Interjút adott a Magyar Hangnak Beer Miklós, a Váci Egyházmegye nyugalmazott püspöke, aki elmondta, örül annak, hogy vége van a választásoknak, aminek a hangneme nagyon megviselte őt.

Odaszúrt a Fidesznek a nyugalmazott váci püspök: kisajátítják, felhasználják a kereszténységet
Kép: YouTube

Szerinte most már előre kell nézni,

ki kell kiengesztelődnünk egymással, be kell gyógyítanunk az egymásnak okozott sebeket, meg kell próbálnunk rendbe hozni emberi kapcsolatainkat.

Arra a kérdésre, hogy miért vállalt el egy rövid beszélgetést Márki-Zay Péterrel a választások előtt, úgy felelt, eszébe sem jutott, hogy beszálljon a kampányba, bántja, hogy sokan úgy értelmezték, ő aktívan részt vett ebben. Azért fogadta el az ellenzéki miniszterelnök-jelölt meghívását, mert régi szokása, hogy ahova meghívják, oda elmegy.

Márki-Zay Péter hívásának azért is eleget tettem, mert mint hívő emberhez régi ismeretség fűz, a családjával a falumban, Zebegényben szoktak nyaralni.

Az újabb kétharmados Fidesz-győzelemre és arra, hogy sok paptársához hasonlóan egy kereszténydemokrata kormánynak akár örülhetne is, úgy felelt, hogy

az egyház és a papok nyílt pártelköteleződését nem tartom szerencsésnek. A kereszténydemokrata politikát említi, nálunk ez azt jelenti, hogy a politika kisajátítja és a magyarság állandó jelzőjévé teszi a kereszténységet. Nekem ezzel van bajom. … A problémát a felhasznált vallás, és a megélt hit között feszülő ellentétben látom.

Beer szerint az előbbi kizárólag a külsőségekről szól, mint ahogy a politikai megnyilvánulások jelentős része.

A megélt hit azonban igen távol esik a külsőségektől és különösen a pártelköteleződéstől. Pont ezért igyekszem hangsúlyozni, hogy választópolgárként is megvan a szabadságunk, nem leszünk rosszabb keresztények akkor, ha épp nem arra a pártra húzzuk az x-et, amely kisajátítja, felhasználja a kereszténységet.

Beer Miklós egyedülálló módon nyíltan beszél arról, hogy az egyház lekötelezettjévé vált a politikának.

Nem ő volt az egyetlen egyházi személy aki felszólalt a kormány egyházpolitikája ellen, ma már irtunk arról, hogy Hodász András élesen bírálta az Orbán-kormány egyházpolitikáját.

Forrás: Telex

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lusta
Ferenc pápa, Beer püspök.
Kit érdekel? Itt egy új keresztény vonal vagyon.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bfeco
@Eladott Orszáq: Gődény,( Iványi, Beer..kihagynám) helyette Eladott Orszáq
Nessy
Ma már a klérus, tisztelet a kivételnek, Isten helyett Orbán szolgája lett, nem kevés júdás pénzért! Azért a "békepapok" idejében nem volt divat, hogy politikusok szabad pártnapot tartsanak a szószékről a "híveknek", és nem prédikáltak kormány propagandát! Még szerencse, hogy Isten nem csak azt az imát hallgatja meg, amit egy templomban mond el az ember sokad magával, hiszen Ő mindenhol ott van! Miközben jól meg vannak fizetve, nap közben a pénzért látogatható, turistáknak nyitva tartó templomokon kívül, egy sincs nyitva!
human
„Úgy látszik, a szívekben győzött a kommunizmus”
– Hodász András kiégésről, állami pénzről és igaz hitről
www.valaszonline.hu/2022/04/15/hodasz-andras-katolikus-egyhaz-politika-nagypentek-interju/
csak úgy....
még pár év és a magyar lesz a hivatalos nyelv a pokolban!
atekko
háát, ezt a püspök úrnak a "szabad választás" előtt hat hónappal minden nap, reggel, éjjel, meg este (azaz háromszor) a köztévében is el kellett volna mondania.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.