A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) álláspontja szerint alaptörvény-ellenes a kormány péntek este kihirdetett rendelete – közölték a szakszervezetek az MTI-vel.

Szembe mennek a tanárok az Orbán-kormánnyal: alaptörvény-ellenes a péntek este kihirdetett rendelet
Kép: Pixabay

A kormányrendelet azt mondja ki, hogy a gyermekfelügyeletet minden, sztrájkkal érintett köznevelési intézményben biztosítani kell, a tanulók nem maradhatnak oktatás-nevelés nélkül – tájékoztatott korábban az Emberi Erőforrások Minisztériumának Köznevelésért Felelős Államtitkársága. A szakszervezetek nem fogadják el, hogy a kormány a felhatalmazási törvényre hivatkozva alapjogot korlátoz – szögezték le a szombaton kiadott közleményükben a szakszervezetek.

A PDSZ és a PSZ szerint a rendelet előírásai köszönőviszonyban sincsenek a valósággal, azzal, hogy hónapok óta mindennaposak az óvodákban, az iskolákban a csoportösszevonások, mert eddig sem volt és most már különösen nincs elegendő pedagógus és segítő munkatárs a feladatellátásra. Ez a fő oka a sztrájkhelyzetnek

– hangsúlyozták.

Az érdekképviseletek felszólították a kormányt, hogy tartsa tiszteletben: a bíróság független hatalmi ág és a független bíróságnak dolga és joga sztrájkügyben döntést hozni.

Kijelentették, hogy a szakszervezetek nem hagynak fel a sztrájkjog védelmezésével, ha kell, nemzetközi bíróságra viszik az ügyet.

A köznevelésért felelős államtitkárság pénteki közleményében emlékeztetett arra: a Fővárosi Ítélőtábla kimondta, hogy a január 31-én tartott pedagógussztrájk törvényellenes volt.

A kormány álláspontja szerint a szülők és a gyermekek érdekében, az újabb káosz elkerülése céljából és a járványhelyzetre is figyelemmel pontosan szabályozni kell, hogy az esetleges pedagógussztrájk idején a köznevelési intézményeknek milyen minimum szolgáltatást kell nyújtaniuk

– írták.

Forrás: MTI
Címlapkép: Pixabay

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sámannus
A parkolás ingyenessé tétele óta ismerjük miféle szakértelme van ennek a kormánynak. A romboláson kívül más egyébhez nem ért.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sámannus
@Kapanyél köszi tényleg jócskán elszámoltam magam.:
csak úgy....
@Rizikó: "Van két pedagógusi végzettségem" hát persze,hogy van.. :)
faiskola és táncsuli,ne röhögtess shikari!
Rizikó
@Pipás: Nehogy esetleg órákat adjak a jövő nemzedéknek normalitásból.
csak úgy....
@Rizikó: még móka mikinek is gyöngécske lennél! :) tibi-tibi,neked sosem nöl be..
kissé felnőttem
@Kapanyél: Óvakodj a felsorolástól mert 879 napig folyamatosan irhatnád, ez egy nem kispályás társulat a másik: " a kapanyél is elsül ha Isten ugy akarja " légy vele ovatos ! régi a szólás de van benne valami.
rokker33
@kissé felnőttem: fitetésnek a bizonyos % át nyúlták le olyan 2000 forint körüli összeg + = 500 már nem emlékszem 2010 ben volt! Mikor kiakartam lépni valahogy sosem sikerült elintézniük ...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.