Azoknak a családoknak, akik eddig hónapokat vártak az időpontra, most Győrbe kell átmenniük. Az Országos Kórházi Főigazgatóság azt ígéri, hogy a sürgős esetek 1-2 nap előjegyzési idővel fogják kezelni, a kevésbé sürgőseket vagy kontrollvizsgálatokat néhány hónapnyival, és kérhető majd utazási költségtérítés.

A Telex cikke szerint augusztus 27-én Sopronban megszűnt a gyermekkardiológiai rendelés, és azon családoknak, akik eddig hónapokat vártak a vizsgálatra, mostantól Győrben kell új időpontot kérniük. 

Többen hónapokon át vártak időpontra a soproni gyermekkardiológiára, ami most megszűnt

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A lap szerint egy soproni család tavasz óta próbált a hároméves gyereküknek időpontot szerezni a helyi gyermekkardiológiai szakrendelésre, végül ez sikerült is, kaptak egy szeptember végi időpontot. 

Augusztus 31-én azonban levelet kaptak a kórháztól (ez elolvasható a Telex cikkében), amelyben az szerepelt, hogy a gyermekkardiológiai rendelés augusztus 27-tel megszűnik, és Müller Cecília országos tisztifőorvos a területileg illetékes ellátókórháznak a győri Petz Aladár Megyei Oktatókórházat jelölte ki, és emiatt kérjenek minél hamarabb új időpontot a gyermeküknek az új helyen. Soprontól a győri kórház 96 kilométerre van.

"Olvasónk levele szerint mindez elég komoly felzúdulást keltett az érintett soproni szülők körében, köztudott ugyanis, hogy Győrbe különösen nehéz időpontot szerezni. Egyes helyeken 2022-re elfogyott minden lehetőség, de ha mégis lenne hely, méltánytalannak találják a hosszú utazást"

– olvasható a cikkben.

A lap megkeresésére az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) azt válaszolta, hogy a Soproni Gyógyközpontban eddig heti 8 órában volt gyermekkardiológiai szakrendelés, amit egy megfelelő szakvizsgával rendelkező háziorvos tartott közreműködői jogviszonyban. A rendelés az Okfő válasza szerint azért szűnt meg, mert az orvos a továbbiakban nem kívánja ezt a feladatot ellátni. 

A lap másik kérdésére az Okfő azt válaszolta, hogy az elérhető vizsgálati időpontok a gyermek klinikai tüneteitől, életkorától, és attól függenek, hogy első szakvizsgálatról vagy már gondozott gyerek kontrollszakvizsgálatáról van-e szó. 

„A relatív sürgős esetek 1-2 napon belül, az enyhébb esetek vagy a kontrollvizsgálatok néhány hónap előjegyzési idővel érhetőek el”

- írta a válaszában a kórházi főigazgatóság, amely azt is megerősítette, hogy a Sopronban és környékén élő szülők kérhetik az utazási költségeik megtérítését, az ellátás helyszínén a kórház a NEAK (egészségbiztosító) által üzemeltetett informatikai rendszerben rögzíti az ehhez szükséges adatokat.

„Ezt követően az utazási költségtérítési támogatás iránti kérelem személyesen, postai úton vagy elektronikus úton – Ügyfélkapun keresztül – nyújtható be a lakóhely szerint illetékes kormányhivatalhoz”

– válaszolta a Telex kérdésére a kórházi főigazgatóság.

Forrás: telex.hu

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Ha az efftársakra lenne bízva, már az egész kórház megszűnt volna!
Toller Béla
Jó, hogy legalább ezt közzétették ! Ne várjanak hiába ...
Clavigo
@ómió: Te hány éve vársz agy beültetésre ?
ómió
@Clavigo: Szerencsére nem kaptam el a bolsi agysorvadásodat!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.