A miniszterelnök szerint azonnali tűzszünetre van szükség Ukrajnában. Orbán Viktor azt javasolta, hogy az ukrán elnök, a francia elnök, az orosz elnök és a német kancellár Budapesten tartsanak megbeszélést, ami nem béketárgyalás lenne, hanem egy azonnali tűzszünetről szóló megállapodás. A válasz pozitív volt, de az azonnali tűzszünetnek feltételei vannak. A kormányfő szerda délutáni nemzetközi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: kétszázezer magyar van Kárpátalján, nekünk az ő életükért van elsősorban felelősségünk.

Orbán Viktor elárulta, miről beszélt ma Putyinnal és ki kezdeményezte a hívást

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Orbán Viktor a sürgős intézkedések között említette nemzetközi sajtótájékoztatóján, hogy sürgősen tűzszünet elrendelését kell elrendelni az orosz-ukrán háborúban. Orbán  újságírói kérdésre elárulta, hogy tegnap Donald Trumppal, ma pedig Vlagyimir Putyinnal beszélt, ráadásul elég hosszan.

Hozzátette:

Azt javasoltam Putyin elnök úrnak, hogy azonnal hirdessen ki tűzszünetet, amelyet erősítsen meg egy budapesti megállapodás (francia elnök – az EU soros elnöke –, ukrán elnök). A béke mellett van 200 ezer okunk, ennyi magyar él Kárpátalján. Ők akkor élhetnek biztonságban, ha minél hamarabb fegyverszünet van Ukrajnában.

Ezen kívül jelezte, hogy fel kell készülni a gazdasági válság kezelésére, erre képesek vagyunk.

Mint mondta, már tettek javaslatokat a gazdasági válság bajainak orvoslására, a magas energiaárak ügyében pedig azonnali brüsszeli intézkedésekre van szükség, hangoztatta. Orbán leszögezte: amíg a háború tart, minden adminisztratív előírást fel kell függeszteni, mindegy, milyen okból vezettük be őket.

Később újságírói kérdésre elmondta, Putyin hívta őt, hogy gratuláljon a vasárnapi választás eredményéhez. 

Forrás: Index, 24.hu

56 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bencemacska
Tudja valaki mit jelent ez a mondat?
"Orbán leszögezte: amíg a háború tart, minden adminisztratív előírást fel kell függeszteni, mindegy, milyen okból vezettük be őket."
Most akkor legalább azt tisztázzuk: háború van, vagy "csak" különleges hadművelet? Vagy ő mondhat háborút, nem kap börtön büntetést érte?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
Orbán tűzszünetet kért Putyintól? Pedig a honi efftársak "harcra készek"!
verőce21
@libellle: Pont az eu-s segítségre várunk, azt hiszed, te gyagyás?
Ahonnan a legnagyobb ellenállás jött a Fidesz megválasztása ellen...? Az EB csak az amerikai tudjukkik karjának a meghosszabbítása.
libellle
@verőce21: Pontosan, csak egy szepséghibája van annak amit állitasz az EU tartja el az országotokat!!! Ilyen egyszerü te gyagyas ???
verőce21
@libellle: Ma már egyáltalán nem igaz, amit írsz! Magyarország legalább ugyanannyira eltartja az eu multijait!
Sőt, hamarosan nettó befizető lesz Mo.!
libellle
@verőce21: Pontosan. Fizet 870 millio € -t és visszakap 5,4 milliard € netto. A gazdaság a földön ha az autoipar lassan elhagyja az országodat akkor aztán ... mekkora nagy netto befizetö lesz. Nevetseges amit irsz és te is. Hamarosan lehet nem is lesztek EU-tag.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.