Már ki is szignálták előadó alkotmánybíróra az új katatörvény alkotmányosságát támadó első alkotmányjogi panaszt, amelynek egyéni ügyvéd szerzője nem járult hozzá személyes adatainak nyilvánosságra hozatalához.

Emberi jogokat sért a katatörvény egy alkotmánybírósági indítványozó szerint

Fotó: pixabay.com

Az indítványozó szerint a törvény elfogadását nem előzte meg társadalmi egyeztetés vagy előzetes hatásvizsgálat, a jogalkotó nem biztosított kellő felkészülési időt, a szabályozás pedig súlyosan sérti az emberi méltósághoz való jogot és az érintett vállalkozások alapjogát – írja az Index.

A panaszos úgy véli, hogy a szabályozás súlyosan sérti az érintett vállalkozások alapjogát, az emberi méltósághoz való jogot. Azzal, hogy a törvény elzárja az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény hatálya alól kivett, ám adózási szempontból a „rendes” egyéni vállalkozóktól semmilyen tekintetben nem különböző vállalkozásokat (köztük az egyéni ügyvédeket) a kata választása alól, a hátrányos megkülönböztetés tilalmába ütközik.

Azért is hátrányos szerinte a megkülönböztetés, mert nem áll rendelkezésre az érintett vállalkozások számára semmilyen más olyan adózási nem, amely ne lenne lényegesen hátrányosabb, mint a kata. Álláspontja szerint az érintettekre háruló súlyos adóemelés sérti az Alaptörvény a III. cikk (1) bekezdését (a megalázó bánásmód tilalmát), valamint a XXX. cikk (1) bekezdését, amely kimondja, hogy teherbíró képességének, illetve a gazdaságban való részvételének megfelelően mindenki hozzájárul a közös szükségletek fedezéséhez.

Az a tény, hogy az adóhatóság elmulasztotta fokozott ellenőrzések útján kiszűrni a »bújtatott« munkaviszonyban eljárókat, nem alapozza meg, hogy aránytalanul sújtsa azokat is, akik esetében ez a körülmény fel sem merülhet

– hangsúlyozza alkotmányjogi panaszában az indítványozó ügyvéd.

Címlapkép: pixabay.com

Forrás: Index

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Szóval, az adóelkerülés akadályozása immár "emberi méltóságot" meg "alapjogot" is sért!? Nafene!
Aki Én
@ómió: ,,Az a tény, hogy az adóhatóság elmulasztotta fokozott ellenőrzések útján kiszűrni a »bújtatott« munkaviszonyban eljárókat, nem alapozza meg, hogy aránytalanul sújtsa azokat is, akik esetében ez a körülmény fel sem merülhet"

Ezt sikerül felfognod, sutyerák?
Vagy nektek a kollektív büntetés, mint bolsi szer tetszik?
ómió
@Aki Én: És azt sikerült felfognod, bolsiék elmebetege, hogy a "bújtatott munkaviszonyban eljárók" a továbbiakra való kiszűrése, mások "sújtását" eleve meg se valósíthatja!?
Aki Én
@ómió: Csócsáld balfasz:

,,aránytalanul sújtsa azokat is, akik esetében ez a körülmény fel sem merülhet"
ómió
@Aki Én: Csócsálni ezt a magadfajta bolsi síkkreténeknek kell - még, ha az eleve reménytelen is!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.