2020 szeptembere és 2021 szeptembere között a hivatalosan Vál-völgyi kisvasút nevet viselő turisztikai látványosság 9,1 millió veszteséget produkált. 2016-os indulása óta ezzel már 32,8 milliós mínusznál tart a 600 millió forint európai támogatásból épült kisvasút. 

6 év alatt összesen 32,8 millió forint veszteséget termelt a felcsúti kisvasút

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Szél Bernadett volt országgyűlési képviselő kérte ki az üzemeltető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványtól (FUNA) a kisvasút legfrissebb bevételi és kiadási adatait.

Az Orbán-kormány 600 millió forint európai uniós támogatást adott a felcsúti kisvasútra, amely aztán 2016. április 30-án indult első útjára a felcsúti stadion és az alcsútdobozi arborétum között. Az uniós projekt kitért arra is, hogy a kisvasút valószínűleg veszteséges lesz, de plusz látogatókat, és ezzel többletbevételt hozhat a felcsúti stadionnak, az alcsúti arborétumnak és szállodának, amelyeket szintén a Mészáros Lőrinc kezében lévő FUNA üzemeltet.

A FUNA közlése szerint 2020. szeptember 1. és 2021. augusztus 31. között 5,7 millió forint bevételük származott jegyeladásból, a kisvasút üzemeltetése viszont 14,8 millió forintba került ebben az időszakban.

Vagyis bő 9 millió forint veszteséget termelt 2020 és 2021 szeptembere között a kirándulóvonat, ami így 2016-os indulása óta már 32,8 millió forint mínusznál jár.

„Általánosságban elmondható, hogy a kisvasúti személyszállítás nem tartozik a legnyereségesebb ágazathoz”, továbbá közölték, hogy „a járvány miatt teljesen leállt a közlekedés egy időre”.

Forrás: atlatszo.hu

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pági
Semmi gond! Az adófizetők majd pótolják a kieső összeget.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
@Uriel: ...vannak olyan hidak amelyeken csak néhány ember jár...de az is kell...ott van a szilveszteri buli...az is kell...
sokszor nem az számít hányan használják.
...és nyereség egy ember legalább tízszer annyit költ magára mint amennyiből amúgy is megélne...ott hol a nyereség ?...és mit csinálnának a nyereséggel ? ki költené el vagy kinek lenne haszon ?
...ja és hogy értékrend ...hát mindenki azt állapít meg magáról amit akar...de az legtöbbször nem egyezik a másokéval...
namihami
@Csizmás Kond: 18.21:. És egy miniszterelnöki kisvasút az hogy jön a közvilágításhoz, közlekedéshez és hasonlókhoz? Mert ez az izé, a Vezér passzióján kivül, semmilyen HASZNOS célt nem szolgál. A többi, hazai hasonló kisvasút mégiscsak valamilyen turisztikai helyen szolgál. De ez csupán a Főnök stadionjának egy megállója, egyéb funkció híján. Az arborétum látogatottsága, Lölő lagziján kivül, csak a környékbeli kisiskolások "" szabadon választott"" kötelező kirándulását hivatott ellátni. Az pontosan ugyanilyen pénztemető. Passzol a vicinálishoz.
Csizmás Kond
@namihami: A kisvasút nem haszoni célból működik sehol hanem turisztikai látványosság stb célból. Hány olyan emlékház, stb van amit esetleg évente egyszer ha meglátogatják...de van és kell mert az aki csak a hasznot nézi annak nincs önértékelése sem.
..ott van a rengeted bicikliút...szerintem az a huszonegyedik század legnagyobb pazarlása...de kell...nem így kell felfogni.
kormanyos63
@Csizmás Kond: Jól van csizmás ,ezt a marhaságot még az ovisok sem vennék be!
Te is tisztában vagy vele, hogy a Felcsúti kisvasút csak azért épűlt, és müködtetik(kurva veszteségesen) mert a pszichopata lótolvaj itt született, és ez volt a gyerekkori álma!
A kisvonat gyakorkatilag a semmiből a semmibe megy, teljesen feleslegesnek tartom, szinte alig, vagy egyáltalán nincs rajta utas!
De ugyanezt mondhatom öelmebetegségének a budija mellé épített stadionról is!
Az is teljesen felesleges, és rengeteg pénzt(közpénzt) emészt fel!
Piros lett a paradicsom nem sárga!
Orbán Viktor takarodj a picsába!
ómió
A "lényeg", hogy Bige efftárs "nyereséges" legyen!
verőce21
A személyi közlekedés mindenhol veszteséges, állami támogatásra szorul...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.