Az egy főre eső, vásárlóerő-paritáson számolt GDP alapján Románia hátulról a hatodik, míg Magyarország hátulról a nyolcadik az Európai Unióban.

A Maszol.ro nyomán számolt be a Napi.hu arról, hogy az egy főre eső, vásárlóerő-paritáson számolt GDP (bruttó hazai termék) alapján készült összehasonlításban Románia alaposan felzárkózott Magyarországra. 

Magyarország és Románia is csak kullog az uniós átlag után

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A cikkek szerint Románia az egy főre eső GDP alapján az utolsó előtti helyen áll az Európai Unióban, csak Bulgáriát előzi meg. Az országok árszínvonala azonban eléggé eltérő, ugyanannyi pénzért eltérő mennyiségű terméket és szolgáltatást lehet megvásárolni, ezért a mutató értékének megállapításánál ezt is figyelembe veszik – írja a Maszol.ro.

A vásárlóerő figyelembevételével viszont már más a helyzet, ha a teljes EU vásárlóerő-paritáson számított egy főre eső GDP-jét 100-nak veszik, akkor a 27 tagállam közül 17 esetében a mutató értéke elmarad az átlagtól – olvasható a cikkben. 

Ezen összehasonlítás alapján az utolsónak Bulgária számít, ahol a mutató értéke mindössze 55. Az utolsó előtti helyet Görögország foglalta el, 65-tel. Utána jön Szlovákia (68), Horvátország (70) és Lettország (71), majd Románia (73). A listán Románia előtt Portugália van (74), az előtt pedig Magyarország (76). 

Románia a 22. helyen áll a 27 EU-s tagállamot ezen az alapon (az egy főre eső, vásárlóerő-paritáson számolt GDP értéke szerint) felsoroló lista szerint, míg Magyarország a 20. Egyszerűsítve: Románia hátulról a hatodik ezen a listán, míg Magyarország a nyolcadik. 

Forrás: napi.hu, maszol.ro

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Ez rank nezve szegyen, nem a romanokra. Anno a szoc. blokk masodik legelhetobb orszaga voltunk (Yugo utan, amispecialis jogokat elvezett). Elsok kozott valtottunk rendszer a csehekkel es a lengyelekkel, es minden eselyunk megvolt egy demokratikus piacgazdasagon alapulo joleti allam megteremtesere. Ehelyett hol vagyunk? Utolsok az Unioban, rekord hiany es eladosodottsag, rekor gyenge forint, plusz 30%-os inflacio. orbanek ezt nagyon elQrtak. Errol is lesz film?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Yoda69
@KisTehen: Ezt irtam.
Latom a szovegertelmezesi kepesseged meg mindig a regi
Yoda69
@KisTehen: Ez hülyeség.
Az IMF nem ker lakossagi megszoritasokat, viszont ellenorzi mire kolti az adott kormany a penzt. Es volt a bibi, amiert orbanek nem akartak, hiszen akkor nem stadionok epultek volna minden faluban, hanem korhazak, megeujulo energia eromuvek, levalas az orosz energiarol, uj iskolak, utak, hidak stb. Csupa olan amibol orbanek nem tudtak volna tobszorosen tularazottan ezer milliardokat lopni.
Eladott Ország
Ha az elmúlt három évtizedet nézzük, akkor még mindig az elvesztett kezdeti versenyelőny és az elvesztegetett lehetőségek jutnak az eszünkbe. Ha az EU-s pénzek a "nagy szabadságharcban" elmaradnak, könnyen tragikus helyzetbe fordulhat az ország.
Yoda69
@KisTehen: Ja peldaul olyan elvetemult dolgot kert toluk, hogy fizessenek adot a gorog vallakozok, mert addig az nem volt divat.
Tőlünk nem kert, mert itt rendezett viszonyok voltak, mivel Bajnai 1 ev alatt rendbetette az orszagot, amit meg orban is elismert. Aztan 2010-tol kezdve beindult a lopogyar, aminek ma isszuk a levet. Csak te ezt meg mindig nem latod, vagy nem akarod latni a narancs szemuvegen at.
Yoda69
@KisTehen: Hahaha, joasszony te hol elsz?
Neked ugy atmostak az agyad a fideSS propagandaval, mar csak narancs kodosen latsz.
orbanek lofaszt tettek rendbe, minden szarra valik a kezukben.
Egyet tudnak profi modon csinalni: ellopi a magyar emberek es az Unio penzet.
Jozefina
És ez a külömbség még nőni fog és nem csökkenni!!! Ha jól rémlik célkitűzés volt még a választások előtt, hogy jövőre már elérjök az Osztrákok szintjét!!!??? Hát nem úgy látszik!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.