Az idegenforgalom beindulásával, a Mol rendelkezésére álló korlátozott üzemanyagmennyiséggel, technikai okokkal, az ukrajnai háború hatásaival, a kereslet-kínálat egyensúlyának felborulásával és a magyarországi árszabályozási rendelettel indokolta az MTI tudósítása szerint Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója pénteken, a sátoraljaújhelyi Rákóczi Szabadegyetemen azt, hogy az olajcsoport aznap az eddigi adag felére, 50 literre csökkentette a hazai töltőállomásain a legfeljebb 480 forintos hatósági áron egy ügyletben vásárolható porciót.

Néhány órával később a második legnagyobb hazai szereplőnek számító OMV is hasonló döntést hozott. Külső kannába mostantól mindkét társaság piaci áron értékesít. A többi hálózat már korábban hasonló korlátozásokat vezetett be – írja a Népszava.hu.

Valójában semmi nem indokolja, hogy hetente több száz kúton legyen üzemanyaghiány

Fotó: 123RF.com

Más, olajpiacon le nem kötelezett források legalábbis furcsállják a Mol-vezér érveit. Hernádi Zsolt március 10-én, az akkor kezdődő ellátási gondok kapcsán még kifejezetten hangsúlyozta: üzemanyag-hiány nincs, csak a kiszállítás akadozik. Ez utóbbi közlés megalapozottságához semmi kétség nem fért. A kormány ugyanis – a 480 forintos kiskereskedelmi ársapkáról szóló, tavaly november 15-i döntést követően – február 28-tól az alkalmazható legmagasabb nagykereskedelmi árat is 480 forintban húzta meg. Bár a piac 70 százalékát addig is a Mol-finomító látta el üzemanyaggal, a lépésre a fennmaradó 30 százalékot ellátó üzemanyag-importőrök – legalábbis akkori hírek szerint – egyszerűen kivonultak, mivel nem érte meg nekik a magyarországi értékesítés.

Igaz, a 30 százalék több mint felét képviselő OMV-nél most a Népszavát  úgy tájékoztatták: a különböző árplafonok bevezetése nem változtatott jelentősen azon, hogy Magyarországon értékesített üzemanyaguk többsége – legalábbis az üzemben történt június 4-i robbanásig – a schwechati finomítóból érkezett. Ám a kormány március elején épp eltiltotta a 7,5 tonnánál nehezebb magyar, illetve 3,5 tonnát meghaladó súlyú külföldi járműveket a hatósági ártól, piaci áras tankolásra kötelezve e kört. Május végén pedig már az összes külföldi rendszámú autóra kiterjesztették a hatósági ár tilalmát. A keresletet tehát a kabinet érdemben visszametszette. Kínálati oldalon sem látszik érdemi fennakadás: a Mol – az Orbán-kormány komoly brüsszeli csörtéinek köszönhetően – változatlanul vásárolhat (a nemzetközi termékeknél jóval olcsóbb) orosz olajat. Bár Schwechatról az üzemben történt robbanás óta nem érkezik üzemanyag Magyarországra, a magyar kormány a kiesést a hazai stratégiai készletek feloldásával pótolta. Bár a felszabadított mennyiség számítások szerint az OMV kútjainak ellátásához néhány hétig elegendő, nem világos, az osztrák hálózat milyen arányban használja a biztonsági készleteket ahhoz képest, amennyit a Moltól szerez be.

De nem csak a – lényegében az összes, 2 ezer hazai kútnál alkalmazott – mennyiségi korlátozások borzolják a kedélyeket. Egy szakmai forrásunk legalább 500-700-ra becsülte azoknak a hazai kutaknak a számát, ahol a hét néhány napján nem kapható benzin, gázolaj vagy egyik sem. Ugyanakkor ezek a „szellemkutak” jogilag nincsenek zárva, mivel akkor alkalmazni kellene rájuk az árstop előírásait. A kérdésről a Molnál úgy fogalmaztak, hogy náluk „néhány esetben egy-egy termékből volt ideiglenes hiány, néhány órán át”, az OMV-nél pedig „a közelmúltban néhány töltőállomáson volt hiány néhány termékből”. Eközben sorra érkeznek a hírek a pénztári trükközésekről, amikor a hatósági árra jogosultak számára is – sokszor „véletlenül” – piaci árat számolnak fel.

