Nem látogat Budapestre jövő héten a visegrádi államok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozására a cseh védelmi miniszter. Jana Černochová a Twitteren egyrészt azt írta, Magyarországon "jövő héten választások lesznek, és nem helyes, hogy ott kampányoljak".

Orbánt keményen bírálják, veszélyben Magyarország helye a V4-ekben?
Kép: Facebook/Orbán Viktor 

Černochová emellett amiatt is bírálta Orbán Viktor miniszterelnököt és kormányát, mivel nem támogatja az energetikai szankciók kivetését Moszkvára, mert az Magyarországnak gazdaságilag hátrányos lenne.

Mindig is támogattam a V4-eket, és nagyon sajnálom, hogy az olcsó orosz olaj most fontosabb a magyar politikusoknak, mint az ukrán vér.

– írta Twitter-bejegyzésében.

Az orosz-ukrán-háború kezdete óta a V4-ek egyre többet bírálják Magyarországot, míg Szlovákiával a magyar állam földvásárlásai miatt az elmúlt időszakban már megromlott a viszony.

Pozsony kifogásolta, hogy a kormány egy 400 millió eurós befektetési alapot, amely segítségével a határon túli régiókban akartak mezőgazdasági területeket venni, ez pedig a Heger-kormány szerint beavatkozási próbálkozás a szlovák ügyekbe. A magyar fél végül visszalépett az alap létrehozásától.

A háború kezdete óta Lengyelország és Mateusz Morawiecki miniszterelnök is eltávolodott a budapesti vezetéstől. Varsó történelmi okokból is támogat minden oroszokkal szembeni szankciót, a héten pedig teljesen más oldalra került a két ország kormánya, ugyanis Varsó támogatja, hogy az orosz energiaszektorra is vessenek ki EU-s szankciókat, míg Orbán Viktor kormánya ezt gazdasági érdekekre hivatkozva ellenzi. Itt egy erős gazdasági szembenállás rajzolódott ki.

A Reuters jelentése szerint, Jarosław Kaczyński kijelentette, hogy

nem örül Orbán Viktor magyar miniszterelnök Oroszországgal kapcsolatos óvatos álláspontjának.

Ráadásul a lengyel belpolitikában vita támadt arról, hogy Budapest részt vett egy titkos paktum kidolgozásában Oroszországgal közösen, amely visszaadná a kárpátaljai területeket Magyarországnak. 

Orbán Viktor miniszterelnök nem is vett részt V4-es társai közül Morawieckivel és Petr Fiala cseh kormányfővel az EU-s miniszterelnökök egy kiscsoportjának kijevi látogatásán március 15-én.

Pedig a csoporthoz csatlakozott még Janez Janša szlovén vezető is, hogy az ostromlott ukrán fővárosban egyeztessen Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel.

Forrás: Napi
Fotó: Facebook

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Hűha! Most mi lesz? Sem Európát nem vezetheti, sem a V4-eket, sem Magyarországot.
Lássuk be, azért az sem semmi, hogy együtt repülhet Putyinnal.
Az önéletrajzában valószínűleg az fog állni, hogy ők ketten a sarkaiból forgatták ki az egész világot, és akkorát győztek, amekkora diadal nincs is a világtörténelemben. :)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
@Csizmás Kond: Már évtizedek óta agyhalott, de még mindig ő hazánk miniszterelnöke! – Még pár nap és repülni fog!
Írod: "dehát a v4-et épp ő hozta össze.."- Antall József akkor hol volt, Romániában a falu végi vályogban?!
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/277300825_1309803532832884_3355280276073418639_n.jpg?_nc_cat=108&ccb=1-5&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=yq0DZmlFzrkAX9WWJ9Q&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT8JZg9NBSrSv1DU-1R4i4fWhmczFrugnB5zkZru0Gc0zA&oe=62435203
fergeteg
Kit érdekel a V4 !
Orbán ?: béke,Paks 1,fűtés,olaj,benzin.
Márki : megfagyás,drágaság, 3 metró leáll-nincs alkatrész. Paks nem működik tovább.
Működik az orosz kód.
Németh István
He-he- he!! a V4-ek már nincsenek a lengyelek felrúgták a csehekkel és a szlovákokkal együtt!
Miről tetszenek beszélni!? AZ Aki tartotta magát a valós elkötelezettséghez az Magyarország volt, és ma is az! Csao-csaó- bambína!!!
Németh István
Ez a büdös kurva jana-nyanya ne is jöjjön soha többet! menjen a soros faszát nyalogatni!
evacica
Viktor Jó reggelt! V 4 már nincsenek csak V3 nélküled!
Németh István
@evacica: Te kicsit zombi vagy, ennek nem örülni kéne, hogy ilyen hülye és tegyük hozzá szemét szomszédaink vannak! Pl. a sok közül egy amit ismerhetsz > a tokaji térség nagyon kéne nekik! Csak úgy mondom! A szemük kiguvadna, ha Kárpátalja visszakerülne hozzánk! Ez náluk is erjedést hozna, stb!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.