Az Eduline a Közigállás.gov.hu-n található álláshirdetések alapján vázolta fel a jelenlegi közoktatási és – nevelési helyzetet, ami láthatóan nem túl rózsás.

Még véget sem ért a tanév, de már most látszik: több mint 3000 pedagógus hiányzik a rendszerbőlMTI/Bruzák Noémi

A tanév utolsó előtti napján az Eduline egy kis felmérést készített: beírták a közigállás.gov.hu álláskereső oldalán a „tanár” keresőszót, amire elsőre több mint 2100 álláshirdetés jelent meg. Ehhez jönnek még hozzá a hiányzó tanítók (967) és az óvodapedagógusok (853), akikből szintén jelentős hiány van.

A hirdetések egy részében természettudományos tárgyak oktatásához keresnek tanárt az iskolák, például biológia és kémia szakosokat, de informatika- és matematikatanárt is sok helyre vennének fel. Olyan iskolák is vannak, ahol már most intézményvezetőt vagy vezetőhelyettest keresnek, de az oldalon gyógypedagógusi, gyógytestnevelői, zenetanári, angoltanári állásokat is szép számmal lehet találni.

Az óvodákban sem jobb a helyzet. Az álláskereső oldalon 850 hirdetés van, ráadásul több olyan óvoda is feladott hirdetés, ahova egyszerre négy-öt pedagógust is felvennének.

A szakemberhiány hátterében természetesen többek között a bérek állnak – amelyekről az utóbbi időszakban egyre több szó esik.

Mennyit keresnek a tanárok? Kezdő bérük az alapképzés elvégzése és a minősítés után sem közelíti meg bármilyen más frissdiplomásét. Egy pályakezdő, „gyakornok” pedagógus bére bruttó 312 000 forint pótlékkal együtt (ez nettó 207 ezer forint körüli fizetést jelent), tehát egy albérletre is csak szűkösen elég.

A tanári szakszervezetek több éve követelik az emelést, a minisztériummal tárgyalva azonban még mindig nem sikerült komolyabb eredményeket elérniük. Az egyik legfontosabb követelésük továbbra is az, hogy a pedagógusok garantált illetménye 2022. január 1-jétől a kormány által ajánlott 10 százalékon felül további 45 százalékkal emelkedjen. A kormány jelenleg viszont háromszor 10 százalékos béremelésben gondolkodik – ebből kettő már bele is került a tanárok bérébe pótlékemelés formájában.

Egy másik komoly probléma a területen a túlterheltség – a szakszervezetek erről is fogalmaztak meg követeléseket –, a magyartanárok uniós összehasonlításban is sokat dolgoznak, legalábbis derül ki egy friss felmérésből is.

Forrás: Eduline

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

balos
@KisTehen: Épp most szavazták meg "nagyjaink",hogy nehogy több tanárnak legyen vonzó a pálya!A lényeg,hogy négyet rúgtak a fijugg az angoloknak!Ja és a1+1 g és a "csapata"tollasodjon jobban!Lejt a pálya kurvára!
ómió
Szóval, kár, hogy Böszméék anno 14000-et kirúgtak!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.