Hernádi Zsolthoz hasonló szellemben nyilatkozott ugyanakkor a lapnak a vélt okokról Grád Ottó, az iparág nagy hazai cégeit tömörítő Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára is. Szerinte a jelenlegi „üzemanyag-hozzáféréseket” és a kapcsolódó szállítási képességeket figyelembe véve a korábbiaknál kevésbé biztos valamennyi hazai kúton az összes termék folyamatos elérhetősége. Az, hogy a Mol miért tarthatja vissza az üzemanyagok kiadását, kérdésünkre vállalati belügynek nevezte.

Pedig a Népszva.hu szakmai forrássa nyilvánvalónak nevezte:

A sok hivatalos magyarázat ellenére valójában azért akadozik az üzemanyagellátás, mert az iparágnak a 480-as ársapka miatt egyszerűen nem éri meg az értékesítés.

Arról, hogy schwechati olajfinomítóban a június 9-én bekövetkezett robbanás mennyiben befolyásolja a magyarországi ellátást, a Népszava.hu cikkében olvashat. 

Forrás: Népszava.hu

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ómió
Eszerint, akkor, ez csak "szervezés kérdése"!?
KisTehen
valójában nincs hiány, csak ti gerjesztitek ezt az álhírt
jesz
óóóó...azok a régi szép idők...jóval a rendszerváltás előtt úgy tíz-húsz évvel, ez az üzemanyaghiány simán szabotázsnak minősült volna...csakhát...alig volt autó, ócska a benzin, kézi hajtású egyoszlopos kút...de mindig volt...

Aki emlékszik rá, az jól tudja, hogy a hetven filléres benzináremelés előtt sorok kígyóztak , mindenbe töltötték a benzint...
Gazella
@KisTehen: nah legelj még te agyatlan!!! A 95-s az hiánycikk.. Feltölti a tanker a benzinkutakat azt fel óra múlva nincs 95-s benzin... a többi meg nem árstopos..
Menj csak vissza a rétre legelni te agyatlan!!
Gazella
Ahogy taktikázik a kurvány úgy taktikáznak a nagyobb benzinkút fejesek .. OMW sose kerül a MOL kezébe!! Erre játszik ki a kurvány, hogy csak MOL-s kútak legyenek.. hisz háttérben magyar NER kézben van a MOL.
Gazella
A kurvány minden külföldi állapotokról úgy hazudik mint a vízfolyás.
Néro2
Hiába no ilyen a trágyadomb amit idióták vezetnek. A trágyadomb trágyagilisztáinak meg mindegy legfeljebb és , és meg legyen tánc meg zene .Ja meg zárcsökkentés. Még azt is éljenezni fogják amilyen fidióták ha belépőt szednek a benzinkútnál rezsicsökkentésvédelmileg amennyiben valaki nem tankol mert nincs mit. Hiába no ez elmúlt száz év legjobb 10éve ilyen.
Egyébként meg a huha anyátok Fitymák az utolsó darabig !
KisTehen
@Gazella: én meg azt mondom, hogy nem hiánycikk, és menj te legelni
amortizáltok
@Gazella: azért a gázolaj is (Még) 480 ám csak a hiszti az hergelheti ám az embereket,amit nem kéne úgyis elég a balsors.Más nem muszáj a megszokott kútra járni, a minőség egy csak kényelmi kérdés ja meg a siránkozás én a 3,- nál találtam. de Bpesten szerintem van 70 benzinkút, és sok 24 órás AKKOR???
Gazella
@KisTehen: Lerí, h nem jársz napi szinten MOL beszinkúthoz tankolni :D
Gazella
@amortizáltok: nézés válogatja.. Nem vagyok Bp-i szerencsére.. Örükólkj, h a 3-dik benzinkútál tudtál tankolni. Van olyan illető aki a 10-dik benzimónkútnál is hoppon maradt és igy kénytelen volt a 100-st tankolni, ami 800 ft litere!!!
Nem kell Bp-i témával előjönni, vidéken sokkal több benzinkút van.!
KisTehen
@Gazella: napi szinten nem, inkább heti szinten
Aki Én
@KisTehen: A MOL maga nyilatkozta korábban, hogy vannak, lehetnek ellátási gondok.
De baszni rá, én rád hallgatok.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.