelleneséget az első fokú végzés meghozatalát követően bekövetkezett tény, és az arra alapított, új kérelmezetti érvelés alapján vizsgálta.

Ezen eljárásjogi hiba orvoslására a felülvizsgálati eljárásban van lehetőség – írták.

Forrás: MTI
Fotó: PDSZ/Facebook

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
@jesz: Annak idején Gaskó meg 1-2 hasonló szardarab ,,mondtak le erről az alkotmanyos jogról...A Putris még ott veregette a gasko vállait ,,aláírás után... Akkor " variálták át " úgy ,,hogy a Putrisnak is tetszen...Akkor " adták el " a munkavállalókat...a Putrisnak..
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jesz
na, adtak a szarnak egy pofont...bárhová is fordulnak, ott találnak valami elfelejtett paragrafust, ami alapján nem sztrájkolhatnak... mint a mozdonyvezetők..
Clavigo
@jesz: Annak idején Gaskó meg 1-2 hasonló szardarab ,,mondtak le erről az alkotmanyos jogról...A Putris még ott veregette a gasko vállait ,,aláírás után... Akkor " variálták át " úgy ,,hogy a Putrisnak is tetszen...Akkor " adták el " a munkavállalókat...a Putrisnak..
justhpeter
OK ! O1G azt hiszi nyert. Tessék mondani, ha a tanárok nem mennek be március 16.-án, 17.-én és 18.-án O1G mit fog tudni csinálni ? A hisztin és a vergődésen kívül ?
lusta
@justhpeter: A lengyelek erre már szabadalmaztatták a dolgot. Hirtelen, egyeszerre lebetegednek a delikvensek. Egy ilyen szakmában, mint az egyik lengyel orvos mondta, ezer és egy betegséget lehet találni a látszólag egészséges pedagógusban is.
Rizikó
Szerencsétlen, béna banda. Ez lenne az értelmiség? Tyúkagyú virnyákolás, üres beszéd, súlytalan megjelenés. Egyes, leülni!
ómió
Ez az! Legalább az efftársi törvénytelenség "alkotmányosságát" tessenek már "megállapítani"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.