Nem kell, vagy éppen nem lehet betáplálni az új háztartási nappanelek áramtermelését a villamosenergia-rendszerbe –  jelentette be Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki kormányinfón.

Jócskán ráfázhatnak a napelemet használó háztartások

Fotó: pixabay.com

Ez első hallásra akár jó hír is lehetne, de a fogyasztók számára nem az. Akár műszaki, akár elszámolási változtatás jelenik majd meg a pontos rendeletben, ez mindenképpen kedvezőtlen lesz annak, aki megújuló projektet tervezett a háztartásában – írja a Telex.

Röviden: aki a jövőben fejleszt, az többet fog fizetni a rendszerből kivett villanyért.

Aki fejlesztett, eddig remek szaldós elszámolást kaphatott, aki azonban a jövőben fejleszt, többet fog fizetni a rendszerből kivett villanyért, hiszen aki napelemet telepít, az csak a saját háztartásában tudja felhasználni az energiát, a szolgáltatók nem veszik azt át.

Ami biztos, azért a hálózatról nem kapcsolhatók le a fogyasztók, vagyis ők biztosan tudnak majd áramot fogyasztani, csak minden után fizetniük kell majd (az átlagfogyasztásig rezsiárat, afelett az új piaci árat), amit nem maguk termeltek meg. Ez pedig nagyon nem jó a háztartásoknak.

A magyar lakosság ugyanis egyáltalán nem akkor fogyaszt, amikor termel. Egy átlagos háztartásban reggel, késő délután, kora este nagy a nyüzsi, ég a lámpa, megy a tévé, süt a sütő. De a nappanelek akkor termelnek, amikor napközben a család munkában és iskolában van, és nincs otthon senki, aki az áramot elfogyassza.

Egyelőre még a napelempiac sem tért magához a legfrissebb kormánydöntést követően, mindenki a részletszabályokra vár

- írja a Világgazdaság.

Erre senki sem számított – reagált meglepetten a VG megkeresésére Szenyán Endre, az A1 Solar ügyvezető igazgatója arra a hírre, hogy Gulyás Gergely a Kormányinfón bejelentette, felfüggesztik a napelemek betáplálási kötelezettségét.

Megjegyezte, több opció, alternatíva is rendelkezésre áll ebben a szituációban, ám a leginkább reális megoldás az akkumulátoros rendszerek kiépítése lehet, ez azonban jócskán megdrágíthatja a beruházásokat.

Címlapkép: pixabay.com

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Ezzel megint kibasztak par szazezer emberrel. Ugyanez lesz majd az elektromos auto piacon is, majd ha mar jo sokan atalltak ra.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
balos
@seggpityu: Ahol érdemes kiépíteni már megtették és teszik is!Ebben a nemzethy gecik írányította szarban csak az csinálja aki a fideSSes csecsen lóg!A többit ott szívatják ahol téged kéne két műszakban ingyé,viszont emelt kamat lábbal!
Dr. Proktor
Paks2-őt be tudja fogadni a rendszer a maga 1200 megawattjával, a háztartások pár megawattját nem?
Hiszi a piszi... hazudnak ezek még ha kérdeznek is!
Dr. Proktor
Apropó, a 40 százalék import energia jobb mint a hazai napelemmel termelt? Az belefér a hálózatba mert azon van haszna a vajdának vagy a sleppjének?
yell
A klímabarát kormány.

Ha valakinek olyan barátai vannak, mint az Orbán-kormány, minek neki ellenség?
yell
@Németh István: Meg van még a töppedt kis bajuszod?
A kurucevics, aki egyedül kelt át a Vereckei-hágon a csodaszarvas hátán és belőle lett a magyar nemzet, aki nem mellesleg a zöld sapkában lévőknek (nem keverendő a Zöldsapkásokkal!) ejtőernyőzést oktatot lepedővel és mélytengeribúvárkodást pánsíppal egy tál lencséért vagy egy fehér lóért.

Szóval ott voltál "1989-ben, a Kaszpi mélyföldön, amikor az oroszok, kazakok napelemes fűtést használtak! fene primitív módon, de kiválóan működött", és te sk. mérted a mínusz 40 fokot. Lelked rajta!
Nessy
Kell a plusz pénz az MVM -nek, meg a kormánynak! Fizessenek piaci árat az emberek! Szakadjon rájuk az ég!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.