Ha valaki veszi a fáradságot és megismer bennünket, akkor megtapasztalhatja, hogy Magyarország barátjának lenni talán nem is olyan nehéz, de mindenképpen hálás feladat, vállalás – mondta Novák Katalin köztársasági elnök a Magyarország Barátai közösséget köszöntve szombaton Budapesten, a Sándor-palotában.

Novák Katalin szerint Magyarország barátjának lenni hálás feladat
Fotó: Novák Katalin köztársasági elnök beszédet mond a Magyarország Barátai közösség köszöntésén a Sándor-palotában 2022. szeptember 17-én. MTI/Bruzák Noémiz államfő kiemelte: sok barátunk van szerte a világon, és egyre többen vannak, de az is a feladataink közé tartozik, hogy a barátaink hangját felhangosítsuk.

Az elmúlt évtizedekben Magyarország barátai talán csendesebbek voltak a kelleténél, vagy azoknál, akik nem ismerik és ennek megfelelően nem is szeretik annyira Magyarországot

- fogalmazott Novák Katalin, megköszönve a Magyarország Barátai közösség támogató, a magyarságot megismerni segítő kijelentéseit.

A köztársasági elnök szólt a családalapítás és a szakmai élet kiteljesítésének összeegyeztethetőségéről, a tehetséges fiatalokat támogató Stipendium Peregrinum programról és a családbarát Magyarország kiépítéséről is.

Novák Katalin azt mondta:

mi Magyarországon kimondjuk, hogy a gyermekekben látjuk a jövőt, a fogantatástól kezdve védjük az emberi életet, és később sem engedjük el a gyermeket nevelő szülők kezét.

Rámutatott arra, hogy

a családközpontú intézkedések nem voltak hiábavalóak az elmúlt tíz évben, hiszen Magyarországon nőtt legnagyobb mértékben a házasságkötések száma szerte a világon. Kétszer annyi fiatal köt házasságot, mint tíz évvel ezelőtt. A korábbi 35 ezerhez képest mára a 70 ezret meghaladta a házasságkötések száma, hatvan éve nem látott mélyponton van a válások száma, az abortuszok száma felére csökkent, a gyermekvállalási kedv 25 százalékos emelkedést mutat

- sorolta.

Emlékeztetett:

annak érdekében, hogy a családközpontúság nemzetközileg is vonzó perspektíva legyen, elindította a családbarát elnökök hálózatát. Mint mondta, az elnökökből, az országok egyes számú vezetőiből szeretne olyan hálózatot alapítani, amely kifejezetten a családközpontúságot tűzi célul.

A köztársasági elnök szólt arról is, hogy

Magyarország kiáll az üldözött keresztények mellett szerte a világon, beszélt az Ukrajnában zajló háborúról, az előttünk álló kihívásokról.

Felhívta a figyelmet arra, hogy

déli határunkon, a Nyugat-Balkánon húsz évvel ezelőtt fejeződött be a háború, tehát mi egy olyan ország vagyunk, amely a második világháború után, az elmúlt három évtizedben kétszer tapasztalhatta meg a közvetlen szomszédságában dúló háborút.

Hozzátette, hogy

mindkét érintett régióban élnek magyar emberek, Ukrajnában, Kárpátalján mintegy 150 ezren. "Éppen ezért is lehetünk mi a béke hírnökei, a béke követei"

- hangsúlyozta Novák Katalin.

Az államfő elmondta:

a Nyugat-Balkán ma sem teljesen békés, egy olyan régió, amelyre oda kell figyelnünk. Emlékeztetett: az elmúlt időszakban járt Szerbiában, Koszovóban, Horvátországban és Romániában is, megbeszélést folytatott az elnökökkel. A következő napokban Londonba, majd New Yorkba utazik, ott az ENSZ-közgyűlésen vezeti majd a magyar delegációt.

Vizi E. Szilveszter, a Magyarország Barátai Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, hogy több mint kétszázan, öt földrész 25 országából érkeztek a rendezvényre.

Kiemelte: nemzeti létünk fennmaradása a családoktól függ, a Kárpát-medencében és az egész világon élő családoktól. Mint mondta, a világ bármely részén a magyar családok viszik tovább a magyar kultúrát, a magyar nyelvet, amellyel különlegesek vagyunk Európa közepén, s amely egy hihetetlen összetartó erő.

A fogadás után a köztársasági elnök a rendezvény vendégeivel kilátogatott a Szent György térre, ahol megtekintették a Huszártánc című programot.

Forrás: MTI

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Iiiiiiiiiiiiiiigen. Az unió állampolgárai, vezetői tapasztalják, milyen az amikor Magyarország (kormánya, és te is) "baráti módon elárulja és hátba döfi őket.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
leszholnapis
inkább szégyennek nevezném...: Mert minösit
namihami
És külön köszöntötte a szerb, a francia, az orosz, a kínai és a volt szovjet tagállami barátokat.
szép új világ
Hala nektek, Magyarország barátai találkozó megtartásához már elég lesz egy buszváró.
ómió
Viszont, ez efftársilag totál "eszmeidegen"!
Gazella
Katyeka is rendesen kokózik...
Családbarát.. ja . Menj ki a miskolci putri negyedbe te romavérű katyeka.
telegdilaci
@kereső: Én úgy látom hogy nekünk Magyaroknak kellene hálásaknak lenni ha valamelyik Demokratikus Ország szóba áll velünk a Diktátorokon kívül!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.