2007 óta nem volt ilyen hatalmas infláció, és a kormány intézkedései nem hogy nem javítanak, inkább rontanak a helyzeten. 

Az elemzőket is meglepte az, hogy januárban átlagosan 7,9 százalékos volt a drágulás – derül ki a KSH reggeli adatközlése után kiadott kommentárokból. Az elemzői konszenzus 7,4 százalék volt, vagyis az előző két hónapos infláció tartását feltételezték a szakértők, már aki nem lassú csökkenést várt. Most abban mindenképpen egyetértenek, hogy az inflációs nyomás fennmarad, az MNB által még decemberben becsült 5 százaléknál magasabb lehet a drágulás átlagos mértéke.

Meddig lehet ezt bírni? Még durvább lehet az infláció, mint eddig gondoltuk

Fotó: 123f.com

Ezúttal a drágulás havi szintje is jóval magasabb (1,4 százalékos) a korábbi hónapokban tapasztalt 0,9 százaléknál. Ennél is beszédesebb talán, hogy a fogyasztói kosár több mint 76 százalékában volt 3 százaléknál is magasabb az éves árváltozás üteme – olvasható a HVG.hu cikkében. 

Virovácz Péter szerint az élelmiszerárstop miatt 0,5 százalékpontos inflációmérséklődést várnak, ennek ellenére a többi termékkör drágulása miatt havi alapon is drágulás jöhet, így februárban is 7 százalék felett maradhat az infláció. Ha a kormányzat nem hosszabbítja meg az első körben február 15-ig élő üzemanyagár-stop intézkedést, úgy az a jelenlegi számítások alapján átlagosan 8 százalékkal emelné az üzemanyagok árát, ami önmagában 0,6 százalékponttal növelné a havi inflációs mutatót, habár ez vélhetően két hónap alatt jelentkezne a statisztikai számbavételi módszertan miatt.

Az ING elemzői mindezek alapján az év egészére 6-6,1 százalékos inflációval számolnak, és ennek megfelelően arra, hogy az MNB tovább folytatja kamatemelési ciklusát.

Hasonló prognózist közölt Németh Dávid, a K&H vezető makrogazdasági elemzője is. Ő is kiemelte, hogy a mostani 3 százalékos havi élelmiszer-inflációhoz hasonló ütemre évek óta nem volt példa. Az élelmiszerek mellett jelentős havi drágulás látható szinte mindenhol, például a szolgáltatásoknál, valamint tartós fogyasztási cikkeknél, ráadásul a ruházati cikkeknél például a korábbi évekhez képest mérsékeltebb leárazások történtek.

Nagy János, az Erste Bank elemzője szerint az árdinamika érzékelhető enyhülése tavasszal következhet be: addig történik meg az év eleji átárazások döntő többsége, illetve áprilistól fut ki teljesen a tavalyi jövedéki adóemelés hatása is. Ugyanakkor a mérséklődés meglehetősen lassú tempóval mehet végbe, egyfelől a bérnyomás, másfelől a kormányzati osztogatás miatt.

A második negyedévtől számít az infláció lassú csökkenésére Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója is, aki úgy látja, a fokozódó negatív bázishatások miatt az év közepétől gyorsuló ütemben fékeződhet az áremelkedés üteme, ám az év végén még így is az MNB 3%-os célja fölött ragad az infláció. A megjelent adat tovább növelheti a kamatemelési várakozásokat, mivel az MNB-nek a korábban vártnál magasabb kamatpályára lesz szüksége az infláció visszafogásához.

Forrás: HVG.hu

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jesz
ma is azon rugózott egy megmondó, hogy az infláció azért szabadult el, mert az adóvisszatérítés, és a 13. havi nyugdíj kifizetése hatalmas fogyasztást generál...és ez nem jó...
...hát akkor mijafasz lenne jó? Kötvényt venni hosszú lejáratra? Az emberek jól szeretnének élni, tehát ha elkölthető pénzecskéhez jutnak, az el is költik a napi örömszerzésre...egyszer élünk, ihaj-csuhaj...

Amúgy az inflációt a kuszaszemű gerjeszti utasításra...a nép csak fogyaszt amíg van miből.
csak úgy....
uploads.disquscdn.com/images/65acf0f438fda26228147ea025c06bf8d6afb9f6b8cf718c03cb0054c6c799a5.jpg

"Akár ide illik, akár nem, itt osztom meg, aminek most voltam tanúja. A kisvárosban, ahol dolgozom, minden bankautomata előtt sorban állnak a nyugdíjasok. Hasonló sorokat a Postabank bezárása előtt láttam. Én épp az ebédemért mentem az étterembe, amikor egy alul öltözött otthonkás nénike félszegen bejött az étterembe és megkérdezte, hogy szabad e itt enni. Hát ebből a történetből mindenki gondoljon arra, amire akar." (Brumimaci /hvg)
Néro
A Nemzeh Nagy Gázának meg a saját lábon álló gyermekeket nem érinti. A többi barom meg nem számít csutilandban. Ha számítana ezek a tetű Fitymák már egy szál alsógatyában menekülnének az Oroszokhoz vagy Csajnába.
ómió
Nem baj, efftárs! Hazudd a "Zorbánra"!
justhpeter
@Néro: Nagy az esély arra, hogy a menekülés meg fog történni.
lusta
@jesz: Mindez nem baj, de inflációt igenis generál, mert nincs mögötte termelékenység növekedés. A pénzkiáramlás fogyasztásba csap át, ami pedig elinlálja az így, meg máshogy kapott jövedelmet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.