A kormány február óta az árstop jogszabállyal védeni is akarja a vevőket az infláció ellen, a csirkemell árát is befagyasztotta a tavaly októberi szinten, az áruházaknak pedig előírta, hogy a tavalyi készletszintet minimum tartaniuk kell.

Fordítva sült el az Orbán-kormány csodafegyvere: külföldről hozzák az árstoppos csirkemellet

A kormány azt is kitalálta, hogy az áruházak húspultjaiban kis zászlókkal kell jelezni a hús származási országát, feltűnőbb lett, amikor a jellemzően magyar színek mellett egy-egy külföldi zászló is megjelenik. 

Ám most a két fenti intézkedés egymás ellen hat. Ami olcsó, az nem magyar.

A Tescóban jelenleg az árstoppolt csirkemell pultos része szlovák eredetű, és csak a vágóhíd magyar, ahol feldolgozták, azaz a sajátos árstoppal a kormány részben a szlovák csirke felé terelte a forgalmat.

A boltlánc határozottan magyar csirkemellet szeretne venni, de az nem mindig van. És ennek részben pont az az oka, hogy az árstop miatt nagyon megnőtt iránta kereslet, másrészt a G7 értesülései szerint a madárinfluenza és a szektorban lévő óriási munkaerőhiány okozza a problémát.

A lap csak a Tesconál látta, ám kommentben már jelezték, hogy az Auchanban is találkoztak ilyennel illetve arról hogy a jelenség mennyire általános, arról nem lehet pontos képünk, már csak azért sem, mert a tálcás kiszerelésekre nem kell zászlót rakni, és sok olyan üzlet van, ahol nincs is húspult.

A boltok egyébként ebben a helyzetben több szempontból sem tehetik meg, hogy ragaszkodnak a magyar csirkéhez, jogszabály kötelezi őket arra, hogy a tavalyi készletnek megfelelő mennyiséget tartsák, illetve az árstoppos termékek iránt az olcsóságuk miatt megnőtt a kereslet, és a boltok még akkor is el akarják kerülni, hogy a vevő üres polcokat lásson.

Az árstop veszteségét szándékosan a kiskereskedelemmel viteti el a kormány, azért, hogy a boltok ne az ellátási láncra hárítsák azt át – hanem inkább más termékek áremelésével terítsék szét a fogyasztók között. Becslések szerint azonban az év első három hónapjában még így is 25-30 milliárd forint bevétel kiesett a szektorból, és ez a szám azóta jóval nagyobb lehet, erről és a külföldi alapélelmiszerek és a magyar gazdaság kapcsolatáról a G7 cikkében lehet bővebben olvasni.

Forrás: G7

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Néro2
Nincs farhát nincs benzin nincs víz. A qurmány még mindig minek van ? Mindent szétbaxtak elherdáltak 12 év alatt most meg arról hablatyolnak , hogy 30 százalékos infláció mellett nincs itt az ideje a bérendezésnek. Mármint a sajátjukon kívül.. Anyátok pichája.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
drrotf
Mert az Orbán kormány mindenkinek segít!A szlovák baromfi termelőknek is, csak a magyarokat "segíti"úgy hogy azok inkább abbahagyják a baromfi tenyésztést, és nem lesz magyar árú, csirke mell a boltokban !Normális dolog ez.Olyan mint amikor az osztrákokat is segítettük az alacsony benzin árral!Besnyő Pista bácsit idézném:"Noormmálliis?"
amortizáltok
csirke kaparót meg farhátat hoztatok orbánnak ja nem ölöget .
boldog
Mindegy miről szól a herdálásuk, csak beszélnek róla, és nem történik semmi. Arról sem, hogy évente a politikusok bérét min. 5-600 ezerrel növelik és ebben érdekes mindenki egyetért. Tehát, az a lényeg, hogy mindenki olyan mondatokat küldjön a médiának amivel hülyét lehet csinálni a népből, de, senki sem reklamál, mindent megetetnek mindenkivel. Ha, reklamál bármilyen hszben, azt mindenki gyorsan feledi. A rezsinek becézett alamizsnáról is sokat lehet beszélni, de, soha nem emeli meg azzal a béreket, mert ahhoz gyáva. Mindegyik politikus magát fényezi és az ország lám egyre lejjebb csúszik...
boldog
@Néro2: De, azért igyekeznek minden fillérből ami kifizettek bérként,
adót csinálni, hiszen sok a rezsijük a villákban lévő medencék és
jakuzziban kell a sok víz, a dőzs sokba kerül...
boldog
@Németh István: Nem olcsó, de az a vicc, hogy a nélkül nincs jó húsleves. Lényeg, hogy minden élelmiszer a 3x-ára nőtt miért is. Mert a politika támogatja azokat a menekülteket is, akik a hazájukban sem szerettek dolgozni. Amit kapunk olcsón, azt elajándékozzák a szomszédnak. Hol van az a kimutatás, mennyi fő romát tart el az ország, stb.?
Emmersson71
Gondolom, ha magyar nincsen, akkor a külföldről behozott az drágább, mint lenne a magyar! Mivel árstop van, ezt a veszteséget a kereskedők nyelik le.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.