Most épp az orosz-ukrán háború adja a hátterét a rendeleti kormányzásnak, amelyben 2020 tavasza óta van az ország.

A 444 cikke szerint ma, június 8-án, szerdán szavaznak arról a parlamentben, hogy a háborús veszélyhelyzetet elrendeljék, amely időszak alatt a kormány a rendeleteivel még akár a törvényektől is eltérhet, és arra is lehetőséget kap, hogy a mindenkit megillető alapjogokat az általában elfogadhatónál erősebben korlátozza, vagy akár fel is függessze azok gyakorlását egy időre.

Ma szavaznak a parlamentben arról, hogy újabb öt hónapra rendeletekkel vezethesse a kormány az országot

Orbán Viktor kormányfő rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozását jelenti be a Karmelita kolostorban 2022. május 25-én

Fotó, címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A cikk szerint a hivatalos indoklás arról szól, hogy a kormánynak "minden szükséges eszköz rendelkezésre álljon a menekülő emberek segítésére, támogatására, elhelyezésére, valamint a felmerülő káros gazdasági hatások kivédése, a következmények enyhítése érdekében, valamint annak biztosítása végett, hogy Magyarország mielőbb maga mögött hagyja a háború káros következményeit”.

Ezzel szemben a valóság az – olvasható a cikkben –, hogy a több mint két évig tartó, a koronavírus-járvány kapcsán elrendelt veszélyhelyzet megszüntetése után alig két héttel más indokkal, de újra teljhatalmat kap a kormány.

Ezt az alaptörvény újabb, immáron tizedik módosítása tette lehetővé, melyet a parlament gyorsan megszavazott, Novák Katalin köztársasági elnök pedig gyorsan alá is írt. A TASZ ezzel kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy Gulyás Gergely miniszter korábban még azt magyarázta, "hiába vádol minket a baloldal azzal, hogy a különleges jogrend örökké fog tartani, korábban ér véget, mint a legtöbb európai országban". A jogvédők szerint azonban a kormány ismét a saját igényeihez igazítja a "játékszabályokat" az újabb különleges jogrenddel, miközben a rendeleti kormányzás még tovább csökkenti a parlament jelentőségét.

A szerdai parlamenti ülésen az MTI híre szerint a Varga Judit igazságügyi miniszter által jegyzett, kivételes eljárásban tárgyalt, a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról szóló előterjesztés alapján a kormány november 1-jéig, azaz öt hónapig kap az Országgyűléstől lehetőséget arra, hogy – ha a rendes jogrendi eszközök nem elégségesek – a különleges jogrendi eszközökkel éljen.

A törvényjavaslat a kormány a különleges jogrendben alkotott rendeletei hatályának meghosszabbítására tesz javaslatot annak érdekében, hogy minden szükséges eszköz rendelkezésre álljon a menekülő emberek segítésére, támogatására, elhelyezésére, valamint a felmerülő káros gazdasági hatások kivédése, a következmények enyhítése érdekében, valamint annak biztosítása végett, hogy Magyarország mielőbb maga mögött hagyja a háború káros következményeit.

Sürgősséggel tárgyalja az Országgyűlés Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter törvényjavaslatát egyes törvényeknek a honvédelemmel, a gazdaságfejlesztéssel, valamint a kormányzati igazgatással összefüggő módosításáról. Az előterjesztés az alaptörvényben újraszabályozott különleges jogrenddel függ össze, illetve tartalmaz rendelkezéseket a miniszterelnök és a miniszterek fizetéséről is.

A parlament dönt Szabó Tímea (Párbeszéd), Tordai Bence (Párbeszéd) és Akopjan Nikogosz örmény nemzetiségi szószóló mentelmi ügyében. A két képviselő mentelmi jogának felfüggesztését rágalmazás vétsége, a nemzetiségi képviselő mentelmi jogának felfüggesztését pedig választás rendje elleni bűntett miatt kérte az illetékes bíróság.

Forrás: 444.hu, mti.hu

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Mit nem szavaznak meg a kormánypárti droidok? Mág a saját halálos ítéletükre is "igen" gombot nyomnának., ha azt mondják nekik! Ez az egész parlament csak sál a kirakatban! Dekoráció!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@ómió: Tudod mit jelent a bolsevik szó?? Többség! Kik vannak ma többségben kis hazánkban?
Úgy mellékesen a kommunizmust sem értük el anno, csak a "szocializmus építéséig" jutottunk! "Bolsevizmus" csak a Szovjetunióban létezett! Mielőtt zöldségreket írsz, néha olvass, ne csak a királyi propagandát ismerd!
ómió
@Clavigo: Nem vetted észre, bolsiék gyagyása, hogy áprilisban nem ti nyertetek!?
ómió
@Nessy: Te most "szemantikailag" mosnád ki a bolsi szennyest!? Ne fáradj! Az úgy se fog sikerülni!
Nessy
@ómió: Miért mosnám a Szovjetek szennyesét? Itt, Magyarországon nem volt bolsevizmus, tehát nincs "bolsi szennyes" sem ! Nagyon nehéz a felfogásodi? Kérj segítséget!
ómió
@Nessy: Ki beszélt itt a szovjetek szennyeséről? Vagy éppen ezt a felfogás-hiányosságodat kérnéd rajtam számon? Volt itt a szovjeteknek (ahogy ma a "brüsszelitáknak") helytartója bőven! És tényleg!? Itt nálunk nem volt bolsevizmus!? Nafene! Akkor, 1945., de főleg 1947. és 1990. között, mégis, mi volt!? Csak nem valamiféle "iszlám köztársaságot" kell már hazudnotok, meg annak a "szennyesét"!? Úgy látom, aki itt mentális segítségre szorulna, az magad vagy!
ómió
@Horizont: Mi történt, bolsiék fajkreténje!? Únod, hogy állandóan a magadfajták "dícső tetteivel" szembesítelek benneteket!? Vagy csak a valódi nevetek zavar és az, hogy hiába "névváltoztattatok" már tucatszor, lényegében akkor is bolsik maradtatok!? Másra mutogatás helyett békélj már meg, legalább bolsi önmagatokkal!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.