Még mindig ellentét van a magyar és a norvég kormány között, a magyar fél ismételten megvétózott egy együttműködési közlemény kiadását.

A Népszava cikke szerint újabb harcot indított a Norvég Alapból jutó támogatásokért a magyar kormány, de máris megakasztották egy együttműködési közlemény kiadását. 

Népszava: a Norvég Alap pénzei miatt a magyar kormány ismét megakadályozott egy együttműködési közleményt

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A lap szerint hamarosan megkezdődnek Brüsszelben a tárgyalások a Norvég Alapból Magyarországnak járó támogatásokról az Európai Gazdasági Térséget (EGT) alkotó EU27-országok, valamint Liechtenstein, Izland és Norvégia között arról a megállapodásról, amely rögzíti, hogy a három ország mekkora pénzügyi hozzájárulást nyújt az Unió átlagos fejlettségi szintjétől elmaradó tagállamoknak 2021-2027 között.

A feleknek a megbeszéléseken kell megegyezniük a támogatás összegéről, és arról is, hogy mely ágazatokat kívánják támogatni. A három fentebbi ország ugyanis nem tagja az EU-nak, de bizonyos gazdasági előnyökért cserébe hozták létre az 1990-es években a két pénzügyi alapot, amelyeken keresztül támogatják az EU felzárkóztatásra szoruló országait. Az EGT Alapot a három állam közösen finanszírozza, a Norvég Alapot pedig csak Norvégia, amely egyébiránt az összes forrás 97 százalékát biztosítja.

Az alapok kedvezményezettjei között van Magyarország is, 14 másik tagállammal együtt. A 2020-ban lezárult hétéves költségvetési időszakban a két pénzügyi eszközből 214,7 millió euró támogatás járt volna hazánknak, de a Budapest és Osló között kirobbant konfliktus miatt végül egy fillér sem érkezett

- olvasható a cikkben, amely szerint a vita 2014-re nyúlik vissza, amikor a kormány ellenőrzése alá akarta vonni a Norvég Alapból érkező, civil szervezeteknek járó pénzek elosztását. Az akkori magyar elosztó szervezetet (Ökotárs Alapítvény) pártkötődéssel vádolta meg, amely nyomán rendőrségi vizsgálatok indultak a szervezetnél, melynek vezetőjét a rendőrség bilincsben vitte el. Később bebizonyosodott, hogy semmilyen visszaélést nem tudtak az Ökotársra és vezetőjére rábizonyítani.

Végül a kormány a pénzek elosztását a Széchenyi Programiroda Kft-re bízta, ez a norvég kormánynak nem tetszett, és a tárgyalások is megakadtak 2021 nyarán (nem sikerült olyan szervezetet találni, amelyik mindkét félnek megfelelt volna), így végül Magyarország 77 milliárd forintnyi támogatást bukott.

A Népszava több, egymástól független brüsszeli forrásból úgy értesült, hogy a magyar kormány ismételten keresztbe tett az EGT-országok és a két alapot finanszírozó államok közötti zárónyilatkoztatnak (2021 őszén ezt egyszer már megtették).

"Nevük elhallgatását kérő, az eseményeket jól ismerő illetékesek tájékoztatása szerint Magyarország képviselője a tanácskozást megelőző munkacsoport ülésén jelentette be, hogy nem ért egyet a deklaráció beterjesztett szövegével. A kormány nevében eljáró diplomata olyan megfogalmazáshoz ragaszkodott, amely azt sugallta, hogy a norvégok megszegték a pénzügyi kötelezettségeiket. Ez a szövegváltozat elfogadhatatlan volt a három donor számára, és mivel Magyarország nem tágított, megbukott a további konszenzuskeresés is.

Megkérdeztük Magyarország brüsszeli Állandó Képviseletét, hogy milyen álláspontot képviseltek, és hogy a magyar-norvég vita miatt blokkolták-e a nyilatkozat-tervezetet, de nem adtak választ"

- olvasható a cikkben.

A lapnak egy EU-s diplomata úgy fogalmazott, a magyar kormány akadékoskodása a többi, támogatást felhasználni tudó országra is kihathat.

Forrás: nepszava.hu

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Nem tudom akad e még ilyen idióta kormány a világon! Inkább milliárdokról mondanak le, ha nem ők költhetik el az összeset ellenőrizhetetlenül. De azért a saját fizetésüket meg fogják emelni, és nem 8,9%-kal. A sportra, egyházakra,haverokra lesz a pénz! A többiek meg így jártak! Hívek, jöhet a hozsanna!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Néro2
Norvég alap má mondta ha ellopod Fityma akkor nincs. Egyszer eljut idáig Nagy Orr Bánnak az EU-rossza is.
Akkor lesz csak nagy ájvékolás meg mindennapi mise , hogy miért nincs sem-mise .
csak úgy....
@Maccska: gondolom a ti meleg egyesületetek nem kapott semmit és attól rágtál be a norvégokra.. :)
Qqberci
@Namely: Ez a pénz az EGT-nek jár, nem Orbanisztánnak. Ha odaadják másnak, hát így jártunk...
Béla333
Ez az igazi terep a futsal miniszterünknek...
Semmi érdemi, csak a zsigeri ellentét keresés, keresztbe tevés, mert valami nem úgy van, ahogy a maffia szeretné...
Érdemi hozzászólásuk nincs, csak a gyűlölködés...
Gratulálhatunk a hülyemagyar maffiahíveknek...
ómió
Ha ilyen pénzek anarcholiburnyák "felfejlődésre" járnak, akkor inkább vétó!
Namely
@Qqberci: Nem, ez az EU keleti felének jár, azért cserébe, hogy használhatják a közös piac előnyeit.
Mielőtt írsz, pls nézz utána, valamint az, hogy gyűlölöd Orbánt, ne ködösítse már el a szemedet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.