Május 31-ével megszűnt a felmondási tilalom az egészségügyben, több intézményben rögtön megkezdődtek a felmondások – írja a napi.hu.

Elindultak a felmondások az egészségügybenFotó (illusztráció): Pixabay

Egyelőre nincs felmérés arról, hogy pontosan hányan állnak majd tovább.

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke szerint becsülhetően nem egyszerre, hanem év végéig folyamatosan fog csökkenni a létszám, és több ezren távozhatnak. Gondot jelenthet, hogy főként a képzett és nagyon tapasztalt szakdolgozók fordítanának hátat az ágazatnak.

Több helyről is biztosan tudunk olyan dolgozókról, akik rögtön a távozás mellett döntöttek június 1-jétől kezdődően. Számszerű felmérést azonban csak a következő napokban fogunk készíteni a pontos arányokról

- magyarázta a lapnak Soós Adrianna.

Az egy hónapos felmondási idő miatt csak a nyár közepére lesz kézzelfogható, hogy mekkora a kezdeti lendület.

Már a nyár folyamán megindulhat a felmondási hullám.

Mivel nagyon sok a bennragadt szabadságnap a dolgozók körében amennyiben a munkáltatók nem lesznek hajlandóak pénzben megváltani a szabadságokat, akkor már a nyár folyamán megindulhat a felmondási hullám.

Május végéig nagy volt a bizonytalanság annak kapcsán, hogy valóban megszűnik-e a felmondási tilalom, és esetleg nem módosítanak az irányon az ukrajnai háború és a menekültválság okán.

A FESZ 700 fő megkérdezésével készült felmérése alapján minden negyedik szakápoló fontolgatja a felmondást az állami ellátásban.

A felmérésben feltűnő, hogy nagyon nagy arányban szerepel a szakmaelhagyás a válaszokban, amelyet egyfelől a nagyfokú kiégés okozhatott, másfelől a kistelepülésen dolgozók nem igen találnak alternatívát az ágazatban. A karriertervek között csak ezt követi a magánegészségügybe való távozás, illetve a külföldi munkavállalás.

Arról, hogy mekkora a munkaerőhiány csak a járvány előtti időszakból vannak pontos adatai a FESZ-nek:

akkor a betöltetlen álláshelyek száma mintegy 25 százalékos volt szakdolgozói körben.

Jelenleg csak becslésük van arról mekkora lehet a hiány:

Soós szerint 40 százalékos létszámbővülésre lenne szükség ahhoz, hogy kiegyensúlyozott módon, rendszeres túlórák nélkül folyjon a munka.

Ehhez képest a KSH szerint 2021-ben összességében 28 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma az egészségügyben és a szociális ágazatban együttvéve.

A munkaügyi hivataloktól kapott adatok alapján pedig több ezer egészségügyi dolgozó keres jelenleg is új szakmát.

Ha azonban beindulna egy újabb elvándorlási hullám az súlyos hatással lehet a betegellátásra is.

Friss adatok szerint az egész EU-ban Magyarországon a legmagasabb a halálozási arány az elhalasztott, vagy elmaradó műtétek miatt. Márpedig ezek száma elsősorban a szakápolói asszisztencia hiánya miatt növekszik: nincs elég műtős, vagy műtőssegéd, az intenzív osztályokon nincs elegendő ember, aki fogadja a műtőből kikerült betegeket és a munkaerőhiány miatt nem készülnek el időben a diagnózisok sem

- értékelt az elnök.

Soós szerint az elvándorlás megállításához

elsődlegesen még 2022-ben végrehajtandó béremelésre lenne szükség,

oly módon, hogy egy középfokú végzettségű, képzett, tapasztalt szakdolgozó alapbére érje el a hasonló években mért szakmai gyakorlattal rendelkező orvos alapbérének az 50 százalékát, a diplomás szakdolgozó és főiskolai diploma esetén a 75 százalékát, egyetemi diploma esetén a 85 százalékát. Ez igen jelentős beruházást igényelne. Továbbá bizonyos szakterületeken – egyebek közt a sürgősségi ellátásban, az intenzív terápiákon, és pszichiátrián jóval nagyobb arányú pótlékokat kellene bevezetni.

További információk itt olvashatóak.

Forrás: napi

44 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
Csodálkozom, hogy nem gondolták meg magukat, a várható bokacsattogtatós parancshirdetések, és a rendőrségi módszerek bevezetésének várható bekövetkezésének hallatán.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
Aztán következik a többi állami "napszámos"... pedagógusok, fegyveres erők, etcetera...
www.youtube.com/watch?v=pNhYdXhEWnc
Gyurka80
@Nessy: Nemcsak az OPNI-t zárták be, vidéken is többet! Kellett a pénz a haveroknak, ezért vizitdí automatákat és széfeket raktak az idióták a kórházakba!
Peller Anikó
@Ghurka80: 18:25, A lopnival kevered gyagyás.
Németh István
Hát aki nem az egészségügybe való az húzzon is el a pali faszára! Ez vonatkozik a hülye orvosokra és a szemét ápolónői személyzetre! A kivételeket meg meg kell fizetni rendesen, megbecsülésben tartani! >> emberek, hangsúlyozom emberek érdekében tevékenykednek! Az országosan, tisztességesen eloszló egészségügyi intézményekben dolgozókat az egyre jobb, korszerűbb felszerelések biztosítása mellett az anyagi erkölcsi megbecsüléseikkel is meg kell tisztelni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.