Idén januárban még 79 ezren dolgoztak közmunkásként, szeptembertől viszont jóval alacsonyabb létszámmal számol a kormány lapértesülések szerint.

A hvg360.hu cikke nyomán számolt be arról a penzcentrum.hu, hogy a kormány az eddigi 70-80 ezernél összességében jóval alacsonyabb létszámmal fogja folytatni a közmunkaprogramot szeptembertől, területileg ez az ország ötödét érinti mindössze.

Jelentősen csökkentheti a kormány a közmunkások létszámát szeptembertől

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A cikkek szerint számos kistelepülésen beszűkültek a lehetőségek, a közmunkán kívül nincs nagyon más lehetőség. Ez pedig szeptembertől tovább lesz szűkítve azáltal, hogy a közmunkában csak azok vehetnek részt, akiknek nincs szakmai végzettségük, és/vagy hátrányos helyzetű településen élnek. 

A cikkek szerint az átképzési programok is rosszul működnek gyakorta, pedig az előrelépés, a közmunkás létből való kitörés egyik kulcsa az oktatás lenne. Ráadásul az átképzéseket sokszor vállalkozó szellemű civilek végzik, noha az ilyesmi az állam feladata lenne.

Idén januárban 79 ezren dolgoztak a közmunka keretein belül, ami 10 százlaékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához, vagyis 2021 januárjához mérve. Pár éve még volt olyan időszak, amikor 220 ezer közfoglalkoztatott volt az országban, ezen létszám és a mostani között jól látszik egy jelentős csökkenés. 

A közmunkaprogramnak az eyik célja az lenne, hogy a benne résztvevőket át- vagy visszavezessék az elsődleges munkaerőpiacra, de ez sok esetben sikertelen marad.

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
amortizáltok
ezzel növelve a térségekben a szegénységet Ne halat adj az éhezőnek tanitsd meg hálót késziteni és halászni.tőbb lesz a hajléktalan és éhező családok százait teszi tönkre bezzeg 20 -án tüzijátszani óhajt kigyelmes urunk ,
hát ununk nem kicsit nagyon.
magyar1
@rokker33: Akiről írok 60 éves volt.
magyar1
@rokker33: Ja és előtte kimaradt a munkából mert ápolta az anyját a haláláig. Onnan visszamászni a létrára igen nehéz és beteges is volt.
rokker33
@magyar1: ja az teljesen más! Én a fiatalokra gondoltam, akik közmunka helyett mehetnének másik helyre.Kikerülnek az iskolából és nem találják a helyüket.Meg ugye van a másik réteg! A lusta cigányok! 20 évesen csak a közmunkát ismerik és nem is keresnek másik helyet maguknak! Csak a kifogás hogy nincs munkalehetőség, pedig aki akar az tud dolgozni!Aki már túl öreg az dolgozzon ott ,de aki fiatal az takarodjon máshova!
Néro2
Gondolom akkor felveszik őket álom-titkárnak azokból úgy is mindig hiány van. Állandóan nő a létszámuk.
magyar1
@rokker33: A fiataloknak biztosan nem kellene adni közmunkát, menjenek a munkaerőpiacra, igaz ott ahogy elnézem a hirdetéseket, nagy része elég vacak munka amire alig kapnak embert, de valahol el kell kezdeni nekik is. Kevés a szakmunkás, ill. a jó szakmunkás, az iskolai gyakorlatokon csak ellazsálják.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.