Itt vannak a legfontosabb változások.

Hivatalosan is megjelent az új katatörvény – összeszedtük a legfontosabb változásokat

Fotó: Pixabay

Az új törvény legfontosabb részlete, hogy a katások szeptembertől kizárólag a lakosságnak értékesítő főfoglalkozású egyéni vállalkozók lehetnek, azonban cégeknek, jogi személyeknek már nem nyújthatnak szolgáltatást. A kata esetében a tételes adó mértéke havonta 50 ezer forint.

Az új törvény átmeneti rendelkezései közt szerepel, hogy akinek augusztus 31-én fennáll a katás jogviszonya, annak az év első nyolc hónapjára havonta 1,5 millió forintra, azaz összesen 12 millió forintra emelkedik az a bevételi határ, ameddig nem kell 40 százalékos különadót fizetnie. A korábbi törvény alapján a januártól augusztus végéig katázóknak időarányosan 8 millió forint lenne ez a határ. 

Az új katás adózásra augusztus 1-től lehet bejelentkezni. Az az egyéni vállalkozó, aki szeptembertől már nem jogosult az új katára, a törvény szerint október 31-ig jelentkezhet be a személyi jövedelemadó szerinti átalányadózásra.

Forrás: Telex.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szegfue
Vadászkutya legyek, ha értem! "... aki szeptembertől már nem jogosult az új katára, a törvény szerint október 31-ig jelentkezhet be..." Ha szeptembertől nem vagyok jogosult, akkor szept. és okt-ben már mondjuk átalányadósként számlázhatok, vallhatom be a járulékomat és közben csak pl. okt. 30-án jelentem be visszamenőleges hatállyal?!
ómió
Akkor, ez még "bevonz" néhány drogbulit!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.