A világpiaci árrobbanást produkáló termékkörben az étolaj fogyasztói árát a magyar kormány rögzítette. A nemzetközi trendek a magyar piacon így is tükröződnek, a margarinért egyharmadával, a tejtermékekért és a pékáruért csaknem az ötödével többet kell fizetni, mint az előző év azonos időszakában.

Hiába az Orbánék csodafegyvere – az infláció elvitte a 13. havit, és a béremelést is

A kőolaj, a gáz és az áram globális árrobbanása szintén nyomás alá helyezi a magyar piacot, bár egyelőre csak az üzleti szektort, mert a lakossági tarifákat 2014-ben rögzítette a kormány. A belföldi villamos energia, a gáz, a gőz és a légkondicionálás együttes termelői ára februárban 84 százalékkal meghaladta az előző évit, ennek egy része áttételesen szintén megjelenik a fogyasztói árakban.

A tartós fogyasztási cikkek márciusban 9,5 százalékkal meglódult árszintjét a forint gyengélkedése is egyre feljebb srófolja. Csakúgy, mint az új és a használt gépjárművekét. A személygépkocsi-gyártásban a szocializmus éveire emlékeztető eladói piac alakult ki, amelynek jellemzője, hogy a kereslet meghaladja a kínálatot, és a vásárló többé-kevésbé kiszolgáltatott helyzetben van. 

Az infláció gyorsulásába a magyar költségvetési, jövedelem- és kamatpolitika egyaránt belejátszik, felerősítve az importált hatásokat.

Az állam az elmúlt két év átlagában tíz százalékkal többet költött a bevételeinél, az idén pedig a költségvetés már március végére 2310 milliárdos hiány hozott össze, miközben az éves előirányzat 3153 milliárd forint. Igaz, a februári kiadások közt egyszeri tételek is szerepeltek.

Az elmúlt két év keresletélénkítő politikája, illetve a választáson a kormány erőfölényét megalapozó osztogatás vásárlási rohamot idézett elő, így az áremelési törekvéseknek nem volt keresleti korlátjuk.

A 13. havi nyugdíjat gyakorlatilag lenullázta, és a pénzügyi kormányzat által várt, éves szinten 14 százalékosra becsült bérnövekedésnek is a kétharmadát elviheti.

A Varga Mihály pénzügyminiszter a választások előtt kiegészítő nyugdíjemelést lengetett be. Erről valamint 400 forintos euró hatásairól, a V4-ek gazdasági helyzetéről, valamint az uniós tagállamok inflációjáról a HVG360 cikkében olvashat bővebben.

Forrás: HVG360

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
'szen, ha csak azt vitte volna. De vitt magával még jócskán...
Eladott Ország
Az infláció évről évre csak növekedett. Nem véletlenül volt muszáj minden év végén kipótolniuk a nyugdíjakat, mert mindig nagyobb volt az infláció mint amennyit év elején kompenzáltak. De november óta szinte száguld, pedig akkor még hol volt a háború? Meg fogjuk tapasztalni a háború okozta inflációt is /sajnos/, de most 2 héttel a háború kezdete óta még nem azt érezzük, hanem a kormány rossz döntéseit és a lopásait. Meg természetesen a diktatúra miatt meg nem kapott EU-s pénzek hiányát. Most kénytelenek az adóinkból finanszírozni a lopásokat, az adakozásokat, a pénzcunamit, a választások megnyerése érdekében.
justhpeter
A NER nem tud és nem akar konszolidálni, mert akkor kevesebbet tud lopni. Nem akar mert nem tud konszolidálni, mert ők at ország teljes lerablására szerveződtek.
ómió
De, viszont, hogy a "nép igazából érezze is", Böszme-módra még pluszban le kellett volna nyulni egy havit! Ja, hogy az a "haladók" feladata lesz!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.