Megjelent a katás vállalkozók többségének ellehetetlenítéséről szóló törvény a Magyar Közlönyben.

Megjelent a közlönyben az új katatörvény, de maradt benne egy ordító hiba
Fotó: Facebook/Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE)

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete közleményében Ruszin Zsolt alelnök rámutat, az új  törvény szerint a legkisebb rosszként választható átalányadózásra való áttérés nem választható 2022. szeptember elsejével.

A jogi problémát az átalányadózás választásáról szóló részben az "adóév" kifejezés okozza. A régi katatörvény is említi az "adóévre az Szja tv. szerinti átalányadózás" fordulatot (Katv. 3.§), ami főszabály szerint január 1-től induló átalányadózást jelent, azonban a régi katatörvény az adóév említése nélkül szabályozta az átalányadózásra való áttérést (Katv. 25.§ (5)).

Az új katatörvény átalányadózásra való áttéréséről szóló része (új kata tv. 15.§ (2)), már 2022.08.01-én hatályba is lép, ez lerontja a régi katatörvény idevágó passzusát, így az átalányadózás nem lenne 2022.09.01-től választható, csak 2022.01.01-re visszamenőlegesen, vagy 2023.01.01-től.

A közlemény kitér arra is, hogy a törvény indoklása még egyértelműbbé teszi a kormányzati kommunikációval ellentétes jogalkotási hibát, mert ott már nem is adóévre, hanem 2022. évre vonatkozna az átalányadó visszamenőleges választása.

A 2022.01.01-re visszamenőleges átalányadózás számos jogbiztonságot érintő kérdést vetne fel a számlákon szereplő "KISADÓZÓ" szótól kezdve, a 3 milliós küszöb feletti különadón át, egészen addig, hogy katásnak egyszerre 8 havi bevallása hiányozna és jelentősen több adót kellene fizetnie, visszamenőleg.

Az ügyben a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete már szombaton éjjel eljuttatta az észrevételét a köztársasági elnökhöz, de válasz nem érkezett – olvasható a közleményben.

Forrás: OS-MTI

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@verőce21: be vagy baszva, te idióta? A tehenet majmolod? Az nem tud leírni egy semmitmondó baromságot egyszerre.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pági
Hogy lehet, hogy Katóka nem vette észre a hibát? Azt mondta, hogy áttanulmányozta es mindent rendben talált. Hazudsz Kató!
kereső
Nem vette észre?Ahhoz adószakjogásznak kéne lenni.(külön szakma!!) Amúgy az adótörvények a pénzügyminisztériumban készülnek, amely minisztérium felügyeli a NAV munkáját- a NAV meg ellenőrzi a vállalkozót. Javasolom, hogy aki tényleg ki akar lépni a kata-ból, és áralányadózni kiván a továbbiakban, az tegye meg a kilépésre a bejelentést 07.31 napján. És akkor augusztus 1-től átalányadózhat- egyre figyeljen- , hogy aug. 12-ig még meg kell fizetnie a tételes adót jólius hónapra, és arra, hogy az átalányadó 2 milliós adómentes értékhatára arányositva igaz 08.01-től!!
balos
A Kata törvényt a fideSSes házias-asszonka minden skrupulus nélkül aláírta,mert tudja,hogy jól jár!Átnézni meg majd a bejáró nő munkáját fogja,mert nem azért fizet a közmunkásnak,hogy szarul dolgozzon a nagysegges asszonkának!
szegfue
@Gazella: 6:48 És nekünk ilyen törvényt kell betartani?!
kereső
@Horizont: ."nem csaj futárok a katások"...a művészeken kivül, ujságirók, tanárok-főleg nyelvtanárok-,orvosok, ápolók.könyvelők, kőmúvesek és mindenféle épitőipari jellegű szolgáltatást végzők, akik nagyobb cégek alvállalkozóiként is!!! dolgoztak.Gyakorlatilag nincs az életnek olyan területe, amelyet ne érintene.Ki irigyelte meg az évi 12 milliós árbevételt???,,

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.