Vitézy Dávid számolt be arról, hogy több mint nyolcvan év elteltével, 1938 óta ma történt meg először, hogy magyar lajstromjelű hidroplán landolt a Balaton vízfelületén, a Keszthelyi-öbölben.

Magyar lajstromjelű repülő landolt a Balaton vizén

Az Aeroexpress Cessna 206 típusú gépével Széchey Márton Airbus-oktatókapitány az aktuális széliránynak megfelelően szállt le a hatóságok által kijelölt mintegy másfél négyzetkilométernyi köralakú vízfelületre. A repülést a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és Önkéntes Tűzoltó Egyesület kisgéphajókkal biztosította.

A teszt ugyanazt a célt szolgálta, mint a februári dunai próbák, nevezetesen, hogy a vízirepülés ismét meghonosodjon a magyarországi vizeken. A törvényi szabályozáshoz ugyanis sokat segítenek a tesztrepülések.

- írta Facebook oldalán.

A hazai vízirepülés első harminc éve meglehetősen mozgalmas volt, a második világháborút követően azonban a múlt homályába veszett. Először 1916-ban jelentek meg vízirepülőgépek a Balatonon, amikor az olasz frontra induló repülő csónakok Keszthelynél végeztek közbenső leszállást, mielőtt nekivágtak a Triesztig tartó, légvonalban négyszáz kilométer hosszú útnak. A világháború után a keszthelyi vízirepülő bázis 1920-ig létezett, de repülőgépek nélkül. Aztán 1923 nyarán a nagyközönség számára is elérhetővé váltak a hidroplánok: a menetrendszerű külföldi járatok mellett megindultak a Budapest-Balaton közötti taxi-repülések is, az első Budapestről Siófokra június 29-én.

A Dunáról felszálló hidroplánok a biztonságot jelentő 1000 méteres magasságba emelkedtek, hogy esetleges motorleállás vagy más okból történő kényszerleszállás esetén legyen elég idejük elérni a Velencei tavat, vagy a Balaton keleti végét. Olyannyira népszerű lett a vízirepülés, hogy a hatóságok 1924-ben meghatározták a légi közlekedés rendészeti szabályait.

Az Aeroexpresst start-up cégként 2021-ben Somogyi-Tóth Dániel karmester-orgonaművész, az Aeropark Repülőmúzeumot működtető Légiközlekedési Kulturális Központ (LKK) alapítója és unokatestvére, Széchey Márton hozták létre régi barátjukkal, Marozsi Lászlóval. Később Simon Martin kapitány is csatlakozott hozzájuk, aki a bőnyi repülőtér vezetőjeként és kisgépes üzemeltetési szakemberként új lendületet adott a tervezésnek. Az LKK a Közlekedési Múzeum partnereként működteti az Aeroparkot.

A gyönyörű folyók és tavak országaként hazánk alkalmas lehet arra, hogy a vízirepülés regionális központja legyen a jövőben.

- emelte ki, és hozzátette, hogy holnap Balatonlellén folytatódik a tesztrepülés.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
"a vízirepülés ismét meghonosodjon a magyarországi vizeken"

Ez aztán qrva fontos... Dávid vitéz megint rátapintott a lényegre...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Qqberci
"a vízirepülés ismét meghonosodjon a magyarországi vizeken"

Ez aztán qrva fontos... Dávid vitéz megint rátapintott a lényegre...
magyar1
Nem tudtam mi hiányzik az életemből? Hát ez! Az uralkodó elit luxusai, pazarlásai. Olyan a kapitalizmus mint a kutyaviadalok, ha nem vagy "gyilkos" nem élsz luxusban.
Kádár rendszernél jobbat nem találnak ki a népnek. Ott a cigányoknak is dolgozni kellett 55 éves korukig, ha nem, 3 hónap után börtönben voltak. Nem a drogon, a lányok futtatásán és a gyerekba@áson járt az eszük mert dolgozni kellett.
Dr. Proktor
@Qqberci: ... már csak a pofáraesésük hiányzik, azt nagyon várom!
balos
Az új hűbérurak újra szarba szökkentek!Ilyen amikor a "brácsás" a prímás!Hamisan "bazseválnak" a nemzethységiek!
volvós
Ebben a sz@rban már csak ez hiányzik...lesz még ott egy pár "baleset " landoláskor !!!
namihami
Érik a NERtársak újabb játékszerének és pénzköltésének lehetősége. A luxusautó már nem hír.
Vajon, melyiknek jutott eszébe, hogy ez a dolog éppen most vált ilyen roppant fontos KÖZüggyé.
Aki Én
De minek? A szántóföld nem elég?
Qrva jó lesz, ha a vitorlások közé ereszkedik. Mert azoké a Balaton, nem a repülőgépeké.
Tényleg, mi a fasznak ez???
Szeretne a dőzsölő elit egyből a kikötőbe landolni?
Felháborító, nem szabad hagyni, hogy ez megvalósuljon.
Toller Béla
Most megint mire fel hülyítetek minket ? Ki fog vizirepülőzni ebben a ..csányi országban ? A külföldi pár seggfej miatt nem érdemes négyzetkilométernyi területeket zárolni, kisgéphajókkal díszőrséget állni ...Felejtős ! A szerelmespár meg menjen az Adriára vizirepcsizni ! A tiborcok is !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.