A kormány látszatintézkedések és pótcselekvés helyett nyújtson azonnali segítséget a mezőgazdaságnak: töltse fel a kárenyhítési alapot, hirdessen kamattámogatott hitelt állami garanciával, és készítsen programot a helyben való vízmegtartáshoz szükséges beruházások megvalósítása érdekében – szólította fel Harangozó Gábor, az MSZP szakpolitikusa a kormányt szerdai, online sajtótájékoztatóján.

Felszólította a kormányt az MSZP – itt vannak a részletek
Fotó: Facebook

A politikus azt mondta,

a termést sok helyen akár teljesen megsemmisítő aszály jelentős számú alföldi gazdálkodót juttatott a csőd szélére és aki túl is éli, nem tudja elindítani a következő mezőgazdasági évet. Ha nem jutnak elég bevételhez a gazdák, nem tudják azt visszaforgatni a földbe, így a következő évben kevesebb és rosszabb minőségű lesz a termés

- mondta, hozzátéve, a kormány aszálykárok enyhítésére bejelentett cselekvési terve erre semmilyen megoldást nem ad.

Közölte:

az MSZP felszólítja a kormányt, hogy látszatintézkedések és pótcselekvés helyett azonnal nyújtson érdemi segítséget a bajba jutott termelőknek.

Követelik, hogy a kormány haladéktalanul töltse fel a kárenyhítési alapot legalább 200 milliárd forintra és hirdessenek meg kamattámogatott hitelt állami garanciával.

A klímaváltozás következtében egyre többször kerülünk szembe aszályhelyzettel

- mondta, hozzátéve:

ezért arra is felszólítják a kormányt, hogy haladéktalanul készítsen programot, ami biztosítja a helyben való vízmegtartáshoz szükséges beruházásokat.

Jelezte:

a korábban bejelentett öntözésfejlesztési programok nem valósultak meg. Harangozó Gábor szerint vissza kell vonni a rendeletet, ami engedélyezi az öreg erdők tarvágását.

A politikus szerint rendkívüli mértékben nőttek az élelmiszerárak is, ezért követelik, hogy az állam csökkentse az alapvető élelmiszerek áfáját nulla százalékra.

A teljes videó itt tekinthető meg:

Forrás: MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
a szakpolitikus tudhatná, hogy az idei aszályon már nem változtathat még a Jóisten sem...érthetőbben baszhattyuk az idei termést...és még sok minden mást, amit a vízhiány okozott...szomjazó-éhező háziállatok, vadállatok, kiszáradt halastavak, stb stb...

Amúgy ahogy a kormány, úgy az mszp sem tudna semmit tenni...

Fészbúkon írogatni az bizony kemény...csak közben ne röhögjön.
Sámannus
@jesz: Azér nem kell jóistennek lenni, csak emlékezni, hogy amikor
Sámannus
@jesz: Azér nem kell jóistennek lenni, csak emlékezni, hogy amikor a mezőgazdaságért felelős miniszter az erdősávok eltünéséért a gazdákat okolja, A falopós lagzistraktor tulaja már nem elégeik meg a tüzifa lopással, már a kastélyok és bankok birodalmában éli a népnyakán élősködők gondtalan életél
Bocs a másik fele lemaradt.
ómió
Ha már ti "zsebleürítéssel" próbáltatok "öntözni"?!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.