Egyes államtitkároknál hirtelen 150 ezres növekedés jelent meg, a miniszterek kapcsán pedig Gulyás Gergely miniszter korábbi állításai alapján számolta ki a 24.hu, hogy mennyit kereshetnek a tárcavezetők.

Fű alatt szépen megemelhette Orbán a miniszterek és államtitkárok fizetését

Fotó: Facebook/Orbán Viktor

A 24.hu cikke szerint több államtitkárnál is furcsán megnőtt a jövedelem, ez pedig egy június közepén elfogadott salátatörvényben elhelyezett jogszabály-módosításra vezethető vissza, amely nyomán Orbán Viktor miniszterelnök szabadon és egymagában dönthet a miniszterek és államtitkárok fizetéséről.

A cikk szerint Magyar Levente külügyi államtitkár korábban 1,75 millió forintot keresett (bruttóban), viszont a vagyonnyilatkozatába már 1,9 milliós jövedelmet írt be. Hornung Ágnes családokért felelős államtitkárnál is ez az 1,9 milliós bruttó összeg szerepel, míg Kutnyánszky Zsolt, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára havi 1 millió 974 ezer 600 forintot írt be. A lap szerint ez az összeg néhány ezer forintnyi eltéréssel ugyan, de megegyezik azzal, amit korábban a miniszterek többsége kapott.

A 24.hu emlékeztet rá, korábban az államtitkári illetmény a jogszabály szerint 1 millió 750 ezer forint volt (a képviselői mandátummal is rendelkező államtitkárok 1,3 milliót kaptak, mivel nekik a képviselőség után is járt fizetés), vagyis a fentebb bemutatott államtitkároknál 150 ezres fizetésemelésről lehet beszélni.

A lap kikérte a Miniszterelnöki Kormányirodától és a Miniszteelnöki Kabinetirodától, hogy a 14 miniszter és a közel 70 államtitkár kapcsán nekik mekkora illetményt állapított meg a miniszterelnök.

A lap több államtitkárt is megpróbált telefonon elérni, ám még akik vissza is hívták őket, azok is azt mondták, hogy a kérdéseiket küldjék el a tárca sajtóosztályának. A 24.hu megkérdezte közvetlenül Havasi Bertalant is (Orbán Viktor sajtófőnökét, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjét), hogy mikor hozott döntést a miniszterelnök a fizetések emeléséről, ezek egységesen növekedtek-e, vagy különbséget tett a kormányfő, és rákérdeztek a fizetésemelések indokaira is.

A miniszterek közül jelenleg a legjobban Nagy Márton gazdaságfejlesztési és Csák János kulturális és innovációs miniszter keres, ők mindketten 5-5 millió forintot kapnak (Nagy ezt fel is tüntette a vagyonnyilatkozatában), ezt Gulyás Gergely miniszter mondta el a július 7-ei Kormányinfón. 

A többi miniszter az előző évi átlagbér hatszorosát kapja Gulyás elmondása szerint, ami alapján a 24.hu úgy számolt, hogy egy miniszternek az eddigi bruttó 1 millió 979 ezer forintos illetménye bruttó 2 millió 633 ezer forintra nőhetett meg, ami 650 ezer forintos emelést jelent. Ennek kapcsán megkérdezték a Miniszterelnökséget, hogy tényleg ennyit növekedett-e a miniszterek fizetése.

A lap végül az alábbi választ kapta a Kormányzati Tájékoztatási Központtól a feltett kérdéseikre:

"A törvény eddig is lehetőséget biztosított a miniszterelnök számára, hogy meghatározza a miniszterek és államtitkárok fizetését. Ezeket az adatokat a törvényben meghatározott módon és időben közzétesszük."

A 24.hu emlékeztetett arra, hogy Gulyás Gergely a közszféra fizetésemelése kapcsán a következőket mondta el a legutóbbi Kormányinfón:

Ha jobb idők jönnek, véget ér a háború, kedvezőbb energiaárak lesznek, akkor ugyanazt a fizetésemelés-ütemet szeretnénk fenntartani, amit az elmúlt tíz évben tapasztalni lehetett, akkor jöhet majd a közszférában és más szektorokban is béremelés.

Egyébként nemcsak a miniszterek és államtitkárok, de Orbán Viktor miniszterelnök fizetése is megnőtt, a június közepi salátatörvény erről is rendelkezett. Aszerint a kormányfő illetményét a házelnökéhez igazították, ami miatt a bruttó 1,5 milliós fizetés bruttó 3 millió 555 ezer forintra nőtt.

Forrás: 24.hu

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
vannak házak,hol a madam fizeti ki a lányokat...
Havanagi
@csak úgy...: Ja, meg a maffia főnök.
ómió
@kulabombaafityiszre: Az összes bolsi elmebeteg olyat "olvas", vagy csak te egyedül?
ómió
@Nessy: Valamit egyszer megérteni is képes leszel, vagy mindörökké "tartod a vigyorgói szintet"?
kulabombaafityiszre
@ómió: ma, 09:49
Az itteni seggnyaló,faszszopó hozzászólásaidról van párttag könyves kommunista gyökér.
ómió
@kulabombaafityiszre: Mi történt veled, bolsiék elmebeteg latrinabúvára!? Túl hosszan tartózkodtál "alant" és ezt tette veled az oxigénhiány!? Már a saját tetvesbolsi párttagkönyvedet is a másikénak nézed!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.