Ahogy arról korábban beszámoltunk, Hadházy Ákos azt állítja, a Választási Iroda elismerte: a határon túlról levélben szavazók listáján több mint 15 ezer halott is lehet.

Harmincezer halott szavazhat a Fideszre – ennyi elhunyt szerepel a határon túli levélszavazók névjegyzékén
Fotó: Pixabay

A szabadeuropa.hu most arról számolt be, akár harmincezer határon túli halott szavazó is szerepelhet a választási névjegyzékben. 

Bár meghaltak, a Nemzeti Választási Iroda rendszerében tovább élnek, és akár szavazhatnának is a választásokon. Legalábbis ezt mondják azok a politikai szereplők, akik szerint Erdélyben és a Vajdaságban szinte bárki szavazhat a halottak helyett.

- írja a lap.

Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt felfüggesztené a levélszavazást, amíg a magyar választási rendszer anomáliái miatt vissza lehet élni a levelekkel.

Amíg nincs arra garancia, hogy csak élő emberek szavaznak, addig fel kell függeszteni a levélszavazást, és a konzulátusokon kell biztosítani a szavazási lehetőséget, akár több napon keresztül. Ebben partnerek vagyunk, minden szavazat fontos, de legalább ennyire fontos, hogy a csalás lehetőségét kizárjuk

- írta Márki Zay Péter.

A lap egy személyes sors történetét is közli, hogy példával szemléltesse az esetet:

Károly még február elején kapott levelet a Nemzeti Választási Irodától, amelyben arról értesítették: felvették a névjegyzékbe és sok szeretettel várják április 3-án, hogy éljen választójogával a szabolcsi 4-es választókerületben. A férfi nem tudta átvenni a levelet, helyette egyik rokonának adta oda a postás. Miután az asszony kibontotta és elolvasta, összegyűrte az értesítést, és a kukába dobta. Félóra múlva dühében kivette a szemetesből, és lefotózta. Károly ugyanis nem tud szavazni, mert már tizennégy éve halott.

Még 2008 nyarán fulladt a Tiszába Szabolcs megyében. Miután megtalálták a holttestét, a családja eltemette egy Tisza-tó-környéki városban. Hozzátartozói szerint tizennégy éve elhunyt rokonukat, – akinek a nevét kegyeleti okokból megváltoztatta a lap – még most is szavaztatná a kormány.

A Nemzeti Választási Iroda nem tudott érdemi választ adni a lap kérdésére, miszerint “szerepelhet-e Károly tizennégy évvel a halála után is a névjegyzékben?”. A Szabad Európának egy neve elhallgatását kérő, választási delegáltként dolgozó Szabolcs megyei férfi, úgy nyilatkozott, hogy “rizikós”, “Magyarországon nem jellemző, de

összességében meg lehet oldani a halottak szavaztatását Magyarországon is az április választásokon.

A választási delegált szerint az a kérdés, hogy az ellenzék mire jut szavazatszámláló toborzóakciójával, vagyis lesz-e minden szavazókörben delegált. A férfi szerint azonban így is kijátszható a rendszer, aki így fogalmazott:

“Ha a szavazókörben van legalább egy ellenzéki delegált, és ki akarná játszani, akkor meg tudnám csinálni. Ha én vagyok a választási bizottság vezetője, akkor teljesen szokványosan és normálisan egyszerűen kiküldeném az ellenzéki választási delegáltat a mozgóurnával. Amíg házakhoz jár a másik két társával, addig ha bejön a szavazókörbe olyan, aki már nem él, vagyis halott, de szavazni szeretne, és ebbe fű alatt beleegyeznek a bizottsági tagok, gyorsan meg lehet csinálni. De az a helyzet, hogy sok buktató van benne, az én pályafutásom alatt nem sok ilyen volt”.

Önmagában egy név ismeretével nem lehet más nevében szavazni. Az NVI a levélszavazatok azonosítólapjait tételesen ellenőrzi. Amennyiben ez hiányos vagy hibás, a leadott levélszavazat érvénytelen a visszaélések megakadályozása miatt. A Nemzeti Választási Iroda ezúton is jogkövető magatartásra hívja fel a levélben szavazó és minden más választópolgár figyelmét, hiszen a választások tisztasága közös érdekünk, a választási csalás pedig bűncselekmény.

- áll a Nemzeti Választási Iroda válaszában.

Juhász Péter politikai aktivista, az Együtt egykori politikusa a lapnak elmondta: Sok olyan emberrel találkozott, aki nem túlzottan kedveli a Fidesz ténykedését a térségben, ezért egyre inkább arra a következtetésre jutott, hogy a Fidesz nagyarányú erdélyi szavazatainak száma nem azt jelenti, hogy annyira sokan szavaznának a pártra, hanem azt, hogy csak ezek a levélszavazatok jutnak el Magyarországra, ami szerinte óriási különbség.

A videóból is teljesen egyértelműen látszik, hogy elcsalható a választás. A halottaknak kiküldött leveleket is be tudják gyűjteni, és azok alapján is szavazhatnak családtagok, bárki be tudja adni a Demokrácia Központokban a szavazatot bárkinek a nevében, ráadásul senki nem ellenőrzi. Nem ellenőrzött körülmények között zajlik sem az X behúzása, sem az, hogy utána nem bontja-e ki valaki a borítékot, és rakja át egy másikba. Teljes lelki nyugalommal tudnak csalni, akik csalni akarnak. Innentől kezdve nem szabad messzemenő következtetéseket levonni abból, hogy az Erdélyből érkező szavazatok aránya hogy néz ki a választásokon ahhoz képest, hogy hányan szeretik ott a Fideszt, vagy hányan nem.

— fogalmazott Juhász Péter.

További részletek itt olvashatóak.

Forrás: nyugatifeny.hu, szabadeuropa.hu
Címlapkép: Pixabay

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
És? Akkor most mi van?
Az erdélyiek kurva büszkék a csalásukra, és röhögnek rajtunk? Azért a halottaik nem minket fognak kísérteni!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Tejbetök
@Gyurka80: Aki Erdélyben él az sem itt adózik,csak elküldi a szavazatát.Az ugye rendben van?
Gyurka80
@Tejbetök: Már írtam 1 főt juttathat be okostojás!
surdilloFUJT
@Gyurka80: @Gyurka80: @Gyurka80: @Gyurka80: Olyan idióta,agybajos agyrágott vagy,hogy a nálad hülyébbek már szóba sem állnak veled,csak legyintenek,ez a genetikai korcs mit böfög folyton?!!!
Gyurka80
@surdilloFUJT: Érveid nincsenek csak vagdalkozol hülyegyerek.Maradj magadnak!
Jozefina
Az llenne az érdekes, ha meg találnák ki szavazott helyettük??!!
ómió
Most, akkor, az efftársak önmagukból, vagy az amerikai efftársaikból indultak ki?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.